Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για τη συμπλήρωση της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων

1. Πότε ο υπόχρεος υποβάλλει δήλωση της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 3213/2003 (αρχική δήλωση);

Ο υπόχρεος υποβάλλει αρχική δήλωση περιουσιακής κατάστασης μέσα σε ενενήντα (90) ημέρες, από την ημερομηνία απόκτησης, ιδιότητας που τον καθιστά υπόχρεο. Διευκρινίζεται ότι αποτελεί δήλωση αρχικού διορισμού και όχι την πρώτη δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

2. Τι περιλαμβάνει η αρχική δήλωση περιουσιακής κατάστασης;

Η αρχική δήλωση περιουσιακής κατάστασης περιλαμβάνει τα υφιστάμενα κατά το χρόνο υποβολής της, περιουσιακά στοιχεία υπόχρεου, συζύγου και των ανήλικων τέκνων αυτών.

3. Πότε ο υπόχρεος υποβάλλει ετήσια δήλωση περιουσιακής κατάστασης (ΔΠΚ);

Ο υπόχρεος υποβάλλει κάθε έτος, εφόσον διατηρεί την ιδιότητά του και για ένα (1) έτος μετά την απώλεια αυτής. Η υποχρέωση υποβολής της ΔΠΚ για ένα (1) έτος μετά την απώλεια της ιδιότητας του υπόχρεου αφορά στο αμέσως επόμενο ημερολογιακό έτος, από το έτος απώλειας αυτής. Όσοι άσκησαν καθήκοντα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα κατά το 2015, θα υποβάλλουν ετήσια δήλωση περιουσιακής κατάστασης (το 2016) ακόμη και αν στη συνέχεια απώλεσαν την ιδιότητα, που τους καθιστά υπόχρεους υποβολής ΔΠΚ. Ειδικά για τις περιπτώσεις α’ έως ε’ του άρθρ. 1 της παρ. 1 του ν.3213/2003 όπως ισχύει, που αφορούν στους υπόχρεους στην Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, Άρθρου 3Α, η υποχρέωση υφίσταται για τρία (3) έτη μετά την απώλεια της ιδιότητας του υπόχρεου. Τα παραπάνω ισχύουν εκτός αν προβλέπεται διαφορετική περίοδος από ειδική διάταξη νόμου.

4.Τι περιλαμβάνει η ετήσια ΔΠΚ;

Η ετήσια ΔΠΚ περιλαμβάνει τα υφιστάμενα κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους περιουσιακά στοιχεία, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατά την υποβολή της ΔΠΚ ο υπόχρεος επικαιροποιεί την περιουσιακή του κατάσταση σε σχέση με την τελευταία (ηλεκτρονικά) υποβληθείσα ΔΠΚ και διατηρεί αναλλοίωτα τα στοιχεία, τα οποία δεν έχουν μεταβληθεί. Κατά την πρώτη ηλεκτρονική υποβολή, η ετήσια ΔΠΚ περιλαμβάνει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του υπόχρεου και όχι μόνον τις μεταβολές.

5. Καταχωρίζονται περιουσιακά στοιχεία που αποκτούνται και εκποιούνται/διαγράφονται εντός του ιδίου έτους;

Σε περίπτωση απόκτησης και απώλειας οποιουδήποτε εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου, εντός του έτους που αφορά η δήλωση, δηλώνονται και οι δύο μεταβολές. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση απόκτησης και μεταβίβασης, εντός του έτους που αφορά η δήλωση, οχημάτων, πλωτών και εναερίων μέσων, καθώς και συμμετοχών σε κάθε είδους εταιρία.

