Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΦΠΑ

Βουλή Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Προσφυγικό. Οι διατάξεις του ΦΠΑ

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής με 169 ψήφους, από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Μεταναστευτικής Πολιτικής, για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Κατά της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν 107 βουλευτές.

Ειδικότερα, υπέρ, ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Κατά, ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Χρυσής Αυγής, του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε το νομοσχέδιο, όπως τελικώς ψηφίστηκε, πατώντας εδώ.

Σημειώνεται ότι στο άρθρο 73 αυτού περιλαμβάνονται τελικώς οι διατάξεις για τα θέματα ΦΠΑ οι οποίες παρατίθενται αναλυτικά ακολούθως:

Άρθρο 73
Θέµατα ΦΠΑ

1. Στο τέλος της περίπτωσης Β΄ της παρ. 2 του άρθρου 7 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000, Α΄248 ), προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Ως δώρα που επίσης εξαιρούνται θεωρούνται και τα αγαθά που παραδίδονται στις Υπηρεσίες του Δηµόσιου Τοµέα, στους ΟΤΑ, στα ΝΠΔΔ (όπως προσδιορίζονται στο άρθρο 14 του ν. 4270/2014), στα εκκλησιαστικά ΝΠ, καθώς και στα ΝΠΙΔ ή στις οντότητες που εποπτεύονται από τους παραπάνω φορείς, προκειµένου να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων, ανεξαρτήτως της αξίας και των προδιαγραφών κατασκευής αυτών.»

2. Η παρ. 4 του άρθρου 7 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/ 2000, Α΄248) αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονοµικών ρυθµίζεται κατά περίπτωση η διαδικασία και κάθε αναγκαία λεπτοµέρεια για την εφαρµογή των διατάξεων του άρθρου αυτού.»

3. Το άρθρο 9 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000, Α΄248) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 9
Πράξεις θεωρούµενες ως παροχή υπηρεσιών
1. Θεωρείται ως παροχή υπηρεσιών, κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 2, η από υποκείµενο στο φόρο:
α) χρησιµοποίηση αγαθών της επιχείρησής του, για την ικανοποίηση αναγκών του ή του προσωπικού της επιχείρησης ή για σκοπούς ξένους προς αυτή, εφόσον κατά την απόκτηση των αγαθών αυτών δηµιουργήθηκε δικαίω- µα έκπτωσης του φόρου,
β) παροχή υπηρεσιών για τις ανάγκες του ή για τις ανάγκες του προσωπικού του ή για σκοπούς ξένους προς την επιχείρησή του,
γ) χρησιµοποίηση δικών του υπηρεσιών για δραστηριότητα του ίδιου του υποκειµένου που απαλλάσσεται από το φόρο, καθώς επίσης και η χρησιµοποίηση δικών του υπηρεσιών για τις ανάγκες της επιχείρησής του, εφόσον πρόκειται για υπηρεσίες που προβλέπουν οι διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 30, για τις οποίες δεν παρέχεται δικαίωµα έκπτωσης του φόρου σε περίπτωση λήψης όµοιων υπηρεσιών από άλλον υποκείµενο στο φόρο.
2. Δεν εξοµοιώνεται µε παροχή υπηρεσιών εξ επαχθούς αιτίας η χωρίς αντάλλαγµα παροχή υπηρεσιών από υποκείµενο στο φόρο για λόγους ανθρωπιστικούς. Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονοµικών εξειδικεύο- νται κατά περίπτωση οι όροι και οι λεπτοµέρειες εφαρ- µογής της ανωτέρω διάταξης.»

4. Στην παρ. 1 του άρθρου 27 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000, Α΄248 ) προστίθενται περιπτώσεις ιβ΄ και ιγ΄ ως εξής:
«ιβ) Η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών σε υποκείµενο στο φόρο, ο οποίος έχει σκοπό να τα διαθέσει περαιτέρω άνευ ανταλλάγµατος στους φορείς του τελευταίου εδαφίου της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 7 του ιδίου νόµου, για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων.
ιγ) Η παράδοση αγαθών σε πλοία και πλωτά µέσα του ελληνικού Δηµοσίου και σε πολεµικά πλοία των κρατών- µελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, για την κάλυψη αναγκών των προσφύγων που περισυλλέγουν.»

5. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν από την 1.12.2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!