Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

ΚΦΑΣ

ΠΟΛ. 1089/24-3-1995 Αναλυτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση φορολογικών θεμάτων των εκμεταλλευτών φορτηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης υπουργείου Οικονομικών

Αναλυτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση φορολογικών θεμάτων των εκμεταλλευτών φορτηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης υπουργείου Οικονομικών 4038795/291/ Πολ. 1089/24.3.95:

"Για την αντιμετώπιση θεμάτων, που αφορούν την εμφάνιση, στα τηρούμενα βιβλία ΚΒΣ από τους εκμεταλλευτές ΦΔΧ, δαπανών και κατ` επέκταση τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών των επιτηδευματιών αυτών βάσει βιβλίων, παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες:

Α. Κατηγορία Βιβλίων

Οι εκμεταλλευτές αυτοκινήτων ΦΔΧ τηρούν βιβλίο εσόδων - εξόδων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ΚΒΣ (Π.Δ. 186/1992), εκτός αν η εκμετάλλευση έχει τη νομική μορφή ΕΠΕ (π.χ. ΙΜΕ) ή Α.Ε., οπότε τηρούνται βιβλία τρίτης καίηγορίας του ΚΒΣ (διπλογραφικά).

Β. Εμφάνιση εσόδων

Μεταφορέας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 (παρ. 14) του ΚΒΣ θεωρείται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που ενεργεί μεταφορά αγαθών με κόμιστρο και με μεταφορικά μέσα που ανήκουν σ` αυτό ή εκμεταλλεύονται απ` αυτό.

Οι μεταφορείς, για τα λαμβανόμενα κόμιστρα που αποτελούν ακα ακαθάριστο έσοδό τους, υποχρεούνται να εκδίδουν, από 1.10.1992, θεωρημένα φορτωτικά έγγραφα (φορτωτικές, αποδείξεις κομίστρων κλπ. σύμφωνα με την ΑΥΟ 1077844/641/ΠΟΛ 1144/6.8.1992 (ΦΕΚ Β 517).

Σημειώνεται ότι σε θεώρηση υπόκεινται και οι φορτωτικές που εκδίδονται για μεταφορές αγαθών από τη χώρα μας προς το εξωτερικό και αντίστροφα (διεθνείς μεταφορές), εφόσον ο υπόχρεος σε έκδοση είναι επιτηδευματίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΒΣ (άρθρο 2 παρ. 1).

Διευκρινίζεται ότι παρέχεται η δυνατότητα στον μεταφορέα που διενεργεί διεθνείς μεταφορές να εκδίδει άλλα ισοδύναμα στοιχεία (π.χ. CMR) με τα φορτωτικά έγγραφα εφόσον αυτά προβλέπονται από διεθνείς συμβάσεις, στις οποίες έχει προσχωρήσει η χώρα μας και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι καλύπτουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον ΚΒΣ (θεώρηση, περιεχόμενο, χρόνος έκδοσης κ.λπ.).

Γ. Εμφάνιση εξόδων

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 (παρ. 2) του ΚΒΣ οι εγγραφές στα βιβλία (συνεπώς και των εξόδων) πρέπει να στηρίζονται σε:

α) Στοιχεία που προβλέπονται από τις διατάξεις του ΚΒΣ όπως π.χ. τιμολόγια, αποδείξεις παροχής υπηρεσιών (ξενοδοχείων και λοιπών).

β) Δημόσια έγγραφα και

γ) Αλλα πρόσφορα αποδεικτικά στοιχεία (π.χ. αποδείξεις διοδίων, τραπεζικά έγγραφα κ.λπ.).

2. Καθόσον αφορά τη δικαιολόγηση ορισμένων δαπανών των μεταφορέων - εκμεταλλευτών ΦΔΧ διακρίνουμε:

Ι. Δαπάνες εσωτερικού

Αγορά καυσίμων, ελαστικών, ανταλλακτικών, λιπαντικών κλπ., δικαιολογητικόκ αποτελεί το εκδιδόμενο από τον πωλητή θεωρημένο τιμολόγιο - δελτίο αποστολής (ή αθεώρητο τιμολόγιο όταν έχει προηγηθεί θεωρημένο Δ.Α.).

β) Επισκευή - συντήρηση, δικαιολογητικό αποτελεί η εκδιδόμενη από τα συνεργεία θεωρημένη απόδειξη παροχής υπηρεσιών (ΑΠΥ).

γ) Αμοιβές προοωπικού (οδηγού, υπαλλήλων γραφείου κ.λπ.) και τρίτων (φορτοεκφορτωτών) για την περίπτωση αυτή σημειώνεται:

(1) Προκειμένου για μισθωτούς (π.χ. οδηγός με οχέση εξηρτημένης εργασίας) δικαιολογητικό αποτελεί η μισθοδοτική κατάσταση και η αθεώρητη απόδειξη δαπάνης (απόδειξη πληρωμής). Για την αναγνώριση της δαπάνης αυτής απαιτείται η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.

