Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1252/15-10-1998 Χορήγηση αριθμού φορολογικού μητρώου σε περιπτώσεις δήλωσης κληρονομιαίων εισοδημάτων

YΠOIK 1073884/2856/ΔM/ΠOΛ. 1252/15.10.1998 Χορήγηση αριθμού φορολογικού μητρώου σε περιπτώσεις δήλωσης κληρονομιαίων εισοδημάτων

Με αφορμή την υποβολή ερωτημάτων, σχετικά με το παραπάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του ν. 2238/1994 υποκείμενο φόρου είναι και η σχολάζουσα κληρονομία, δηλαδή η κληρονομιά της οποίας είναι άγνωστος ο κληρονόμος ή δεν είναι βέβαιο ότι την αποδέχθηκε. Το εισόδημα της κληρονομιάς αυτής υποβάλλεται σε φόρο αυτοτελώς ως εάν δηλαδή η σχολάζουσα κληρονομιά ήταν φυσικό πρόσωπο (εγκ. 129/1955).

2. Επίσης, με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι σε φόρο εισοδήματος υπόκεινται και οι κοινωνίες αστικού δικαίου που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα.

3. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 61 του ν. 2238/1994, υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης σε περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς είναι ο κηδεμόνας.

4. Με τις διατάξεις του άρθρου 63 του ίδιου νόμου για σχολάζουσα κληρονομιά ή σε περίπτωση θανάτου του υποχρέου πριν από την επίδοση της δήλωσης, αρμόδιος είναι ο Προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας στην οποία κατοικούσε ο κληρονομούμενος ή βρισκόταν η έδρα της επαγγελματικής του εγκατάστασης, πριν από το θάνατό του.

5. Από τη Διοίκηση έγινε δεκτό ότι οι πιο πάνω διατάξεις καλύπτουν και: α) τους εκτελεστές διαθήκης, για το διάστημα που διαχειρίζονται και διοικούν κληρονομιαία περιουσία που τελεί υπό εκκαθάριση, η οποία καταλείφθηκε υπέρ νομικών προσώπων με τον όρο της εκτέλεσης κοινωφελών ή φιλανθρωπικών σκοπών ή έργων, επειδή τα νομικά πρόσωπα δεν έχουν συσταθεί ή υπέρ φυσικών προσώπων με τον όρο το αντίτιμο από την πώληση των ακινήτων να περιέλθει στα πρόσωπα αυτά.

β) Τους εκκαθαριστές κληρονομιάς για το διάστημα που διαχειρίζονται και διοικούν κληρονομιαία περιουσία, που καταλήφθηκε υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

6. Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 1711 A.K. Χρόνος επαγωγής της κληρονομιάς είναι ο χρόνος του θανάτου του κληρονομουμένου, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 1846 A.K., ο κληρονόμος αποκτά αυτοδικαίως την κληρονομιά μόλις γίνει η επαγωγή. Δηλαδή ο κληρονόμος αποκτά την κληρονομιά και κατά συνέπεια και τα εισοδήματα από τα περιουσιακά στοιχεία αυτής από το θάνατο του κληρονομουμένου.

7. Με την 1056368/1037/A0012/ΠOΛ. 1170/27.7.1990 έγινε δεκτό ότι σε περίπτωση κληρονομιάς που αμφισβητείται το κληρονομικό δικαίωμα χωρίς να κηρυχθεί σχολάζουσα, η δήλωση των εισοδημάτων των ακινήτων υποβάλλεται με σχετική επιφύλαξη από αυτούς που προβάλουν κληρονομικό δικαίωμα και όχι από τον προσωρινό διαχειριστή που διορίστηκε από τους διεκδικητές κληρονομιάς ή από το δικαστήριο.

