Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Βουλή Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών και τραπεζικών πληροφοριών μεταξύ των κρατών της ΕΕ

Με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων) υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο οι ευρωπαϊκές οδηγίες, μεταξύ άλλων, για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη και τη διαβίβαση από τις τράπεζες πληροφοριών σχετικά με δικαιούχους λογαριασμών.

«Με την κύρωση του νομοσχεδίου θα μπορούμε να έχουμε ανταλλαγή πληροφοριών όχι μετά από αίτημα του ενός κράτους προς το άλλο, αλλά αυτόματα, κάτι που αποτελεί σημαντικό μέσο για την αντιμετώπιση της διασυνοριακής φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής και θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Επίσης ενημέρωσε ότι πλέον τα πιστωτικά ιδρύματα, θα διαβιβάζουν πληροφορίες σχετικά με πρόσωπα, φυσικά ή οντότητες, που είναι δικαιούχοι λογαριασμού βάσει κανόνων επιβολής στοιχείων και δέουσας επιμέλειας που συνάδουν με το κοινό πρότυπο του ΟΟΣΑ.

Όπως επισήμανε δε, το νομοσχέδιο αυτό, μας δείχνει το πού θα κινηθούν ο φορολογικές υπηρεσίες, διότι -εξήγησε ο κ. Αλεξιάδης- «έχουμε εντοπίσει το μεγάλο πλούτο στο εξωτερικό από φοροδιαφυγή και θα μας δώσει έτσι τη δυνατότητα να τον εντοπίσουμε και να εισπράξουμε έσοδα». «Να είναι σίγουροι, αυτοί που αγωνιούν για όσα έχουν στο εξωτερικό, ότι και οι ενέργειές μας και η ενσωμάτωση αυτής της οδηγίας δημιουργούν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που παρέχουν στις φορολογικές υπηρεσίες τη δυνατότητα είσπραξης πολύ μεγάλων ποσών», τόνισε ο αρμόδιος υπουργός και προσέθεσε το εξής: «Ως αποτέλεσμα τέτοιων ενεργειών έχουμε στο υπουργείο δεδομένα για μεγάλους φοροφυγάδες, οι οποίοι, με χαρά μου, βλέπω ότι μπορούν, από δάνειο, και να πληρώσουν όσα καταλογίζουν οι εισαγγελείς.

Σχετικώς με τη ρύθμιση για το τέλος ταξινόμησης, ο κ. Αλεξιάδης ενημέρωσε ότι από δω και πέρα για τα υπό κρίση επιβατικά αυτοκίνητα αυτό επιβάλλεται αναλόγως με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο έχει κάποιος το όχημά του στη χώρα. Κι αν κάποιος -εξήγησε- έχει καταβάλει το σύνολο του τέλους ταξινόμησης μπορεί να πάρει επιστροφή, όταν τελειώσει η χρήση του, με συγκεκριμένη διαδικασία.

Αντιπαράθεση

Παρά το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην της ΧΑ και του ΚΚΕ) υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, άσκησαν σφοδρή κριτική για το σύνολο της οικονομικής και φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης, ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ως αντιπολίτευση «καταψήφιζε ακρίτως τα πάντα» και τώρα ως κυβέρνηση «υπερψηφίζει ακρίτως τα πάντα». Ενόψει της διαπραγμάτευσης, από τους εισηγητές των κομμάτων αναπτύχθηκαν επιχειρήματα περί επερχόμενης φορολογικής λαίλαπας, περί υπαναχώρησης της κυβέρνησης από τα όσα «προς χάριν λαϊκισμού» διακήρυττε και ανικανότητάς της σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής ζωής. Μάλιστα ο κ. Δένδιας, ζήτησε από την κυβέρνηση να προσφύγει στον λαό γιατί ακολουθεί μια ολοσχερώς καταστροφική πολιτική.

«Είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε μια πολιτική στα πλαίσια μιας συγκεκριμένης συμφωνίας που ψηφίστηκε από την μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής, από αυτούς δηλαδή τώρα που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση» απάντησε ο κ. Αλεξιάδης. Ακόμη, παρέθεσε και ενώπιον της Βουλής στοιχεία από τη βεβαίωση, δηλαδή το αποτέλεσμα των ελέγχων του 2014 και 2015, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών για να καταδειχθεί -όπως ανέφερε- ποιος απέφερε αποτελέσματα.

Σύμφωνα με αυτά το 2014, βεβαιώθηκαν στο πλαίσιο ελέγχων για τη λίστα Λαγκάρντ, ποσά ύψους 26.620.924 ευρώ, ενώ το 2015 ποσά ύψους 175.441.443 ευρώ.

Παρεμβαίνοντας ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, επικαλέστηκε έγγραφο του έτερου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη στο οποίο αναφέρεται ότι τα ποσά αυτά, που ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης δεν είναι απλώς βεβαιωμένα, αλλά είχαν εισπραχθεί επί της κυβέρνησης της ΝΔ. Απαντώντας ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι χρησιμοποίησε τον όρο «βεβαίωση» για την ακρίβεια του λόγου του, δεδομένου ότι ορισμένες υποθέσεις από τη «λίστα» οδηγηθήκαν στη Δικαιοσύνη. «Ναι, αλλά κι εγώ ακριβολογώ όταν αναφέρομαι στο έγγραφο Χουλιαράκη. Για να μη δημιουργούμε εντυπώσεις», ανταπάντησε ο κ. Κακλαμάνης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!