Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1121/28-4-1998 Καθορισμός της διαδικασίας υποβολής των τηλεφωνικών αιτήσεων των πολιτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του N. 2539-97, για την έκδοση Αποδεικτικού Φορολογικής Ενημερότητας

YΠOIK 1025954/682/0006Γ/ΠOΛ. 1121/28.4.1998 καθορισμός της διαδικασίας υποβολής των τηλεφωνικών αιτήσεων των πολιτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του N. 2539/97, για την έκδοση Αποδεικτικού Φορολογικής Ενημερότητας

1. Σε συνέχεια του αριθ. 1029427/731/0006Γ`/4.3.98 εγγράφου μας, σας πληροφορούμε σχετικά τα εξής:

α) Με το άρθρο 22 του N. 2539/4.12.1997 (ΦEK A` 244), θεσπίσθηκε η διαδικασία των τηλεφωνικών αιτήσεων για την έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, η αποστολή βεβαιώσεων χωρίς αίτηση του πολίτη και η αναζήτηση πιστοποιητικών από την υπηρεσία, με σκοπό την εξυπηρέτηση του πολίτη. Με την παρ. 1, περίπτ. ε` του ως άνω άρθρου, δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να υποβάλλει τηλεφωνικά μέσω O.T.E., αίτηση για έκδοση Αποδεικτικού Φορολογικής Ενημερότητας.

β) Για την υλοποίηση και εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος, εκδόθηκε η αριθ. ΔIΣKΠO/Φ. 29/2145/29.1.98 κοινή υπουργική απόφαση (ΦEK B` 58, 30.1.98), που καθορίζει τη διαδικασία υποβολής των τηλεφωνικών αιτήσεων των πολιτών για έκδοση των πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων που ορίζονται στη παρ. 1 του άρθρου 22 του N. 2539/97 και τον τρόπο παραλαβής ή αποστολής αυτών, ενώ με τα αριθ. ΔIΣKΠO/Φ.29/3652/16.2.98 και ΔIΣKΠO/Φ.29/8281/14.4.98 έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (YΠ.EΣ.Δ.Δ.A), δόθηκαν οδηγίες για την έκδοση αποδεικτικών φορολογικής ενημερότητας με την παραπάνω διαδικασία.

γ) Με το αριθ. 1040435/930/0006Γ`/27.3.98 έγγραφό μας, στείλαμε στο YΠ.EΣ.Δ.Δ.A. συγκεντρωτική κατάσταση με τους αριθμούς τηλεφώνων και FAX, καθώς και τα ονοματεπώνυμα δύο (2) υπαλλήλων από κάθε ΔOY, που θα μεριμνούν για την έκδοση αποδεικτικών φορολογικής ενημερότητας, ύστερα από τηλεφωνική αίτηση των πολιτών.

2. Ενόψη της έναρξης εφαρμογής των ανωτέρω από 4.5.98, σας στέλνουμε αντίγραφα των ως άνω διατάξεων, αποφάσεων και εγκυκλίων και παρακαλούμε να προβείτε στις ακόλουθες ενέργειες.

α) Να ενημερώσετε τους υπαλλήλους που θα εκδίδουν το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για τη διαδικασία που πρέπει ν` ακολουθούν για την έκδοση και αποστολή του αποδεικτικού αυτού.

β) Να μεριμνήσετε για την κατασκευή:

β1) Της σφραγίδας με την οποία θα σφραγίζεται το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, όπως το συνημμένο υπόδειγμα αυτής.

β2) Της σφραγίδας με την οποία θα πρέπει να σφραγίζεται ο φάκελλος που θα περιέχει το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, όπως στο συνημμένο υπόδειγμα αυτής.

3. Για οποιοδήποτε πρόβλημά σας, σχετιζόμενο με την αποστολή της τηλεφωνικής αίτησης, (όταν θ` αρχίσει η υπηρεσία του O.T.E. ν` αποστέλλει τηλεφωνικές αιτήσεις για την έκδοση του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας), παρακαλούμε να επικοινωνείτε άμεσα με την αρμόδια υπηρεσία του O.T.E. στα τηλέφωνα 8210.698, 8253.302.

Επισημαίνουμε τέλος σχετικά ότι: α) Oι προθεσμίες που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 5 του N. 1943/91 (ΦEK 50A`), αναφορικά με το χρονικό διάστημα διεκπεραίωσης των υποθέσεων των πολιτών, ισχύουν και για την περίπτωση των τηλεφωνικών αιτήσεων (άρθρο 22, ν. 2539/97, ΦEK 244A`) και β) Oι ισχύουσες διατάξεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας εφαρμόζονται πλήρως και κατά την υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος τηλεφωνικών αιτήσεων των πολιτών.

