Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΛΣΤΑΤ Δείκτης κύκλου εργασιών στο χονδρικό εμπόριο - 2ο τρίμηνο 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ



Πειραιάς, 25 Αυγούστου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΧΟΝΔΡΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ : 2ο Τρίµηνο 2016

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει το Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο Χονδρικό Εµπόριο, µε έτος βάσης 2010=100,0 για το 2o τρίµηνο 2016, η εξέλιξη του οποίου σύµφωνα µε προσωρινά και διορθωµένα στοιχεία, ως προς τον αριθµό εργάσιµων ηµερών τυπικού τριµήνου ίσης χρονικής διάρκειας, έχει ως εξής:

  • Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Χονδρικό Εµπόριο του 2ου τριµήνου 2016, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του 2ου τριµήνου 2015, παρουσίασε µείωση κατά 3,8% και σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του 1ου τριµήνου 2016, παρουσίασε αύξηση κατά 10,2%.
  • Ο Εποχικά Διορθωµένος (ως προς την επίδραση εποχικών γεγονότων, π.χ. έναρξη σχολικής περιόδου, εορτές, τουριστική περίοδος κ.λ.π) Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Χονδρικό Εµπόριο του 2ου τριµήνου 2016, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του 1ου τριµήνου 2016, παρουσίασε µείωση κατά 0,7 %.

Επισηµαίνεται ότι ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Χονδρικό Εµπόριο του 1ου τριµήνου 2016, ο οποίος ανακοινώθηκε ως προσωρινός στο προηγούµενο Δελτίο Τύπου, λόγω νέων στοιχείων, έχει αναθεωρηθεί από 59,7 σε 59,6 και η ετήσια µεταβολή του από -4,5% σε -4,6%.

Η χρονοσειρά του δείκτη δηµοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ: http://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/DKT42/-

Το γράφηµα 2 εµφανίζει την εξέλιξη του εποχικά και µη εποχικά διορθωµένου δείκτη κύκλου εργασιών στο Χονδρικό Εµπόριο.

Διευκρινίζεται ότι η χρονοσειρά του εποχικά διορθωµένου δείκτη επανυπολογίζεται κάθε φορά που προστίθεται µια νέα παρατήρηση. Ως εκ τούτου, η εποχικά διορθωµένη σειρά διαφέρει από την αντίστοιχη που δηµοσιεύτηκε στο προηγούµενο Δελτίο Τύπου.

Πίνακας 2: Εξέλιξη του Εποχικά Διορθωµένου Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο Χονδρικό Εµπόριο

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Γενικά

Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Χονδρικό Εµπόριο, είναι ένας τριµηνιαίος δείκτης, ο οποίος ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2006, µε έτος βάσης το έτος 2005=100,0.

Σκοπός του δείκτη – Χρησιµοποιούµενοι ορισµοί

Σκοπός του δείκτη είναι η µέτρηση της δραστηριότητας του τοµέα του χονδρικού εµπορίου στην αγορά σε όρους αξίας. Ο κύκλος εργασιών υπολογίζεται χωρίς το ΦΠΑ και περιλαµβάνει τα συνολικά ποσά που έχει τιµολογήσει η επιχείρηση στη διάρκεια της περιόδου αναφοράς (τριµήνου), και τα οποία αντιστοιχούν σε πωλήσεις αγαθών ή υπηρεσιών που παρασχέθηκαν σε τρίτους.

Νοµικό πλαίσιο

Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Χονδρικό Εµπόριο καταρτίζεται στο πλαίσιο εφαρµογής του Κανονισµού (ΕΚ) του Συµβουλίου αριθ.1165/98 της 19ης Μαΐου 1998 περί βραχυπρόθεσµων στατιστικών, καθώς και του Κανονισµού (ΕΚ) του Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου αριθ. 1158/05 που τροποποιεί και συµπληρώνει τον αρχικό Κανονισµό 1165/98. Επίσης, εφαρµόζεται και ο Κανονισµός (ΕΚ) αριθ.1893/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου της 20ης Δεκεµβρίου 2006 για τη θέσπιση της στατιστικής ταξινόµησης των οικονοµικών δραστηριοτήτων NACE Rev.2.