6. Πρέπει η ΔΠΚ να εγκριθεί και από τον/την σύζυγο του υπόχρεου κατά την υποβολή;

Η ΔΠΚ είναι κοινή για τον υπόχρεο και τον/την σύζυγο. Η ΔΠΚ πρέπει να εγκριθεί/οριστικοποιηθεί και από τον/την σύζυγο του υπόχρεου. Η έγκριση από τον/την σύζυγο γίνεται μετά την οριστικοποίηση της ΔΠΚ από τον υπόχρεο. Ο/Η σύζυγος του υπόχρεου πρέπει να συνδεθεί εκ νέου στο σύστημα, κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών στο TAXISnet. Σε περίπτωση άρνησης ή αδυναμίας, του ή της συζύγου του υπόχρεου, να υποβάλλει κοινή δήλωση, η δήλωση υποβάλλεται μόνον από τον υπόχρεο, ο οποίος οφείλει να αναφέρει συγχρόνως στις παρατηρήσεις του συστήματος, το γεγονός της άρνησης ή αδυναμίας έγκρισης από τον/την σύζυγο, σε ένα από τα διαθέσιμα πεδία οποιασδήποτε καρτέλας περιουσιακού στοιχείου.

7. Με ποιό τρόπο ο/η σύζυγος εγκρίνει τα περιεχόμενα της ΔΠΚ που τον/την αφορούν;

Μετά την οριστικοποίηση της ΔΠΚ από τον υπόχρεο, ο/η σύζυγος πρέπει να συνδεθεί εκ νέου στο σύστημα, με τους προσωπικούς (διακριτούς) κωδικούς TAXISnet. Μέσω του κουμπιού/επιλογής “Προβολή Δήλωσης (pdf)” το σύστημα παρέχει τη δυνατότητα στο/στη σύζυγο του υπόχρεου, να εμφανίσει μόνο τα ατομικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς και αυτά των ανήλικων τέκνων που έχει υποβάλλει με τη ΔΠΚ του, ο υπόχρεος. Η έγκριση γίνεται μετά την επιλογή του κουμπιού “Οριστικοποίηση”. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο υπόχρεος προηγουμένως να έχει οριστικοποιήσει τη ΔΠΚ.

8. Μετά την οριστικοποίηση της ΔΠΚ και εφόσον διαπιστωθεί από τον υπόχρεο ότι υποβλήθηκαν λάθος στοιχεία, τι ενέργειες πρέπει να γίνουν;

Ελλείψεις ή ανακρίβειες της δήλωσης μπορούν να συμπληρωθούν αυθορμήτως από τον υπόχρεο εντός μηνός από την υποβολή της δήλωσης, βάσει της παρ. 4, του αρθρ. 2, του ν. 3213/2003 (Α’ 309/2003).

9. Τα στοιχεία που αντλούνται στο σύστημα ΠΟΘΕΝ από το σύστημα TAXIS είναι επαρκή για την πληρότητα της ΔΠΚ;

Όχι. Για τη συμπλήρωση της ΔΠΚ απαιτούνται επιπλέον στοιχεία που αφορούν στην περιουσιακή κατάσταση υπόχρεου, συζύγου και ανήλικων τέκνων (π.χ. κάθε περιουσιακό στοιχείο στο εξωτερικό, εμπράγματα δικαιώματα στην ημεδαπή που δηλώνονται από άλλο ΑΦΜ από αυτό του υπόχρεου και με διακριτούς κωδικούς TAXISnet, μοτοσυκλέτες κ.α.). Ενδεχόμενη διαφοροποίηση των πραγματικών στοιχείων σε σχέση με αυτά που αντλούνται από το σύστημα TAXIS δεν απαλλάσσει τον υπόχρεο από την ευθύνη για την ορθή καταχώρισή τους.

10. Στη ΔΠΚ πρέπει να καταχωρηθούν τα περιουσιακά στοιχεία όλων των τέκνων;

Ο υπόχρεος δηλώνει στη ΔΠΚ την περιουσιακή κατάσταση μόνον των ανήλικων τέκνων αυτού και του/της συζύγου.