-------------------------------------

YΠOYPΓEIO EΣΩTEPIKΩN, ΔHMOΣIAΣ ΔIOIKHΣHΣ KAI AΠOKENTPΩΣHΣ

Αριθ. Πρωτ.: ΔIΣKΠO/Φ.29/3652/16.2.1998 --------------------------------------- Yλοποίηση προγράμματος τηλεφωνικών αιτήσεων των πολιτών -------------------------------------------------------

1. Οπως είναι γνωστό η υπηρεσία μας υλοποιεί πρόγραμμα τηλεφωνικών αιτήσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22 του ν. 2539/4.12.97 (ΦEK 244 A`), για την έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, με σκοπό την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ηδη από 1.2.98, έχει ξεκινήσει και υλοποιείται η εφαρμογή του προγράμματος τηλεφωνικών αιτήσεων για την έκδοση του πιστοποιητικού γέννησης, στο οποίο συμμετέχουν, μέχρι στιγμής 224 δήμοι από ολόκληρη τη χώρα.

2. Στα πλαίσια επέκτασης της εφαρμογής του εν λόγω προγράμματος για το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, το οποίο εκδίδεται από τις Δημόσιες Oικονομικές Υπηρεσίες της χώρας, σας γνωρίζουμε την διαδικασία υποβολής των τηλεφωνικών αιτήσεων των πολιτών, όπως αυτή καθορίστηκε στην υπ` αριθμ. ΔIΣKΠO/Φ. 29/2145/29.1.98 κοινή υπουργική απόφαση και η οποία θα ακολουθείται και για την έκδοση του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας:

α. Oι τηλεφωνικές αιτήσεις υποβάλλονται με κλήση του αριθμού 1502 που απαντά σε τηλεφωνικό κέντρο του OTE και καταγράφονται από τον χειριστή του κέντρου. O καλών δηλώνει τον αριθμό τηλεφώνου, στον οποίο επιθυμεί να χρεωθεί η τηλεφωνική αίτηση, καθώς και τον αριθμό φορολογικού μητρώου (AΦM) που αναγράφεται στο λογαριασμό του τηλεφώνου αυτού.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει AΦM η κλήση επιβεβαιώνεται με οποιοδήποτε τρόπο κρίνει πρόσφορο ο OTE.

β. O χειριστής διαπιστώνει το είδος του αιτήματος, καταγράφει τα στοιχεία του ενδιαφερομένου συμπληρώνοντας το αντίστοιχο έντυπο της αίτησης, σημειώνει τον τρόπο παραλαβής του αιτούμενου εγγράφου και ελέγχει την ορθότητα της καταγραφής με επανάληψη και επιβεβαίωση των στοιχείων από τον ενδιαφερόμενο πολίτη. κάθε τηλεφωνική αίτηση φέρει συγκεκριμένο αριθμό τον οποίο ο χειριστής γνωστοποιεί σ` αυτόν που καλεί.

H αίτηση που συντάσσεται μ` αυτό τον τρόπο, μεταβιβάζεται αυθημερόν στην αρμόδια υπηρεσία, με ευθύνη του OTE μέσω μεταφοράς δεδομένων (P/C+FAX MODEM), ή FAX, ή TELEX, ή τηλεγραφήματος ή ελλείψει όλων αυτών δια τηλεφώνου, οπότε καταγράφεται από την υπηρεσία υποδοχής.

O OTE αποστέλλει καθημερινά στις υπηρεσίες πίνακα με τους αριθμούς των τηλεφωνικών αιτήσεων που έχουν διαβιβασθεί σε κάθε μία από αυτές, κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

γ. H αρμόδια ΔOY πρωτοκολλεί την εισερχόμενη τηλεφωνική αίτηση, εκδίδει το αιτηθέν αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας και στη συνέχεια το αποστέλλει σ` αυτόν που την υπέβαλε, μέσω EΛTA με συστημένη επιστολή, σε φάκελο που φέρει ειδική ένδειξη-σφραγίδα, στη διεύθυνση αποστολής που έχει δηλωθεί στην τηλεφωνική αίτηση. O πολίτης έχει και τη δυνατότητα να παραλάβει αυτοπροσώπως το αποδεικτικό, εφόσον το έχει δηλώσει. Για τη διεκπεραίωση των αιτούμενων τηλεφωνικά αποδεικτικών φορολογικής ενημερότητας, η αρμόδια υπηρεσία ενημερώνει σχετικά τον OTE.

