Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΦΠΑ

Π. 3530/1450/31-05-1988 Απαλλαγή από το φόρο προστιθέμενης αξίας της εισαγωγής αγαθών από τις εγκαταστημένες στην Ελλάδα Αμερικάνικες δυνάμεις, καθώς και της παράδοσης αγαθών και της παροχής υπηρεσιών που πραγματοποιούνται προς αυτές.

Π. 3530/1450/31-05-1988 (ΦΕΚ B 342 - 07.06.1988)

Απαλλαγή από το φόρο προστιθέμενης αξίας της εισαγωγής αγαθών από τις εγκαταστημένες στην Ελλάδα Αμερικάνικες δυνάμεις, καθώς και της παράδοσης αγαθών και της παροχής υπηρεσιών που πραγματοποιούνται προς αυτές.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις κατωτέρω διατάξεις του ν. 1642/86 (ΦΕΚ 125 Α’): α) Των άρθρων 18, παρ. 1, περίπτ. λδ' και 19, παρ. 1, περίπτ. δ'. β) Των παράγρ. 1 περίπτ. στ' εδάφιο γγ' και 2 του άρθρου 22 και γ) Της παραγρ. 3 του άρθρου 58.

2. Τις διατάξεις του ν. 1403/1983 (ΦΕΚ 169 Α') περί «Κύρωσης Συμφωνίας αμυντικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής μετά του παραρτήματος και των δύο επιστολών αυτής».

3. Τις διατάξεις του ν.δ. 2773/1953 (ΦΕΚ 326/53 Α) περί «Κυρώσεως της υπ’ αριθμ. 1036 από 12.10.1953 Πράξεως του Υπουργικού Συμβουλίου διά της οποίας εκυρώθη η εν Αθήναις την 12ην Οκτωβρίου 1953 υπογραφείσα Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Κυβερνήσεως και της Κυβερνήσεως των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής «περί στρατιωτικών ευκολιών» και

4. Τις διατάξεις του ν. 2799/54 (ΦΕΚ 63/54 Α’) περί «Κυρώσεως τη εν Λονδίνω υπογραφείσης την 19ην Ιουνίου 1951 Συμβάσεως μεταξύ Κρατών - Μελών της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού επί του νομικού καθεστώτος των δυνάμεων αυτών και του εν Παρισίοις υπογραφέντος την 28ην Αυγούστου 1952 πρωτοκόλλου επί του νομικού καθεστώτος των διεθνών στρατιωτικών Αρχηγείων των εγκαθιδρυομένων συμφώνους προς τη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού», αποφασίζουμε:

Άρθρο 1.
Με την τήρηση των όρων και προϋποθέσεων που καθορίζονται με την παρούσα απόφαση, δεν επιβαρύνονται με φόρο προστιθέμενης αξίας:

1. Η εισαγωγή αγαθών, από τις εγκαταστημένες στην Ελλάδα δυνάμεις των Η.Π.Α., καθώς επίσης και η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών που γίνεται προς τις δυνάμεις αυτές για:

2. Η Επιδότηση επιτοκίου της προηγούμενης παραγράφου για αγορά κατοικίας θα παρέχεται μόνο εφόσον οι αγοραστές δικαιούχοι δανείων στεγαστικού Ταμιευτηρίου, οι σύζυγοί τους ή οποιοδήποτε από τα άγαμα τέκνα τους που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 25ο προκειμένου περί τέκνων που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, δεν έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οικήσεως ή νομής σε άλλο διαμέρισμα ή οικεία ή σε αστικό οικοδόμημα γενικά, το οποίο πληροί τις στεγαστικές τους ανάγκες και της οικογενείας τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 14 παρ, 3 του Ν. 1591/86, σε πόλη με πληθυσμό πάνω από τρεις χιλιάδες κατοίκους ή σε περιοχή που χαρακτηρίζεται σύμφωνα με το νόμο ως τουριστική, ανεξάρτητα από τον πληθυσμό της.

3. Η επιδότηση επιτοκίου για αγορά πρώτης επαγγελματικής στέγης θα παρέχεται μόνον εφόσον ο δανειοδοτούμενος ή η σύζυγός του χρησιμοποιήσει αυτήν για την άσκηση του επαγγέλματός του ανεξάρτητα από τη μορφή της και την ύπαρξη πρώτης κατοικίας.