11. Συμπληρώνονται υποχρεωτικά όλοι οι πίνακες της ΔΠΚ;

Ναι. Οι πίνακες της ΔΠΚ συμπληρώνονται υποχρεωτικά εφόσον ο υπόχρεος έχει στην κατοχή του αντίστοιχα με τους πίνακες περιουσιακά στοιχεία. Η επιλογή του σχετικού κουμπιού/check box «Επιβεβαιώνω την ορθότητα και την πληρότητα των ανωτέρω στοιχείων...» γίνεται σε όλους τους πίνακες ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν δηλωθεί αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία (λόγω μη ύπαρξης).

12. Πως ολοκληρώνεται η οριστικοποίηση/υποβολή της ΔΠΚ;

Κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης της ΔΠΚ, ο υπόχρεος επιλέγει σε κάθε πίνακα το κουτί/check box “Επιβεβαιώνω την ορθότητα και την πληρότητα των ανωτέρω στοιχείων...”. Στη συνέχεια ο υπόχρεος επιλέγει το ενεργοποιημένο πλέον κουμπί “Οριστικοποίηση Δήλωσης”.

13. Πότε ο υπόχρεος επισυνάπτει έγγραφα στην ηλεκτρονική ΔΠΚ;

Τα συνυποβαλλόμενα εκ του νόμου (άρθρ. 2 παρ.1, περ. γ΄ του ν. 3213/2003), δεδομένα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και περιουσιακής κατάστασης, επισυνάπτονται αυτόματα ηλεκτρονικά στην υποβαλλόμενη ΔΠΚ και ως εκ τούτου, ο υπόχρεος κατά την ηλεκτρονική υποβολή, δε χρειάζεται να κάνει οποιαδήποτε σχετική ενέργεια. Οι υπόχρεοι μπορούν να επισυνάπτουν (εφόσον το επιθυμούν) οποιοδήποτε δικαιολογητικό θεωρούν ότι συμβάλει στην πληρότητα της δήλωσης τους και επιβεβαιώνει την ακρίβεια των στοιχείων που παραθέτουν. Υπόχρεοι που ανήκουν στις κατηγορίες των υποχρεωτικά ελεγχόμενων ιδιοτήτων ή/και σε όσους εμφανισθεί σχετικό μήνυμα στην καρτέλα «Στοιχεία Υπόχρεου» του συστήματος, οφείλουν να επισυνάψουν ηλεκτρονικά, τα δικαιολογητικά που αναφέρονται αναλυτικά σε επόμενη σχετική ερώτηση. Τέλος, όσοι έλαβαν αναδρομικά προηγούμενων ετών, από μισθωτές υπηρεσίες, οφείλουν να επισυνάψουν ηλεκτρονικά τη σχετική βεβαίωση αποδοχών, στην οποία αναγράφονται αναλυτικά τα εισπραχθέντα ποσά αναδρομικών.

14. Πότε υποβάλλεται η Δήλωση Οικονομικών Συμφερόντων (ΔΟΣ);

Η ΔΟΣ υπάρχει σαν ξεχωριστός πίνακας στο σύστημα υποβολής ΔΠΚ. Η ΔΟΣ υποβάλλεται ταυτόχρονα με τη ΔΠΚ.

15. Μετά την υποβολή αρχικής ΔΠΚ υπάρχει υποχρέωση υποβολής ετήσιας ΔΠΚ μέσα στο ίδιο έτος;

Όχι, εκτός κι αν ο υπόχρεος πρέπει να υποβάλλει και Ετήσια ΔΠΚ σε όργανο ελέγχου διαφορετικό από αυτό προς το οποίο υποβλήθηκε η αρχική ΔΠΚ. Η υποχρέωση υποβολής της ετήσιας ΔΠΚ σε άλλο όργανο ελέγχου, προέρχεται από ιδιότητα, που είχε αποκτηθεί σε προηγούμενο ημερολογιακό έτος. Σε αυτή την περίπτωση λόγω των δύο ιδιοτήτων, θα υποβληθούν δύο ΔΠΚ στη διάρκεια του ίδιου έτους, μία Αρχική και μία Ετήσια. Η Αρχική θα υποβληθεί μόνο προς το όργανο ελέγχου που προκύπτει από τη νέα ιδιότητα και η Ετήσια θα υποβληθεί μόνο προς το όργανο ελέγχου που είναι αρμόδιο για την ιδιότητα του παλαιότερου έτους. Για το επόμενο έτος θα υποβληθεί μία μόνο Ετήσια ΔΠΚ και προς τα δύο όργανα ελέγχου, εφόσον για το έτος που αφορά τη ΔΠΚ ισχύουν και οι δύο σχετικές ιδιότητες.

