Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 1150/13-5-1996 Κοινοποίηση διατάξεων του Ν.2386-1996 -Ρυθμίσεις θεμάτων Εθνικών Κληροδοτημάτων, Δημοσίων και Ανταλλαξίμων Κτημάτων και άλλες διατάξεις-, που αφορούν σε θέματα αιγιαλού και παραλίας

ΥΠΟΙΚ 1056402/3626/Β0010/ΠΟΛ.1150/13.5.96. Κοινοποίηση διατάξεων του Ν.2386/1996 "Ρυθμίσεις θεμάτων Εθνικών Κληροδοτημάτων, Δημοσίων και Ανταλλαξίμων Κτημάτων και άλλες διατάξεις", που αφορούν σε θέματα αιγιαλού και παραλίας.

Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις του Ν. 2386/1996 "Ρυθμίσεις θεμάτων εθνικών κληροδοτημάτων, δημοσίων και ανταλλαξίμων κτημάτων και άλλες διατάξεις", που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΦΕΚ 43/7.3.1996/τ. Α` και ειδικότερα τις διατάξεις που αφορούν σε θέματα αιγιαλού και παραλίας και παρέχουμε τις πιο κάτω οδηγίες για την ορθή εφαρμογή τους.

Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις που θεσπίστηκαν για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν ανακύψει κατά την εφαρμογή της υφιστάμενης περί αιγιαλού και παραλίας νομοθεσίας:

1) Επιλύεται το πρόβλημα της αδυναμίας κοινοποίησης του πρωτοκόλλου κατεδάφισης αυθαιρέτου παράνομου κτίσματος ή κατασκευής στον αιγιαλό, όταν δεν είναι γνωστά στα στοιχεία ταυτότητας αυτού που ανήγειρε το παράνομο κτίσμα και η διεύθυνση κατοικίας ή διαμονής του.

2) Ρυθμίζεται το θέμα της τύχης των κινητών πραγμάτων που υπάρχουν στο αυθαίρετο κτίσμα ή στην κατασκευή, κατά την κατεδάφισή τους, στην περίπτωση που ο ανεγείρας αυτό δεν παρευρίσκεται ή παρευρίσκεται αλλά αρνείται να τα παραλάβει.

3) Προβλέπεται η ανάλογη εφαρμογή της νομοθεσίας περί αιγιαλού και παραλίας στους πλεύσιμους ποταμούς και στις μεγάλες λίμνες.

4) Επιβάλλεται η είσπραξη αντιτίμου για τη χορήγηση κτηματολογικού υλικού, των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών που διαχειρίζονται δημόσια ακίνητα.

Ειδικότερα, για κάθε μια από τις κοινοποιούμενες διατάξεις παρέχουμε τις πιο πάνω διευκρινήσεις:

α) Αρθρο 4

α1) Με την παρ. 1 του άρθρου αυτού προσδιορίζεται ο τρόπος έκδοσης και η διαδικασία κοινοποίησης του πρωτοκόλλου κατεδάφισης στην περίπτωση που δεν είναι γνωστή η ταυτότητα εκείνου που ανήγειρε το παράνομο κτίσμα ή κατασκευή ή είναι γνωστή αλλά άγνωστη η διεύθυνση κατοικίας ή διαμονής του.

Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή προβλέπεται i) στην περίπτωση άγνωστης ταυτότητας η δημοσίευση σχετικής πρόσκλησης σε μια τοπική και μια ημερήσια εφημερίδα της πρωτεύουσας του κράτους και η τοιχοκόλληση του πρωτοκόλλου κατεδάφισης στο υπό κατεδάφιση κτίσμα ή κατασκευή και στο κατάστημα του οικείου δήμου ή κοινότητας, ii) στην περίπτωση άγνωστης διεύθυνσης διαμονής ή τοιχοκόλληση του πρωτοκόλλου κατεδάφισης στο υπό κατεδάφιση κτίσμα ή κατασκευή και στο κατάστημα του οικείου δήμου ή κοινότητας.

