Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Νόμοι

Τροπολογία - Προσθήκη Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της "Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε." και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές" (Α'35)"

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Κύρωση της από 27 Μαρτίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της "Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε." και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές" (Α'35)"

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Άρθρο.......

1. Με τις προτεινόμενες διατάξεις της παρ. 1 προστίθεται νέο εδάφιο στην παρ. 1 του άρθρου 21, με το οποίο ρυθμίζεται το θέμα της φορολογικής αντιμετώπισης των αγροτικών ενισχύσεων - επιδοτήσεων ούτως ώστε να μην προσμετρώνται, μέχρι το ύψος των 12.000 ευρώ, κατά την διαδικασία προσδιορισμού του κέρδους από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Επίσης ρυθμίζεται το θέμα της εξαίρεσης των αποζημιώσεων (στο σύνολο τους), κατά την διαδικασία προσδιορισμού του κέρδους από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα.

2. Με τις προτεινόμενες διατάξεις της παραγράφου 2 προστίθεται νέα παράγραφος 8 στο άρθρο 26 προκειμένου να αναγνωρίζονται με ειδικό τρόπο οι επισφαλείς απαιτήσεις για τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Για τις επιχειρήσεις αυτές υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες αναφορικά με τα έσοδα και τις δαπάνες τους, συνυφασμένοι με την όλη λειτουργία τους. Ειδικότερα, δεν υπάρχουν δικαιολογητικά στοιχεία για την επιμέρους και κατά περίπτωση δικαιολόγηση δαπανών τους, με αποτέλεσμα λόγω των κανονισμών που ισχύουν στα παίγνια γενικά, να επιβαρύνονται και να πληρώνουν τα ποσά αυτά τα πρακτορεία, αν και επί της ουσίας θα έπρεπε τα υπόψη ποσά να ακυρωθούν ή να αντιλογισθούν.

3. Με τις προτεινόμενες διατάξεις της παραγράφου 3 προστίθεται νέα παράγραφος 4 στο άρθρο 39, με την οποία θεσπίζεται η δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων εισοδημάτων από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας. Η εκχώρηση προς το Δημόσιο θα γίνεται χωρίς αντάλλαγμα με δήλωση του υπόχρεου στον αρμόδιο για τη δήλωση Φ.Ε. Προϊστάμενο της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας. Οι διατάξεις αυτές κρίνονται απαραίτητες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φορολογική επιβάρυνση ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας που αποδεδειγμένα δεν εισπράττουν εισοδήματα από την εκμίσθωσή της.

4. Με τις προτεινόμενες διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 προστίθενται νέα εδάφια στην παράγραφο 6 του άρθρου 67 και στην παράγραφο 3 του άρθρου 68, με τα οποία παρέχεται κίνητρο για την άμεση είσπραξη του φόρου εισοδήματος του τρέχοντος φορολογικού έτους, με την ταυτόχρονη επιβράβευση των φορολογουμένων που ανταποκρίνονται με συνέπεια στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

5. Με τις προτεινόμενες διατάξεις της παραγράφου 6 προστίθεται νέα παράγραφος 5 στο άρθρο 68, με την οποία αποσκοπείται η απαλλαγή των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, όταν αποκτούν αποκλειστικά έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους (π.χ. από συνδρομές των μελών), τα οποία δεν αποτελούν αντικείμενο φόρου. Αντίστοιχα, οι άτυπες ενώσεις ιδιοκτητών και ενοίκων πολυκατοικίας ή άλλου κτιρίου, όταν δεν αποκτούν φορολογητέο εισόδημα, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

6. Με τις προτεινόμενες διατάξεις της παραγράφου 8 προστίθεται τελευταία παράγραφος στο άρθρο 72, με την οποία, για όσους ασκούν αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, μειώνεται στο 1/2 η προκαταβολή του φόρου μόνο για το φορολογικό έτος 2014 που είναι και το πρώτο έτος εφαρμογής του νέου Κ.Φ.Ε. και για πρώτη φορά οι αγρότες θα φορολογηθούν με βάση τα λογιστικά κέρδη τους.

Άρθρο ....

Με την προτεινόμενη τροποποίηση, που έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. των δικαιωμάτων στα ακίνητα που ανήκουν στον Ε.Ο.Τ., συμπληρώνεται ένα ακούσιο κενό του νόμου. Συγκεκριμένα, ο EOT απολάμβανε πλήρους απαλλαγής από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ετών 2010 - 2013. Στο νόμο του ΕΝ.Φ.Ι.Α. περιελήφθησαν στις απαλλαγές το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.), η Εταιρεία των Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.) και η Εταιρεία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», τα οποία εκπληρώνουν παρεμφερείς σκοπούς με τον Ε.Ο.Τ. και έχουν αλληλένδετες με αυτό αρμοδιότητες.

Άρθρο ...

Με την προτεινόμενη ρύθμιση σκοπείται η διευκόλυνση των οφειλετών, που επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση του Ν. 4321/2015 (ΦΕΚ 32α), αλλά αδυνατούν να καταβάλλουν το αντίστοιχο ποσό για την υπαγωγή σε αυτήν, επειδή έχει προηγηθεί η επιβολή υπέρ του Δημοσίου κατάσχεσης των τραπεζικών λογαριασμών τους και ως εκ τούτου οι καταθέσεις τους είναι δεσμευμένες. 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο ...

