Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Εκδήλωση για φοροδιαφυγή Οι τοποθετήσεις των ομιλητών

Η συζήτηση που γίνεται με τους εταίρους περιλαμβάνει και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για νομικά και φυσικά πρόσωπα και σε μεγάλο βαθμό έχουμε καταλήξει, επεσήμανε απόψε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΕΒ και της Διανέοσις για τη φοροδιαφυγή. Ο κ. Λιάκος τόνισε ότι οι φορολογικοί συντελεστές είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και ότι υπάρχει αμφιβολία αναφορικά με την μελλοντική εξέλιξη των εσόδων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο ΕΝΦΙΑ έχει μεν υψηλή εισπραξιμότητα αλλά δεν μπορεί να είναι διατηρήσιμη, άρα θα πρέπει να μειωθεί. Σημείωσε ακόμη ότι χρειάζεται ευρύτητα πνεύματος από την πλευρά των θεσμών αναφέροντας δυο παραδείγματα μέτρων που απορρίφθηκαν από αυτούς, που είναι ο ακατάσχετος λογαριασμός για επιχειρήσεις και τα κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές.

"Τα πλεονάσματα πρέπει να είναι πιο ομαλά και να βγαίνουν από την ικανότητα της οικονομίας να τα παράξει και όχι από την επιβολή νέων φόρων", υπογράμμισε ο υφυπουργός ο οποίος επιβεβαίωσε τέλος ότι το αφορολόγητο θα μειωθεί.

Σε στιχομυθία που είχε εξάλλου με τον βουλευτή της ΝΔ, πρώην υφυπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο κ. Λιάκος ανέφερε ότι "τώρα αντιλαμβάνομαι και εγώ προσωπικά την μεγάλη πίεση που δεχόταν τότε" ζητώντας γενναιότητα από το σύνολο του πολιτικού συστήματος , "όταν υπάρχει αστοχία να την αναγνωρίζει και να την διορθώνει". Απαντώντας, επίσης, στην παρατήρηση του κ. Σταϊκούρα ότι το 2014 οπότε οι φόροι στην εστίαση μειώθηκαν παρά τη διαφωνία της τρόικα, τα έσοδα έμειναν σταθερά και η φοροδιαφυγή περιορίστηκε, ο κ. Λιάκος σημείωσε ότι τη συγκεκριμένη χρονιά ο στόχος δεν επιτεύχθηκε. Κάτι που ο κ. Σταϊκούρας απέδωσε στην υστέρηση των εσόδων το Δεκέμβριο του 2014 και τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο 2015.

Αν δηλώσουν όλο το εισόδημά τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κινδυνεύουν να κλείσουν ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας επισημαίνοντας την ανάγκη για μείωση των συντελεστών φορολογίας των επιχειρήσεων αλλά και των εισφορών των εργαζομένων η οποία όπως είπε μπορεί να φθάσει και τις δέκα μονάδες. Ο κ. Φέσσας τόνισε ότι ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ωθούνται στην παραοικονομία για να επιβιώσουν, οι μεγάλες καταλήγουν σε κλείσιμο, πώληση ή μετανάστευση στο εξωτερικό. Αναφερόμενος δε στις εισφορές των εργαζομένων τόνισε ότι για έναν μισθωτό που εισπράττει καθαρά 40.000 ευρώ, το κράτος εισπράττει από την επιχείρηση άλλες 60.000. "Τα κίνητρα για πλήρως δηλωμένη εργασία αμβλύνονται", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ και πρότεινε εκτός από τη μείωση φόρων και εισφορών, την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών παντού.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ και επικεφαλής της Διανέοσις Δημήτρης Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε πολιτικό πρόβλημα τη φοροδιαφυγή, παρά το γεγονός ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις υπόσχονται την πάταξή της. Ανέφερε ακόμη ότι αν κατορθώσαμε να συλλάβουμε το ένα τρίτο της φοροδιαφυγής το Δημόσιο θα εξασφάλιζε τα έσοδα για τα οποία γίνεται η διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Ο επικεφαλής του τμήματος φορολογίας της Ernst&Young Στέφανος Μήτσιος εκτίμησε ότι η φοροδιαφυγή κυμαίνεται μεταξύ 6-9% του ΑΕΠ, δηλαδή από 11-16 δισ. ευρώ. Τόνισε ακόμη ότι από το 2010 τα φορολογικά έσοδα μειώνονται λόγω της κρίσης και παρά την αύξηση των συντελεστών, κυρίως λόγω της μείωσης των εσόδων από έμμεσους φόρους ενώ οι άμεσοι έμειναν σχετικά εξαιτίας της αύξησης των φόρων περιουσίας και της εισφοράς αλληλεγγύης.