Οι δημοσιεύσεις σε κάθε εφημερίδα και οι τοιχοκολλήσεις σε κάθε θέση γίνονται μια φορά την ίδια μέρα ή σε μέρες που δεν απέχουν, κατά το δυνατόν, πολύ μεταξύ τους. Η κατεδάφιση γίνεται δεκαπέντε (15) ημέρες μετά από την τελευταία δημοσίευση ή τοιχοκόλληση (στη μια ή στην άλλη εφημερίδα στη μια ή στην άλλη θέση τοιχοκόλλησης), όταν πρόκειται για την πρώτη περίπτωση και από την τελευταία τοιχοκόλληση στη μια ή στην άλλη θέση όταν πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση.

α2) Με την παρ. 2 του άρθρου αυτού, αντιμετωπίζεται το θέμα της διαχείρισης των κινητών πραγμάτων που βρίσκονται στο αυθαίρετο στην περίπτωση που ο ανεγείρας αυτό δεν παρευρίσκεται ή αρνείται να τα παραλάβει.

Ο αρμόδιος δήμαρχος ή πρόεδρος κοινότητος ορίζεται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο ως μεσεγγυούχος ο οποίος έχει την ευθύνη της φύλαξης και της παράδοσης των πραγμάτων στον κάτοχο, εφόσον αυτός εμφανιστεί μέσα σε δύο μήνες από την κατεδάφιση και εφόσον καταβάλει τα έξοδα φύλαξής τους και τη δαπάνη κατεδάφισης που του έχει καταλογιστεί.

Αυτονόητο είναι ότι ο εμφανιζόμενος ως κάτοχος του αυθαιρέτου θα αποδεικνύει με γραπτά στοιχεία ή και με μαρτυρικές καταθέσεις ότι αυτός ανήγειρε το αυθαίρετο και ότι είναι ιδιοκτήτης των πραγμάτων που βρίσκονται σε αυτό, τα πράγματα παραδίδονται με απόδειξη.

α3) Με την παρ. 3 ρυθμίζονται θέματα αναλογικής εφαρμογής των διατάξεων περί αιγιαλού και παραλίας που ισχύουν για την ακτές και στις όχθες και παρόχθια ζώνη των πλευσίμων ποταμών και των μεγάλων λιμνών.

Ως πλεύσιμος ποταμός νοείται εκείνος που καθ` όλο το μήκος του ή καθ` ορισμένα τμήματά του, παρέχει τη δυνατότητα πλεύσης, έστω και απλών ακατίων ή σχεδίων, διαθέτων αενάως ρέον ύδωρ.

Ως μεγάλες λίμνες νοούνται εκείνες που σχηματίζονται από την εκβολή αενάων ροών και αποτελούν έτσι προέκταση της αενάου ροής. Σ` αυτές δεν περιλαμβάνονται μικρές λίμνες και βαλτώδεις και ελώδεις εκτάσεις αφού δεν σχηματίζονται από αέναο ροή αλλά είτε από αναβλύζουν ύδωρ ή από στάσιμα ύδατα που προέρχονται από βροχοπτώσεις μη συνεχείς και αέναες.

Ετσι σε αντιστοιχία με την έννοια του αιγιαλού στη θάλασσα, έχουμε την όχθη, στους πλεύσιμους ποταμούς και στις μεγάλες λίμνες, και σε αντιστοιχία την παραλία, την παρόχθια ζώνη.

Στην περίπτωση που λόγω περιορισμού της ροής πλεύσιμου ποταμού ή των υδάτων μεγάλης λίμνης αποκαλύπτονται τμήματα της κοίτης οι όχθες μεταβάλλονται και οι ήδη χαραχθείσες αποτελούν την παλαιά όχθη που αντιστοιχεί στην έννοια του παλαιού αιγιαλού.

Για τις όχθες, τις παρόχθιες ζώνες και τις παλαιές όχθες ισχύουν, όσον αφορά στον καθορισμό, τη διαχείριση, την προστασία και την αξιοποίηση, οι διατάξεις του Α.Ν. 2344/1940 και οι γενικότερες της περί δημοσίων κτημάτων νομοθεσίας που ισχύουν για τον αιγιαλό, την παραλία και τον παλαιό αιγιαλό.

β) Αρθρο 5

Με την παράγραφο 2 του άρθρου αυτού προβλέπεται η καταβολή ποσού για τη χορήγηση κτηματολογικών στοιχείων από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Το ποσό για κάθε περίπτωση κτηματολογίου υλικού θα καθορισθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών που θα σας σταλεί".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!