4. Εξουσιοδοτούμε την Εθνική Κτηματική Τράπεζα της Ελλάδας,
α. την ικανοποίηση των αναγκών αυτών,
β. την κατασκευή, επισκευή, ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων και έργων αυτών,
γ. τον εφοδιασμό των μη ελληνικής υπηκοότητας μελών των δυνάμεων, των μελών του πολιτικού προσωπικού και των εξαρτωμένων, απ αυτά προσώπων και
δ. τον εφοδιασμό ή τον εξοπλισμό των κυλικείων και λεσχών τους.

5. Η εισαγωγή από τα μέλη των δυνάμεων και του πολιτικού προσωπικού αυτών, μη ελληνικής υπηκοότητας, καθώς και η παράδοση στα πρόσωπα αυτά ειδών οικοσκευής και επιβατηγού αυτοκινήτου διά την προσωπική αυτών χρήση και των εξαρτωμένων εξ αυτών προσώπων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παραγράφους 5 και 6 του άρθρου 11 της από 19 Ιουνίου 1951 σύμβασης που κυρώθηκε με το ν. 2799/54. Τα είδη της παραγράφου αυτής, που εισάγονται ή παραδίδονται στα μέλη των δυνάμεων και το πολιτικό προσωπικό αυτών, θα πρέπει να είναι σε λογικές ποσότητες και να καλύπτουν αποκλειστικά τις οικογενειακές αυτών ανάγκες.

Άρθρο 2.

1. Για την εισαγωγή, χωρίς Φ.Π.Α., των αγαθών που αναφέρονται στο προηγούμενο άρθρο, από τα πρόσωπα που αναγράφονται στο ίδιο άρθρο, απαιτείται σχετικό έγγραφο του διοικητή των δυνάμεων ή του αναπληρωτή αυτού προς το αρμόδιο τελωνείο με το οποίο θα βεβαιώνει ότι τα εισαγόμενα αγαθά θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για το σκοπό που ορίζεται στο προηγούμενο άρθρο και θα ζητά την ατελή εισαγωγή αυτών.

2. Κατά τα λοιπά, για τη χορήγηση και οριστικοποίηση της απαλλαγής από το Φ.Π.Α., εφαρμόζεται η διαδικασία που ισχύει για την απαλλαγή από τους λοιπούς κατά την εισαγωγή οφειλόμενους φόρους.

Άρθρο 3.

1. Για παραδόσεις αγαθών, που αναφέρονται στο άρθρο 1 της παρούσης, στις εγκαταστημένες στην Ελλάδα δυνάμεις των Η.Π.Α., απαιτείται σχετικό έγγραφο, στην ελληνική γλώσσα, του διοικητή των δυνάμεων ή του αναπληρωτή αυτού, προς τον προμηθευτή των αγαθών. Στο έγγραφο αυτό, που θα υπάρχει αίτημα για την παράδοση των αγαθών χωρίς Φ.Π.Α., θα γίνεται ακριβής περιγραφή κατά είδος και ποσότητα των προς αγορά αγαθών και θα βεβαιώνεται ότι τα αγαθά αυτά προορίζονται για την ικανοποίηση των αναγκών των δυνάμεων ή ότι θα ενσωματωθούν ή θα χρησιμοποιηθούν σε εκτελούμενα απ’ αυτές έργα. Η περιγραφή των αγαθών μπορεί να γίνεται και σε επισυναπτόμενο στο έγγραφο αυτό, αναλυτικό πίνακα.

2. Προκειμένου για παραδόσεις αγαθών που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του πιο πάνω άρθρου 1, στα μέλη των δυνάμεων, και του πολιτικού προσωπικού αυτών, απαιτείται σχετική βεβαίωση του διοικητή των δυνάμεων με την οποία θα βεβαιώνεται η ιδιότητα του αγοραστή και ότι δεν εισάχθηκαν και δεν αγοράστηκαν άλλα όμοια χωρίς φόρο.

3. Ο προμηθευτής των αγαθών παραδίδει τα αγαθά, που αναφέρονται στο σχετικό έγγραφο ή στη βεβαίωση των προηγουμένων παραγράφων ή στον επισυναπτόμενο σ’ αυτά πίνακα, χωρίς Φ.Π.Α., και επισυνάπτει αυτά, σα δικαιολογητικό, στο στέλεχος του σχετικού τιμολογίου που θα εκδώσει χωρίς Φ.Π.Α. και με την ένδειξη «ΧΩΡΙΣ Φ.Π.Α. ΩΣ Α.Τ.Ο Π. 3530/1450/31.5.1988».