16. Στην περίπτωση που ο/η σύζυγος δεν κατέχει κανένα περιουσιακό στοιχείο υποχρεούται να συμφωνήσει με την ΔΠΚ του/της υπόχρεου;

Ο/η σύζυγος υποχρεούται σε κάθε περίπτωση να συμφωνήσει με τη ΔΠΚ της/του υπόχρεου.

17. Πώς δηλώνονται τα κοινά περιουσιακά στοιχεία του υπόχρεου με τον/την σύζυγο (π.χ ακίνητο εξ αδιαιρέτου);

Σε κάθε περίπτωση ακινήτου και όσον αφορά στον υπόχρεο θα πρέπει να καταχωρίζονται στην ίδια εγγραφή/καταχώριση, όλα τα εμπράγματα δικαιώματά του, για το ίδιο ακίνητο και στο ποσοστό που του αναλογεί. Αντίστοιχη ξεχωριστή καταχώριση θα πρέπει να πραγματοποιείται και για το/τη σύζυγο, υπόχρεου προσώπου.

18. Σε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1), τι ενέργειες πρέπει να γίνουν;

Στην περίπτωση αυτή ο υπόχρεος πρέπει να επικοινωνήσει με το αρμόδιο όργανο ελέγχου.

19. Αν είναι και ο/η σύζυγος υπόχρεος/η σε υποβολή ΔΠΚ από άλλη ιδιότητα υποβάλλεται μία μόνο ΔΠΚ;

Όχι. Ο καθένας από τους συζύγους υποβάλλει ξεχωριστή ΔΠΚ εκ της δικής του ιδιότητας.

20. Οι αλλαγές που πραγματοποιούν οι υπόχρεοι στα στοιχεία που αντλούνται στο σύστημα ΠΟΘΕΝ από το σύστημα TAXIS, αποθηκεύονται και στα δύο συστήματα;

Όχι. Το σύστημα ΠΟΘΕΝ και το σύστημα TAXIS είναι ανεξάρτητα συστήματα. Διαλειτουργούν μεταξύ τους με τρόπο που να διευκολύνεται ο υπόχρεος στη προσυμπλήρωση της δήλωσης με ατομικά του στοιχεία τα οποία είναι ήδη καταχωρημένα στο TAXIS. Οι αλλαγές που πραγματοποιούνται σε αυτά τα στοιχεία παραμένουν αποθηκευμένα μόνο στο σύστημα ΠΟΘΕΝ.

21. Κατά τη διαδικασία υποβολής της ΔΠΚ, πότε επιλέγεται από τον υπόχρεο η τιμή «ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ»;

Επιλέγεται όταν καμία άλλη εκ των προτεινόμενων από το σύστημα τιμών δε μπορεί να σχετισθεί με το υπό καταχώρηση στοιχείο. Στην περίπτωση αυτή ο υπόχρεος πρέπει να καταχωρίσει επιπλέον, στο σχετικό πεδίο παρατηρήσεων, την αναλυτική του περιγραφή.

22. Υπόχρεος που έχει υποβάλλει ηλεκτρονικά ετήσια ΔΠΚ 2016 (φορολογικό 2015), πριν την 15η Οκτωβρίου 2016, έχει υποχρέωση να υποβάλλει εκ νέου, μετά την ημερομηνία αυτή;

Όχι, εφόσον η ετήσια ΔΠΚ 2016, έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής και προς το αρμόδιο όργανο ελέγχου.