Τροποποίηση Διατάξεων Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013, Α' 167)

1. Στο τέλος της πρώτης παραγράφου του άρθρου 21 του Κ.Φ.Ε. προστίθενται νέο εδάφιο ως εξής:

«Ειδικά για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, οι αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που χορηγούνται στα πλαίσια της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, περιλαμβάνονται στον προσδιορισμό του κέρδους από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα μόνο κατά το μέρος των ενισχύσεων που υπερβαίνουν τα δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ, οι δε αγροτικές αποζημιώσεις στο σύνολο τους, δεν συνυπολογίζονται».

2. Στο άρθρο 26 του Κ.Φ.Ε. προστίθεται νέα παράγραφος 8 ως εξής:

«8. Στις επιχειρήσεις επαγγελματιών πρακτόρων παιχνιδιών πρόγνωσης της εταιρείας «Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Α.Ε.» (Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.) παρέχεται η δυνατότητα έκπτωσης για τις πραγματοποιούμενες πωλήσεις τους, ποσοστού με κλίμακα ενάμισι τοις εκατό (1,5%) για αξίες μέχρι 500.000 ευρώ και ένα τοις εκατό (1%) για αξίες από 500.001 έως 1.000.000 ευρώ, ως ποσό πρόβλεψης επισφαλών απαιτήσεων.»

3. Στο τέλος του άρθρου 39 του Κ.Φ.Ε. προστίθεται νέα παράγραφος 4 που έχει ως εξής: 

«4. Εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που θεωρούνται ότι έχουν αποκτηθεί κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου και τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, επιτρέπεται να μη συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα. Η  εκχώρηση γίνεται με δήλωση του υπόχρεου σε φόρο, η οποία υποβάλλεται στον αρμόδιο για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του Προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας πριν την εμπρόθεσμη υποβολή της ετήσιας δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος του φορολογικού έτους που αφορά. Το Δημόσιο υποκαθίσταται στα δικαιώματα του εκχωρητή. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται η διαδικασία, ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης εκχώρησης εισοδημάτων στο Δημόσιο, τα δικαιολογητικά που συνυποβάλλονται με αυτή, η διαδικασία βεβαίωσης καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια που είναι αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής.».

4. Στην παρ. 6 του άρθρου 67 του Κ.Φ.Ε. προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη αρχική ή τροποιητική δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση δύο τοις εκατό (2%).»

5. Στην παρ.3 του άρθρου 68 του Κ.Φ.Ε. προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Όταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέσα στην προθεσμία υποβολής της δήλωσης, παρέχεται έκπτωση δύο τοις εκατό (2%) στο συνολικό ποσό αυτού και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών.»

6. Στο άρθρο 68 του Κ.Φ.Ε. προστίθεται νέα παράγραφος 5 ως εξής:

«5. Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων που δεν αποκτούν έσοδα υποκείμενα σε φόρο εισοδήματος, αλλά αποκλειστικά και μόνο έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Τα ανωτέρω ισχύουν ανάλογα και για τις άτυπες ενώσεις ιδιοκτητών και ενοίκων πολυκατοικίας, όταν δεν αποκτούν φορολογητέο εισόδημα.».

7. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων ισχύουν για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά.

8. Στο τέλος του άρθρου 72 του Κ.Φ.Ε. προστίθενται νέα παράγραφος ως εξής: «34. Ειδικά κατά το φορολογικό έτος 2014 για όσους αποκτούν εισόδημα από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα το προς βεβαίωση ποσό φόρου της παραγράφου 1 του άρθρου 69 περιορίζεται στο μισό».

Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν από 8.5.2015.

Άρθρο ...

Απαλλαγή από τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α των δικαιωμάτων στα ακίνητα που ανήκουν στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού

Στο τέλος της περίπτωσης α) της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ν. 4223/2013 (ΦΕΚ 287 Α'), μετά τις λέξεις «του άρθρου 2» προστίθενται οι εξής λέξεις «καθώς και στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.)». Η διάταξη του προηγουμένου εδαφίου ισχύει από 1.1.2014.

Άρθρο ....

Πίστωση ποσών από κατασχέσεις στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων για την κάλυψη της πρώτης δόσης της ρύθμισης

1. Στο τέλος του άρθρου 13 του Ν. 4321/2015 (ΦΕΚ 32 Α) προστίθενται νέα εδάφια ως εξής:

"Κατ' εξαίρεση, με την υποβολή από τον οφειλέτη αιτήματος περί υπαγωγής στη ρύθμιση του παρόντος νόμου, τα αποδιδόμενα ποσά από κατασχέσεις στα χέρια Πιστωτικών Ιδρυμάτων, λαμβάνονται υπόψη και για την κάλυψη της πρώτης δόσης της ρύθμισης, εφόσον εισπράττονται εντός της προθεσμίας του άρθρου 7 του παρόντος και δεν πιστώνονται σε άλλες οφειλές, που δεν έχουν ρυθμιστεί ή πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείμενες διατάξεις. Σε περίπτωση που τα κατασχεμένα ποσά, μετά την πάροδο της νόμιμης προθεσμίας του άρθρου 30α και 32 του Ν. 356/1974 , δεν έχουν αποδοθεί, με επιμέλεια του οφειλέτη επισπεύδεται η απόδοση και εφαρμόζονται κατ'αναλογία τα οριζόμενα στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου. Τα ανωτέρω ισχύουν και για την περίπτωση της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του παρόντος νόμου. Η διάταξη ισχύει από 22.3.2015". 

Αθήνα 04-05-2015

O ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ 

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 

ΟΛΓΑ - ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!