δ. Oι υπηρεσίες (ΔOY) που θα εκδίδουν, ύστερα από τηλεφωνική αίτηση το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, θα επιθέτουν υπεύθυνη δήλωση-σφραγίδα, για την ακρίβεια των στοιχείων που έχουν δηλωθεί τηλεφωνικά, την οποία υπογράφει ο πολίτης, κατά την υποβολή του αποδεικτικού στην αρμόδια υπηρεσία στην οποία το υποβάλλει. Στην περίπτωση που δεν το υποβάλλει αυτοπροσώπως, απαιτείται επικύρωση του γνήσιου της υπογραφής.

H υπεύθυνη δήλωση - σφραγίδα καθορίζεται στο συνημμένο υπόδειγμα της παρούσας.

Oι υπηρεσίες στις οποίες υποβάλλεται το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, είναι υποχρεωμένες να ελέγχουν την υπογραφή της δήλωσης - σφραγίδας, διαφορετικά, οφείλουν να μη το δεχθούν.

ε. H παράδοση της συστημένης επιστολής στον αποδέκτη γίνεται από τον ταχυδρομικό διανομέα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον κανονισμό λειτουργίας των EΛTA και την καταβολή των αντιστοίχων τελών.

O φάκελος που περιέχει το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας σφραγίζεται από την υπηρεσία που εξέδωσε το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας με σφραγίδα η οποία καθορίζεται στο συνημμένο υπόδειγμα της παρούσας.

στ. Τα τέλη χαρτοσήμου ή ένσημα υπέρ δημοσίου ή τρίτων που απαιτούνταν για πιστοποιητικά που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 22, του ν. 2539/ 4.12.97, ΦEK 244 A`, καθώς και των αντιγράφων τους, καταργούνται, είτε εκδίδονται με την διαδικασία των τηλεφωνικών αιτήσεων είτε με την συνήθη διαδικασία.

Το κόστος της τηλεφωνικής αίτησης ανέρχεται στο ποσό των 260 δραχμών, για όλη την Ελλάδα.

Το κόστος της συστημένης επιστολής ανέρχεται στο ποσό των 300 δραχμών για όλη την Ελλάδα και καταβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο πολίτη στον ταχυδρομικό διανομέα.

3. Ενόψει των ανωτέρω, παρακαλούμε να προβείτε στις παρακάτω ενέργειες:

α) Να ενημερώσετε τις υπηρεσίες που εκδίδουν το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, αναφορικά με την διαδικασία που θα ακολουθείται για την έκδοση και αποστολή του αποδεικτικού αυτού.

β) Να μεριμνήσετε για την προμήθεια των υπηρεσιών έκδοσης του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας:

- με τη σφραγίδα με την οποία θα σφραγίζεται το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, σύμφωνα με την παράγραφο (2.δ.) της παρούσας και καθορίζεται στο συνημμένο υπόδειγμα.

- με τη σφραγίδα με την οποία θα πρέπει να σφραγίζεται ο φάκελος που θα περιέχει το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, σύμφωνα με την παράγραφο (2.ε.) της παρούσας και καθορίζεται στο συνημμένο υπόδειγμα.

γ) Να ορίσετε, για κάθε υπηρεσία έκδοσης του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας δύο (2) υπαλλήλους, ως υπευθύνους που θα αναλάβουν την εργασία αυτή και να επαληθεύσετε τον αριθμό του FAX, στον οποίο θα στέλνονται οι τηλεφωνικές αιτήσεις, όπως επίσης και τους αριθμούς δύο τηλεφώνων επικοινωνίας.

Σημειώνεται ότι για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος, θα πρέπει το συγκεκριμένο FAX κάθε υπηρεσίας να λειτουργεί αν είναι δυνατό, αποκλειστικά μόνο για τις τηλεφωνικές αιτήσεις και να παραμείνει ανοιχτό καθόλο το εικοσιτετράωρο. Επίσης να μας γνωστοποιήσετε ένα δεύτερο αριθμό FAX για αποστολή των τηλεφωνικών αιτήσεων σε περίπτωση βλάβης του πρώτου.

Στη συνέχεια να μας γνωστοποιήσετε το αργότερο μέχρι 10.3.98 σε συγκεντρωτική κατάσταση ανά υπηρεσία έκδοσης του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας τα ανωτέρω στοιχεία.

Για παράδειγμα η συγκεντρωτική κατάσταση μπορεί να έχει την εξής μορφή:

APIΘMOΣ FAX ENAΛΛAKTIKOΣ APMOΔIOI THΛEΦΩNA YΠ/ΣIA ΣYNΔEΣHΣ APIΘMOΣ FAX YΠAΛHΛΛOI EΠIKOINΩNIAΣ

Θα παρακαλούσαμε εφόσον είναι δυνατό η ανωτέρω συγκεντρωτική κατάσταση να μας δοθεί σε ηλεκτρονική μορφή, σε μαγνητικό μέσο (δισκέτα), για τις ανάγκες επεξεργασίας από την υπηρεσία του OTE.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα σχετιζόμενο με την αποστολή της τηλεφωνικής αίτησης, όταν θα αρχίσει η υπηρεσία του OTE να αποστέλλει τηλεφωνικές αιτήσεις για την έκδοση του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, οι εκδότριες υπηρεσίες θα μπορούν να επικοινωνούν άμεσα με την υπηρεσία του OTE στα τηλέφωνα 8210698, 8253302.