23. Με ποιές ιδιότητες οι υπόχρεοι, είναι υποχρεωτικά ελεγχόμενοι από τα όργανα ελέγχου και ποιά πρόσθετα δικαιολογητικά οφείλουν να επισυνάψουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή;

Υποχρεωτικά ελεγχόμενοι είναι οι υπόχρεοι με τις εξής ιδιότητες:

  • Πρωθυπουργός
  • Αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.
  • Υπουργοί, αναπληρωτές Υπουργοί και Υφυπουργοί.
  • Βουλευτές και ευρωβουλευτές.
  • Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι και όσοι διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.
  • Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης.
  • Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και οι Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
  • Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, Διοικητές και Διευθύνοντες Σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, δημοσίων επιχειρήσεων και δημοσίων οργανισμών.
  • Δικαστικοί και Εισαγγελικοί λειτουργοί των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.
  • Πρόεδρος και Αντιπρόεδροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
  • Ιδιοκτήτες, βασικοί μέτοχοι, πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι, διαχειριστές, καθώς και γενικοί διευθυντές και διευθυντές ειδήσεων και
    ενημέρωσης κάθε μορφής επιχειρήσεων ή εταιρειών, που κατέχουν άδεια λειτουργίας ή εν γένει έχουν την εκμετάλλευση:
    - τηλεοπτικών σταθμών, ελεύθερης λήψης ή παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, και
    - επιχειρήσεων ή εταιρειών που εκμεταλλεύονται ή εκδίδουν ημερήσια ή περιοδικά έντυπα πανελλήνιας κυκλοφορίας.
  • Αρχηγοί και Υπαρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος

Οι ανωτέρω ιδιότητες, που ανήκουν στους υποχρεωτικά ελεγχόμενους, οφείλουν κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής ΔΠΚ, να επισυνάψουν (ηλεκτρονικά) τα ακόλουθα δικαιολογητικά: 

  • Αντίγραφα συμβολαίων όλων των ακινήτων κατά την υποβολή αρχικής δήλωσης και αντίγραφα συμβολαίων των ακινήτων που αποκτήθηκαν ή εκποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους που αφορά η δήλωση, κατά την υποβολή ετήσιας δήλωσης.
  • Βεβαιώσεις για τα δηλωθέντα επενδυτικά προϊόντα και χαρτοφυλάκια χρηματοοικονομικών εργαλείων, όπως περιγράφονται στο στοιχείο iii της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν. 3213/2003 (Α’ 309), που περιλαμβάνουν, κατ’ ελάχιστον, το όνομα του χειριστή της μερίδας, το όνομα του προϊόντος, το κόστος κτήσης και την αποτίμηση αυτών.
  • Βεβαιώσεις ή παραστατικά από τα οποία να προκύπτουν τα δηλωθέντα υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και αντίστοιχες βεβαιώσεις ή παραστατικά για κάθε είδους, δηλωθέντα, χρηματιστηριακά ή ασφαλιστικά προϊόντα και συμμετοχές σε κεφάλαια επιχειρηματικών ή επενδυτικών συμμετοχών (funds) και καταπιστευμάτων (trusts).
  • Παραστατικά Τραπεζών, Ταμιευτηρίων και άλλων ημεδαπών ή αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, από τα οποία αποδεικνύεται η μίσθωση θυρίδων σε αυτά. Τα εν λόγω παραστατικά, εφόσον υποβληθούν το πρώτον, δεν θα υποβάλλονται εκ νέου σε επόμενες ετήσιες δηλώσεις, εκτός εάν έχουν επέλθει μεταβολές.
  • Παραστατικά αγοράς ή πράξεις φορολογικής αρχής ή ασφαλιστήρια συμβόλαια, εφόσον υφίστανται, για κινητά μεγάλης αξίας, εφόσον η αξία αυτών υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. Τα εν λόγω παραστατικά, εφόσον υποβληθούν το πρώτον, δεν θα υποβάλλονται εκ νέου σε επόμενες ετήσιες δηλώσεις, εκτός εάν έχουν επέλθει μεταβολές.
  • Άδειες κυκλοφορίας πλωτών και εναέριων μεταφορικών μέσων και κάθε χρήσης οχημάτων, κατά την υποβολή ετήσιας δήλωσης, επιπλέον, παραστατικά αγοράς ή πώλησης πλωτών, εναερίων μεταφορικών μέσων και κάθε χρήσης οχημάτων που αποκτήθηκαν ή εκποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους που αφορά η δήλωση.
  • Παραστατικά για δηλωθείσα συμμετοχή σε κάθε είδους εταιρεία ή επιχείρηση. Τα εν λόγω παραστατικά, εφόσον υποβληθούν το πρώτον, δεν θα υποβάλλονται εκ νέου σε επόμενες ετήσιες δηλώσεις, εκτός εάν έχουν επέλθει μεταβολές.
  • Παραστατικά από τα οποία να προκύπτουν οι δανειακές υποχρεώσεις προς ημεδαπά και αλλοδαπά πιστωτικά και τραπεζικά ιδρύματα, λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και φυσικά πρόσωπα, καθώς επίσης και κάθε οφειλή που υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους που αφορά η δήλωση και προέρχεται από διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τέλη προς Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και εισφορές προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης. (εφαρμόζεται μόνον για τους υπόχρεους υποβολής ΔΠΚ στην Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, Άρθρου 3Α).