Να δοθεί έμφαση στη σύλληψη της τρέχουσας φορολογητέας ύλης και λιγότερο στις υποθέσεις του παρελθόντος πρότεινε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ευτύχιος Βασιλάκης. Αναφερόμενος στον κλάδο του τουρισμού είπε ότι το Ίντερνετ είναι το κύριο μέσο διανομής για όλα σχεδόν τα προϊόντα και υπηρεσίες , συνεπώς το κράτος μπορεί εύκολα να συλλάβει τη φορολογητέα ύλη.

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Αλκοολούχων ποτών Λάμπρος Πάσχος ανέφερε ότι ο κλάδος βρίσκεται σε κρίση υπερφορολόγησης και λαθρεμπορίου με δυσμενείς επιπτώσεις στην παραγωγή, την απασχόληση αλλά και τα δημόσια έσοδα. Όπως είπε, το ένα τρίτο της κατανάλωσης είναι προϊόν λαθρεμπορίου που δημιουργεί απώλεια εσόδων ύψους 300 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς τόνισε ότι η φοροδιαφυγή δεν αφορά μόνο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ζήτησε απαλλαγή από ΦΠΑ για εταιρίες με τζίρο μέχρι 25.000 ευρώ, όπως και φορολογική αντιμετώπιση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρήσεων με την κλίμακα των μισθωτών.

Ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Γρηγόρης Στεργιούλης αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα της ιχνηθέτησης των καυσίμων λέγοντας ότι οι λαθρέμποροι θα προχωρήσουν σε αδρανοποίηση των ιχνηθετών και κάνοντας λόγο για μέτρα που εξαγγέλλονται καλοπροαίρετα αλλά με αμφίβολη αποτελεσματικότητα. Ο κ. Στεργιούλης σημείωσε ακόμη ότι πριν ληφθουν νέα μέτρα θα πρέπει να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των προηγούμενων και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών που έχουν εγκατασταθεί στο 100% σχεδόν των πρατηρίων και αποστέλλουν τεράστιο όγκο στοιχείων σε κάποιες υπηρεσίες, τα οποία όμως δεν αξιοποιούνται.

Εκτίμησε εξάλλου ότι το λαθρεμπόριο στα καύσιμα στερεί από το Δημόσιο ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ το χρόνο ενώ ανέφερε ότι πολύ διαδεδομένη είναι η κλοπή καυσίμων στις αντλίες (ελλιπείς παραδόσεις) στην οποία απέδωσε και τις μειωμένες καταναλώσεις που καταγράφονται στην αγορά.

Να διατηρηθεί η ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης, να μην δίνονται παρατάσεις στην παραγραφή (όπως επιτάσσει και πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ) και να θεσμοθετηθεί η θέση του γενικού εφόρου στην ΑΑΔΕ πρότεινε ο βουλευτής, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.

Να ελεγχθούν τα τρία στάδια του παρεμπορίου, δηλαδή η εισαγωγή, τα δίκτυα διακίνησης και το πεζοδρόμιο ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Τέλος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης ανέφερε ότι σε 7 χρόνια έγιναν 9 αυξήσεις φόρων στα τσιγάρα - καπνά. Το λαθρεμπόριο όπως είπε αποτελεί σήμερα το 20% της αγοράς και στερεί από το κράτος έσοδα ύψους 800 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!