Περίοδος αναφοράς Τρίµηνο.

Έτος βάσης 2010=100,0.

Αναθεώρηση

Η αναθεώρηση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο Χονδρικό Εµπόριο γίνεται στο πλαίσιο εφαρµογής του Κανονισµού 1165/98 του Συµβουλίου, σύµφωνα µε τον οποίο οι βραχυχρόνιοι δείκτες αναθεωρούνται κάθε πέντε (5) χρόνια, µε έτος βάσης που λήγει σε 0 ή 5. Σκοπός της αναθεώρησης είναι η προσαρµογή του δείκτη στις νεότερες εξελίξεις της διάρθρωσης του χονδρικού εµπορίου.

Στατιστική ταξινόµηση

Χρησιµοποιείται η στατιστική ταξινόµηση οικονοµικών δραστηριοτήτων NACE Rev.2 (Κανονισµός 1893/2006).

Γεωγραφική κάλυψη

Σύνολο Χώρας, µε στοιχεία από 52 Περιφερειακές Ενότητες.

Κάλυψη κλάδων οικονοµικών δραστηριοτήτων

Ο δείκτης καλύπτει τον κλάδο 46 (Χονδρικό εµπόριο, εκτός από το εµπόριο µηχανοκίνητων οχηµάτων και µοτοσικλετών) της στατιστικής ταξινόµησης NACE Rev.2.

Διενεργούµενη έρευνα

Στην έρευνα για την κατάρτιση του δείκτη περιλαµβάνονται 19.932 επιχειρήσεις χονδρικού εµπορίου, µε ετήσιο (2010) κύκλο εργασιών ίσο ή µεγαλύτερο των 300.000 Ευρώ, από τις οποίες επελέγη και ερευνάται αντιπροσωπευτικό δείγµα µεγέθους 478 επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα.

Υπολογισµός του δείκτη

Ο υπολογισµός του δείκτη γίνεται µε την εφαρµογή της µεθόδου της αλύσωσης. Η αναγωγή του δείκτη σε τυπικό τρίµηνο ίσης χρονικής διάρκειας επιτυγχάνεται πολλαπλασιάζοντας τις εκτιµηθείσες αξίες κύκλου εργασιών µε ειδικό διορθωτικό συντελεστή, που προκύπτει µε τη διαίρεση του µέσου τριµηνιαίου αριθµού εργάσιµων ηµερών τρέχοντος έτους δια του αριθµού των κανονικών εργάσιµων ηµερών του ερευνώµενου τριµήνου.

Εποχική Διόρθωση

Εποχική διόρθωση είναι η διαδικασία απαλοιφής της επίδρασης της εποχικότητας στη χρονοσειρά δεδοµένων για τη βελτίωση της συγκρισιµότητας µεταξύ των περιόδων αναφοράς των δεδοµένων. Η εποχική διόρθωση πραγµατοποιείται µε την εφαρµογή της µεθόδου TRAMO-SEAT και µε τη χρήση του λογισµικού JDemetra+ 2.0.0. H χρονοσειρά του εποχικά διορθωµένου δείκτη επανυπολογίζεται κάθε φορά που προστίθεται µια νέα παρατήρηση.

Καταρτιζόµενες σειρές δεικτών

Καταρτίζονται χρονοσειρές από το 2000 µε έτος βάσης 2010=100,0.

Δηµοσίευση στοιχείων

Τα στοιχεία του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο Χονδρικό Εµπόριο, µε βάση το έτος 2010=100,0, δηµοσιεύονται από το 1ο τρίµηνο 2014, µε αναδροµικά στοιχεία, από το 1ο τρίµηνο 2000.

Παραποµπές

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά µε τη µεθοδολογία κατάρτισης και υπολογισµού του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο Χονδρικό Εµπόριο, καθώς και µε τα στοιχεία χρονολογικών σειρών του δείκτη αυτού, διατίθενται στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ http://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/DKT42/-

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!