24. Οι υπόχρεοι με ποιό τρόπο θα γνωρίζουν ότι έχουν υποβάλλει ΔΠΚ για ένα συγκεκριμένο έτος;

Υπόχρεοι που έχουν οριστικοποιήσει τη δήλωσή τους, μπορούν να βεβαιωθούν ότι αυτή υποβλήθηκε οριστικά και επιτυχώς, επιλέγοντας αρχικά «Προβολή Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης», στη συνέχεια το έτος που τους ενδιαφέρει από τον (πάνω) πίνακα «Τελικές Δηλώσεις» και βλέπουν στον κάτω πίνακα «Τροποποιήσεις» το ιστορικό των Οριστικοποιημένων και Προσωρινά Αποθηκευμένων Δηλώσεων για το έτος επιλογής. Μια δήλωση θεωρείται οριστικοποιημένη όταν αναγράφεται ο σχετικός Αριθμός Δήλωσης και η αντίστοιχη Ημερομηνία Οριστικοποίησης.

25. Στα «Έγγραφα Δήλωσης» που αφορούν τη ΔΠΚ, τι τύπου και τι μεγέθους, αρχεία μπορούν να προστεθούν;

Προκειμένου να μη ξεπεραστεί το μέγιστο επιτρεπόμενο μέγεθος (2 MΒ) κάθε αρχείου που επισυνάπτεται στην ηλεκτρονική ΔΠΚ, προτείνεται να ψηφιοποιηθούν τα σχετικά έγγραφα με σαρωτή (scanner), επιλέγοντας τύπο σάρωσης ασπρόμαυρο (black & white), μέγιστη ανάλυση 300 dpi, και τύπο αρχείου pdf. Ακολουθώντας τις ανωτέρω οδηγίες, θα καταστεί δυνατό να επισυναφθεί ηλεκτρονικά, η πλειοψηφία των εγγράφων. Οι υπόχρεοι οφείλουν να προσθέσουν τα έγγραφά τους με αποδεκτή ευκρίνεια ώστε να είναι δυνατή η επεξεργασία τους. Αποδεκτοί τύποι αρχείων είναι όλα τα images, pdf, txt, doc, docx, xls και xlsx.