4. Σημειώνεται ότι οι προθεσμίες που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 1943/91 (ΦEK 50 A`), αναφορικά με το χρονικό διάστημα διεκπεραίωσης των υποθέσεων των πολιτών, ισχύουν και κατά την περίπτωση των τηλεφωνικών αιτήσεων (άρθρο 22, ν. 2539/97, ΦEK 244 A`). Επομένως κρίνεται σκόπιμο, οι αρμόδιες υπηρεσίες σας να διεκπεραιώνουν τις τηλεφωνικές αιτήσεις κατά προτεραιότητα, δεδομένου ότι μεσολαβεί η ταχυδρομική επίδοσή τους.

5. Ευελπιστούμε στην συνεργασία σας, για την επιτυχία του προγράμματος, και για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 3393108, 3393109, 3393115 (Π. κρομμύδας, Θ. Αντωνόπουλος, Π. Ματσούκα).

---------------------------------

YΠOYPΓEIO EΣΩTEPIKΩN, ΔHMOΣIAΣ ΔIOIKHΣHΣ KAI AΠOKENTPΩΣHΣ

Αριθ. Πρωτ.: ΔIΣKΠO/Φ.29/8281/14.4.1998 ---------------------------------------

Yλοποίηση προγράμματος τηλεφωνικών αιτήσεων των πολιτών -------------------------------------------------------

Σε συνέχεια του με αρ. πρωτ. ΔIΣKΠO/Φ. 29/3652/16.2.98 εγγράφου μας, σας ενημερώνουμε ότι η έκδοση του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας με την διαδικασία της τηλεφωνικής αίτησης (άρθ. 22 του ν. 2539/4.12.97 (ΦEK 244 A`)), ως εναλλακτική επιλογή του πολίτη, θα ξεκινήσει στις 4.5.98.

Για ενημέρωση των υπηρεσιών που εκδίδουν το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, αποστέλλουμε συνημμένα το μηχανογραφημένο έντυπο της τηλεφωνικής αίτησης που θα αποστέλλει η υπηρεσία υποδοχής της τηλεφωνικής αίτησης του OTE στο FAX των υπηρεσιών έκδοσης του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας.

Επισημαίνεται ότι στο φάκελο που θα περιέχει το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας θα περιέχεται και φωτοαντίγραφο του επισυναπτόμενου εντύπου της τηλεφωνικής αίτησης του πολίτη, ώστε να ενημερώνεται για την ορθή καταγραφή των στοιχείων που δήλωσε τηλεφωνικά για την έκδοση του αποδεικτικού.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας ώστε να ενημερωθούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες έκδοσης του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας και να είναι έτοιμες για την έναρξη του προγράμματος στις 4.5.98.

YΠOΔEIΓMATA ΣΦPAΓIΔΩN

(σύμφωνα με την παράγραφο (2.δ))

Εχοντας γνώση των συνεπειών του ν. 1599/86, αναφέρω ότι τα δηλωθέντα στην τηλεφωνική μου αίτηση είναι αληθή.

_______199 O/H ΔHΛ_.

_________

(σύμφωνα με την παράγραφο (2.ε))

ΣXEΣEIΣ KPATOYΣ - ΠOΛITH THΛEΦΩNIKH AITHΣH

TA TAXYΔPOMIKA TEΛH ΘA KATABΛHΘOYN AΠO TON ΠAPAΛHΠTH --------------------------------------------------------------------------

YΠOΔEIΓMATA ΣΦPAΓIΔΩN

1. Σφραγίδα παραγράφου 2δ της αριθμ. ΔIΣKΠO/Φ. 29/3652/16.2.98.

Εχοντας γνώση των συνεπειών του ν. 1599/86, αναφέρω ότι τα δηλωθέντα στην τηλεφωνική μου αίτηση είναι αληθή.

____________199 O/H ΔHΛΩN

2. Σφραγίδα παραγράφου 2ε της ιδίας ως άνω εγκυκλίου YΠ.EΣ.Δ.Δ.A.

ΣXEΣEIΣ KPATOYΣ - ΠOΛITH THΛEΦΩNIKH AITHΣH

TA TAXYΔPOMIKA TEΛH ΘA KATABΛHΘOYN AΠO TON ΠAPAΛHΠTH

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!