Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΦΠΑ

ΠΟΛ. 1321/20-12-1996 Απαλλαγή από ΦΠΑ της παράδοσης αγαθών και της παροχής υπηρεσιών που προορίζονται για την ανέγερση των κτιρίων και τον πάγιο εξοπλισμό του Ευρωπαικού Κέντρου για την ανάπτυξη της επαγγελματικής κατάρτισης

Αριθ. 1131209/6307/0014 ΠΟΛ. 1321 ΦΕΚ Β` 1141/20.12.96 1.

Απαλλαγή από ΦΠΑ της παράδοσης αγαθών και της παροχής υπηρεσιών που προορίζονται για την ανέγερση των κτιρίων και τον πάγιο εξοπλισμό του Ευρωπαικού Κέντρου για την ανάπτυξη της επαγγελματικής κατάρτισης (ΕΚΑΕΚ - CEDEFOP). 2. Επιστροφή Φ.Π.Α. στις εργοληπτικές επιχειρήσεις (εργολάβους) που εκτελούν οικοδομικά έργα προς χρήση του ΕΚΑΕΚ - CEDEFOP.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Εχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) Της παραγράφου 2 του 2ου άρθρου και της παραγράφου 4 του 3ου άρθρου της σύμβασης έδρας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ευρωπαικού Κέντρου για την ανάπτυξη της επαγγελματικής κατάρτισης (ΕΚΑΕΚ - CEDEFOP) που κυρώθηκε με το 1ο άρθρο του Ν. 2337/1995 (ΦΕΚ 190 Α/12.9.95) και

β) του σημείου β` του 3ου άρθρου του ίδιου ως άνω νόμου.

2. Τις κατωτέρω διατάξεις του Ν. 1642/86, όπως ισχύει και ειδικότερα:

α) Της υποπερίπτωσης ββ` της περίπτωσης στ` της παραγράφου 1 του άρθρου 22.

β) Της παραγράφου 2 του άρθρου 22.

γ) Της περίπτωσης γ` της παραγράφου 1 του άρθρου 27.

δ) Της παραγράφου 3 του άρθρου 58.

3. Τις διατάξεις της παραγράφου 10 του άρθρου 15 της οδηγίας 77/388/ΕΟΚ.

4. Την αριθ. 1031790/2051/575/ΠΟΛ. 1078/1991 απόφαση μας.

5. Την αριθ. 257/1996 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό Οικονομικών.

s. Την αριθμ. 1107147/1239/0006Α/4.10.96 κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 922 Β/7.10.96) περί ανάθεσης αρμοδιοτήτων του Υπουργού Οικονομικών στους Υφυπουργούς Οικονομικών.

7. Την ανάγκη ορισμού των προϋποθέσεων υλοποίησης των απαλλαγών από ΦΠΑ που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, που αναφέρεται στις παραπάνω παραγράφους 1 έως 4 της παρούσας.

8. Το γεγονός ότι η απόφαση αυτή δεν συνεπάγεται δαπάνη για τον προϋπολογισμό του κράτους, δεδομένου ότι ορίζει τις προϋποθέσεις εφαρμογής διατάξεων των Ν. 1642/1986 και 2337/1995, αποφασίζουμε:

Ορίζουμε τις προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) των πράξεων παράδοσης αγαθών και παροχής υπηρεσιών, που προβλέπονται από το άρθρο τρίτο σημείο β` του Ν. 2337/1995 και το 3ο άρθρο παράγραφος 4 της σύμβασης έδρας, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ευρωπαικού Κέντρου για την ανάπτυξη της επαγγελματικής κατάρτισης (ΕΚΑΕΚ - CEDEFOP), που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ίδιου ως άνω νόμου, ως εξής:

Αρθρο 1

Πράξεις για τις οποίες παρέχεται απαλλαγή από ΦΠΑ --------------------------------------------------

Με την τήρηση των προϋποθέσεων που καθορίζονται με την παρούσα απόφαση, απαλλάσσεται από το ΦΠΑ:

α) Το τιμολόγιο παράδοσης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, το οποίο εκδίδει κατά τις διατάξεις του Κ.Β.Σ., ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) ως ανάδοχος του έργου, προς το Ελληνικό Δημόσιο, για την εκτέλεση του έργου ανέγερσης των μόνιμων κτιριακών εγκαταστάσεων και τον πάγιο εξοπλισμό προς χρήση του ΕΚΑΕΚ - CEDEFOP, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη μεταξύ τους συμφωνία και στη συμφωνία του Ελληνικού Δημοσίου με το ΕΚΑΕΚ- CEDEFOP.

β) Το τιμολόγιο παράδοσης αγαθών ή παροΧής υπηρε- σιών, το οποίο εκδίδει κατά τις διατάξεις του Κ.Β.Σ. η ερ- γοληπτική επιχείρηση προς τον ανάδοχο του έργου Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), για την εκτέλεση του έργου που αναφέρεται στην προηγούμενη περίπτωση α,. σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στη μεταξύ τους εργολαβική σύμβαση και στη συμφωνία του Ελληνικού Δημοσίου με τον ΟΕΚ.

γ) Το τιμολόγιο παράδοσης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, το οποίο εκδίδει κατά τις διατάξεις του Κ.Β.Σ., οποιαδήποτε άλλη εργοληπτική επιχείρηση προς το ΕΚΑΕΚ - CEDEFOP, για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών σχετικών με την κατασκευή, ανακαίνιση η επέκταση κτιρίων ή τμημάτων κτιρίων και γηπέδων που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν είτε ως έδρα του ΕΚΑΕΚ - CEDEFOP είτε ως κατοικία του διευθυντή αυτού, κατά την έννοια των διατάξεων της παραγράφου 4 του 3ου άρθρου της σύμβασης έδρας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του ΕΚΑΕΚ - CEDEFOP που κυρώθηκε με το Ν. 2337/1995.