8. Από όσα αναφέρονται πιο πάνω προκύπτει ότι σε περίπτωση κληρονομιάς, μετά το χρόνο θανάτου, αρμόδιοι να δηλώσουν το εισόδημα των περιουσιακών στοιχείων αυτής είναι οι ίδιοι οι κληρονόμοι ανεξάρτητα από το αν αμφισβητείται ή όχι το κληρονομικό τους δικαίωμα οι οποίοι θα το συμπεριλάβουν στην προσωπική τους δήλωση φορολογίας εισοδήματος, που την υποβάλλουν στον αρμόδιο για τη φορολογία τους Προϊστάμενο ΔOY.

9. Σε περίπτωση σύστασης κοινωνίας αστικού δικαίου που ασκεί επιχείρηση ή επάγγελμα αρμόδια να δηλώσει το εισόδημα των περιουσιακών στοιχείων είναι η κοινωνία, στην ετήσια δήλωσή της που υποβάλλεται στην αρμόδια για τη φορολογία της ΔOY.

10. Σε περίπτωση σχολάζουσας κληρονομιάς αρμόδιος να δηλώσει το εισόδημα των περιουσιακών στοιχείων αυτής είναι ο κηδεμόνας, ο οποίος δήλωση στο όνομα της σχολάζουσας κληρονομιάς, στον Προϊστάμενο της ΔOY που βρισκόταν η κατοικία ή η έδρα της επαγγελματικής δραστηριότητας του κληρονομούμενου.

11. Στην περίπτωση κληρονομιάς από διαθήκη που βρίσκεται στο στάδιο της εκκαθάρισης, γιατί καταλήφθηκε σε νομικά πρόσωπα για την εκτέλεση κοινωφελών ή φιλανθρωπικών σκοπών, τα οποία δεν έχουν συσταθεί ή σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα με τον όρο το αντίτιμο της πώλησης ακινήτων να περιέλθει σ' αυτά, αρμόδιος να δηλώσει το εισόδημα των περιουσιακών στοιχείων αυτής είναι ο εκτελεστής διαθήκης.

Επίσης, σε περίπτωση κληρονομιάς που καταλείφθηκε υπέρ του Δημοσίου και βρίσκεται στο στάδιο της εκκαθάρισης, αρμόδιος να δηλώσει το εισόδημα των περιουσιακών της στοιχείων είναι ο εκκαθαριστής της κληρονομιάς.

12. Σε όλες τις περιπτώσεις που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο υποβάλλεται δήλωση στο όνομα της κληρονομιάς που βρίσκεται σε εκκαθάριση κι αρμόδιος για την παραλαβή της είναι ο προϊστάμενος της ΔOY που βρισκόταν η κατοικία ή η έδρα της επαγγελματικής δραστηριότητας του κληρονομούμενου.

13. Σύμφωνα με τα παραπάνω και με βάση την απόφαση αριθ. 1027411/ 842/ΔM/26.2.98 που δημοσιεύτηκε όσο ΦEK 193/B/13.3.98, προκειμένου να χορηγηθεί AΦM, λαμβάνεται υπόψη η μορφή της κληρονομιαίας περιουσίας και αποδίδεται AΦM, όπως κατωτέρω:

α) Σχολάζουσα κληρονομιά

Στην περίπτωση αυτή αποδίδεται AΦM στο όνομα της σχολάζουσας κληρονομιάς, ακολουθώντας τις διαδικασίες απόδοσης AΦM σε κοινωνία.

β) Εκτελεστής Διαθήκης

αα) Οταν η κληρονομιαία περιουσία προορίζεται για την εκτέλεση κοινωφελών ή φιλανθρωπικών σκοπών, τότε αποδίδεται AΦM στο υπό ίδρυση για την εκτέλεση των σκοπών αυτών νομικό πρόσωπο, σύμφωνα με τις διατάξεις απόδοσης AΦM στον Ιδρυτή.

ββ) Οταν η κληρονομιαία περιουσία πρόκειται να εκποιηθεί και να διανεμηθεί στους κατανομαζόμενους κληρονόμους ή δανειστές (περίπτωση εκκαθαριστή), αποδίδεται AΦM, στην κληρονομιαία περιουσία, ακολουθώντας τις διαδικασίες απόδοσης AΦM, σε κοινωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!