26. Υπόχρεοι που έλαβαν, μέσα στο έτος αναφοράς, αναδρομικά από μισθωτές υπηρεσίες προηγούμενων ετών, ποιες πρόσθετες υποχρεώσεις έχουν όσον αφορά στις ετήσιες ΔΠΚ;

Υπόχρεος σε ετήσια ΔΠΚ 2016 (για το φορολογικό έτος 2015), ο οποίος μέσα στο 2015 έλαβε (ατομικά ή οικογενειακά) αναδρομικά από μισθωτές υπηρεσίες για τα φορολογικά έτη 2012, 2013 και 2014, θα δηλώσει στην ετήσια ΔΠΚ 2016, το σύνολο των εσόδων του κατά το 2015, στα οποία θα συμπεριληφθούν, μεταξύ άλλων, και τα εν λόγω αναδρομικά, επιλέγοντας για το ποσό αυτών, την τιμή «αναδρομικά προηγούμενων ετών» στο είδος εσόδου. Επιπρόσθετα, οφείλει να επισυνάψει ηλεκτρονικά κατά την υποβολή της ΔΠΚ, τη σχετική ετήσια βεβαίωση αποδοχών, στην οποία αναφέρονται αναλυτικά τα αναδρομικά προηγούμενων ετών. Δεν απαιτείται η επισύναψη των τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος (Ε1) προηγούμενων ετών, ούτε η υποβολή τροποποιητικών ΔΠΚ προηγούμενων ετών, εξαιτίας των εν λόγω αναδρομικών.

27. Υπάρχει υποχρέωση για δήλωση τραπεζικών λογαριασμών χωρίς κίνηση, ή/και σχεδόν μηδενικού υπολοίπου; Πώς δηλώνονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί όπου υπόχρεος (ή/και σύζυγος, ή/και ανήλικο τέκνο) είναι (συν)δικαιούχοι σε λογαριασμό τρίτου;

Στη ΔΠΚ δηλώνονται όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους υπόχρεος, σύζυγος και ανήλικα τέκνα αυτών, συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των δικαιούχων κατά την ημερομηνία αναφοράς της δήλωσης (31/12 στην ετήσια ΔΠΚ και η ημέρα οριστικής υποβολής για την αρχική ΔΠΚ). Στο πεδίο "Δικαιούχος" αναγράφεται το όνομα ενός εκ των ατόμων που υποβάλλουν τη ΔΠΚ (υπόχρεος, σύζυγος, ανήλικο τέκνο) και εμφανίζεται στη λίστα των δικαιούχων του λογαριασμού (ανεξάρτητα αν είναι πρώτο ή τελευταίο όνομα). Από τα check-boxes δικαιούχοι λογαριασμού – κατάθεσης, επιλέγουμε "τρίτοι" και αναγράφουμε το πλήθος των δικαιούχων του λογαριασμού, ως αριθμό, στο επόμενο πεδίο.

28. Τα ακίνητα συζύγου υπόχρεου είναι εφικτό να έρχονται από το TAXIS;

Για να μπορεί να προ-συμπληρώσει ο υπόχρεος τη ΔΠΚ του, με τα ακίνητα συζύγου, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο TAXIS, πρέπει προηγουμένως ο/η σύζυγος να συνδεθεί με τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet στο σύστημα (www.pothen.gr) και να επιλέξει στο αριστερό κάθετο μενού την τέταρτη επιλογή «Διαχείριση Εξουσιοδοτήσεων». Στη συνέχεια θα πρέπει να κάνει προσθήκη το Α.Φ.Μ. του υπόχρεου και το σχετικό έτος για το οποίο παρέχεται η εξουσιοδότηση (για τα ακίνητα). Με νέα σύνδεση ο υπόχρεος (με τους προσωπικούς του πλέον κωδικούς) κατά τη συμπλήρωση της ΔΠΚ του, μπορεί να κάνει πλέον προσθήκη ακινήτων συζύγου από το ΤAXIS, επιλέγοντας το αντίστοιχο κουμπί στη καρτέλα των ακινήτων. Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί ΜΟΝΟ στην περίπτωση που το ζευγάρι έχει υποβάλει από κοινού την τελευταία δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!