Αρθρο 2

Προϋποθέσεις απαλλαγής από ΦΠΑ ------------------------------

1. Για τη χορήγηση των απαλλαγών από Φ.Π.Α. που προβλέπονται στο προηγούμενο άρθρο, απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:

α) Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), που ενεργεί ως ανάδοχος του έργου, κάθε φορά που τιμολογεί χωρίς Φ.Π.Α. τον κύριο του έργου (Δημόσιο), υποχρεούται να λαμβάνει από αυτόν βεβαίωση ότι, το τιμολόγιο εκδίδεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις σχετικές συμβάσεις που κυρώθηκαν με το Ν. 2337/95, για τη μερική ή ολική εκτέλεση του αναληφθέντος έργου προς χρήση του ΕΚΑΕΚ - CEDEFOP.

β) Η εργοληπτική επιχείρηση στην οποία ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) αναθέτει την κατασκευή του έργου που θα διατεθεί προς Χρήση του ΕΚΑΕΚ - CEDEFOP, υποχρεούται να λαμβάνει από τον ΟΕΚ σχετική βεβαίωση από την οποία θα προκύπτει ότι το τιμολόγιο που εκδίδει προς αυτόν (ΟΕΚ) χωρίς Φ.Π.Α., αφορά την μερική ή ολική εκτέλεση του αναληφθέντος έργου που θα διατεθεί προς χρήση του ΕΚΑΕΚ - CEDEFOP.

γ) Κάθε άλλη εργοληπτική επιχείρηση, η οποία εκτελεί οικοδομικές εργασίες σε ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως έδρα του ΕΚΑΕΚ - CEDEFOP ή ως κατοικία του διευθυντή του CEDEFOP και εκδίδει τιμολόγιο προς το Ευρωπαϊκό αυτό κέντρο χωρίς Φ.Π.Α., υποχρεούται να λαμβάνει από το ΕΚΑΕΚ - CEDEFOP σχετική βεβαίωση από την οποία να προκύπτει ότι, το τιμολόγιο αφορά οικοδομικές εργασίες που έγιναν άμεσα στα ακίνητα του ΕΚΑΕΚ - CEDEFOP, τα οποία χρησιμοποιούνται ως έδρα του ή ως κατοικία του διευθυντή του.

2. Οι ως άνω βεβαιώσεις, που προβλέπονται στη παράγραφο 1, επισυνάπτονται, από τους λήπτες αυτών, στα στελέχη των τιμολογίων που εκδίδουν χωρίς Φ.Π.Α., προκειμένου να δικαιολογηθεί η απαλλαγή από Φ.Π.Α.

Αρθρο 3

Επιστροφή Φ.Π.Α. στις εργοληπτικές επιχειρήσεις κατασκευής έργων προς χρήση του ΕΚΑΕΚ - CEDEFOP ----------------------------------------------------------------------

Το τυχόν πιστωτικό υπόλοιπο Φ.Π.Α. των εργοληπτικών επιχειρήσεων που εκτελούν έργα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το ΕΚΑΕΚ - CEDEFOP, επιστρέφεται σ` αυτούς σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης γ` της παραγράφου 1 του άρθρου 27 του Ν. 1642/86, με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με την αρ. πρωτ. 1031790/20δ1/575/ΠΟΛ. 1078/91 απόφαση μας, λομβανομένων επιπλέον υπόψη των προϋποθέσεων και των περιορισμών, σχετικά με την επιστροφή του Φ.Π.Α. που αναφέρονται στο άρθρο 11 της συγγραφής υποχρεώσεων, με βάση την οποία ο ΟΕΚ έχει δημοπρατήσει το έργο ανέγερσης κτιριακών εγκαταστάσεων και τον εξοπλισμό τους, προς χρήση του ΕΚΑΕΚ - CEDEFOP.

Για το σκοπό αυτό, η εργοληπτική επιχείρηση υποχρεούται επίσης να προσκομίζει, στην αρμόδια για την επιστροφή του Φ.Π.Α. Δ.Ο.Υ., κατάσταση εις διπλούν με συνημμένα τα πρωτότυπα παραστατικά (τιμολόγια προμηθευτών ή υπηρεσιών, διασαφήσεις εισαγωγής κ.λπ.) τα οποία πρέπει να είναι θεωρημένα από τον ΟΕΚ, προκειμένου η αρμόδια ΔΟΥ να ελέγξει το ύψος του επιστρεπτέου φόρου που αιτείται η εργοληπτική επιχείρηση. Η αρμόδια για την επιστροφή του Φ.Π.Α. Δ.Ο.Υ. με την παραλαβή της αίτησης επιστροφής του φόρου, ελέγχει την ακρίβεια συμπλήρωσης της κατάστασης κατά αύξοντα αριθμό καταχώρησης παραστατικού και παραδίδει στην αιτούσα επιχείρηση το αντίγραφο της κατάστασης αυτής αφού προηγουμένως ενεργήσει βεβαίωση επ` αυτής, ότι παραλήφθηκαν τα αναφερόμενα στην κατάσταση παραστατικά του Κ.Β.Σ. βάσει των οποίων θα υπολογιστεί η επιστροφή του φόρου. Τα παραστατικά αυτά παραδίδονται στην επιχείρηση θεωρημένα και από τη ΔΟΥ, μετά την έκδοση της απόφασης περί επιστροφής Φ.Π.Α. ή την απόρριψη της σχετικής αίτησης επιστροφής.

Αρθρο 4

Εναρξη Ισχύος

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 1996

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓ. ΔΡΥΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!