Άρθρο 4.

1. Ο παρέχων υπηρεσίες ή ο εργολάβος κατασκευής, επισκευής, συντήρησης κ.λπ. έργων των δυνάμεων των Η.Π.Α. εκδίδει, προς αυτές, το σχετικό φορολογικό στοιχείο, χωρίς Φ.Π.Α. με την ένδειξη «ΧΩΡΙΣ Φ.Π.Α. ΩΣ Α.Τ.Ο Π. 3530/1450/31.5.1988», εφόσον του χορηγηθεί σχετική βεβαίωση του διοικητή ή του αναπληρωτή αυτού, από την οποία να προκύπτει ότι πράγματι οι αναγραφόμενες στο συγκεκριμένο φορολογικό στοιχείο υπηρεσίες παρασχέθηκαν σ’ αυτές ή τα αναγραφόμενα έργα ανήκουν στις δυνάμεις αυτές.

2. Προκειμένου για τηλεπικοινωνιακή εξυπηρέτηση και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος σε δικαιούχους απαλλαγής, βάσει της παραγρ. 1 του άρθρου 1 της παρούσας, η απαλλαγή παρέχεται μόνο εφόσον πραγματοποιούνται μέσω συσκευών ή μετρητών η χρήση των οποίων έχει γνωστοποιηθεί στους οικείους προμηθευτές. Γνωστοποίηση των μετρητών ή συσκευών απαιτείται και σε κάθε περίπτωση μεταβολής ή αλλαγής των μετρητών ή συσκευών ή των χρηστών αυτών.

Άρθρο 5.

1. Ο φόρος που επιβάρυνε της πάσης φύσεως εισροές του προμηθευτή ή του εργολάβου των εγκαταστημένων στην Ελλάδα δυνάμεων των Η.Π.Α., επιστρέφεται, σ’ αυτόν με τη διαδικασία που ορίζεται με τις Π. 3082/2516 ΠΟΑ. 151/15.5.87 και Π. 5514/3610 ΠΟΑ. 239/ 14.8.87 αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών κατά το μέρος που τα αγαθά αποδεδειγμένα παραδόθηκαν, ενσωματώθηκαν ή χρησιμοποιήθηκαν σε έργα των δυνάμεων ή οι υπηρεσίες παρασχέθηκαν σ’ αυτές, και ο φόρος αυτός δεν μπορεί να συμψηφιστεί με φόρο εκροών της ίδιας φορολογικής περιόδου.

2. Για την επιστροφή του φόρου της προηγουμένης παραγράφου, ο δικαιούχος αυτής υποβάλλει σχετική αίτηση στην οποία επισυνάπτει, προκειμένου για παράδοση αγαθών, βεβαίωση του διοικητή των δυνάμεων ή του νομίμου αναπληρωτή του, προκειμένου δε για εκτέλεση έργων αντίγραφο της σχετικής επιμέτρησης, θεωρημένο από τα παραπάνω πρόσωπα για την ανάλωση των αναγραφομένων σ’ αυτή αγαθών.

Άρθρο 6.

Στις περιπτώσεις που από την 1η Ιανουαρίου 1987 μέχρι και την 30η Ιουνίου 1988, εκδόθηκαν ή θα εκδοθούν τιμολόγια παράδοσης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, με φόρο προστιθέμενης αξίας, σε πρόσωπα του άρθρου 1 της παρούσας, ο φόρος αυτός επιστρέφεται ή διαγράφεται από τον εκδότη του στοιχείου με πιστωτικό σημείωμα εφόσον επισυνάψει στο στέλεχος αυτού την προβλεπόμενη, από τις διατάξεις των άρθρων 3 και 4 της απόφασης αυτής, σχετική βεβαίωση, στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία των σχετικών τιμολογίων της χρονικής αυτής περιόδου (αριθμός, ημερομηνία, αξία και ποσό φόρου που επιβαρύνθηκαν). Η ίδια βεβαίωση απαιτείται και για την οριστικοποίηση απαλλαγής των τιμολογίων, που εκδόθηκαν κατά την πιο πάνω χρονική περίοδο χωρίς φόρο, καθώς και για την επιστροφή του φόρου στον υποκείμενο, σε περίπτωση που αυτός θα επιστρέψει φόρο στο δικαιούχο, βάσει των πω πάνω πιστωτικών σημειωμάτων.

Άρθρο 7.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 31 Μαΐου 1988

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΔΗΜ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!