(2) Προκειμένου για αμοιβές τρίτων (φορτοεκφορτωτών) οι οποίοι ανήκουν σε σωματεία, δικαιολογητικό δαπάνης αποτελεί η αριθμημένη και η θεωρημένη από το σωματείο απόδειξη, η οποία εκδίδεται από αυτό, σε κάθε περίπτωση εισπράξεως φορτοεκφορτωτικών δικαιωμάτων για λογαριασμό των μελών του. Οι αποδείξεις αυτές αναπληρούν πλήρως τα αποδεικτικά στοιχεία δαπανών, υπό την προϋπόθεση ότι θα περιλαμβάνουν όλα τα στοιχεία των αποδεικτικών τούτων (εγκ. Ε. 5969/35/30.8.75).

Αν απασχολούνται ως φορτοεκφορτωτές πρόσωπα - μή μέλη σωματείων οι οποίοι ασκούν περιστασιακά τη δραστηριότητα αυτή (π.χ. αγρότες, αλλοδαποί κ.λπ.), δικαιολογητικό αποτελεί η αθεώρητη απόδειξη δαπάνης που εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 του ΚΒΣ.

δ) Διόδια, δικαιολογητικά δαπάνης αποτελεί το παραστατικό που εκδίδεται από τους σταθμούς διοδίων.

ε) Πορθμεία, δικαιολογητικό αποτελεί η θεωρημένη απόδειξη που εκδίδεται από τον εκμεταλλευτή του πλοίου.

στ) Μικροδαπάνες αξίας μέχρι πέντε χιλιάδες (5.000) δρχ. για φαγητό, καφέδες, αναψυκτικά κ.λπ, δικαιολογητικό αποτελεί απόδειξη, λιανικής πώλησης ή η απόδειξη που εκδίδεται με τη χρήση φορολογικής ταμειακής μηχανής (φτμ) (άρθρο 12 άρθρ. 16γ του ΚΒΣ.

ζ) Καταβολή αποζημιώσεων λόγω κλοπών μη ασφαλισμένων αγαθών, δικαιολογητικό αποτελεί το αθεώρητο τιμολόγιο (άρθρο 12 παρ. 3), που εκδίδει ο αποζημιούμενος επιδευματίας.

η) Ανεξάρτητα από τα προαναφερόμενα, λόγω των ειδικών συνθηκών λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών (π.χ. άσκηση του επαγγέλματος κατά τη νύχτα, ταχύτητα μεταφορών, διεκπεραίωση εργασιών κυρίως εκτός της επαγγελματικής εγκατάστασης κ.λπ.), γίνεται δεκτό ότι πρακτικά για ορισμένες δαπάνες δεν εφικτή η ληψη ή η έκδοση παραστατικών και για τον λόγο αυτό εγκρίνεται από τη χρήση 1995 η εγγραφή δαπανών στα τηρούμενα βιβλία άνευ παραστατικών (χωρίς εκ του λόγου αυτού να θεωρούνται απορριπτέες) μέχρι ποσού πεντακοσίων πενήντα χιλιάδων (550.000) δραχμών ετησίως, για εκμεταλλευτές φορτηγών Δ.Χ. που διενεργούν διανομορχιακές μεταφορές.

θ) Ειδικά για τους μεταφορείς εθνικών μεταφορών, πέραν των όσων αναφέρονται οτο κεφάλαιο Γ-2 (περιπτώσεις α έως και ζ ), για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας συγκέντρωσης παραστατικών και δικαιολόγησης του συνόλου των πραγματοποιούμενων δαπανών, λόγω του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών, εγκρίνεται από τη χρήση 1995 η εγγραφή δαπανών στα τηρούμενα βιβλία άνευ παραστατικών, μέχρι ποσού ίσου με το πέντε τοις εκατό (5%) των ακαθάριστων εσόδων από κόμιστρα εθνικών μεταφορών.

ΙΙ. Δαπάνες εξωτερικού

Για τις δαπάνες που διενεργούνται από εκμεταλλευτές φορτηγών Δ. Χ. διεθνών μεταφορών στο εξωτερικό (όπως διόδια, καύσιμα, επισκευές μετ` ανταλλακτικών ή μη, ξενοδοχεία κ.λπ.), δικαιολογητικά στοιχεία αποτελούν τα λαμβανόμενα στο εξωτερικό παραστατικά, τα οποία καταχωρούνται στα βιβλία χωρίς να απαιτείται μετάφραση του περιεχομένου τους, αλλά μόνο μετατροπή του ξένου νομίσματος σε επίσημη τιμή του ξένου νομίσματος κατά την ημέρα της συναλλαγής.

Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα τις διατάξεις του άρθρου του καταχωρούνται εντός δεπαπέντε (15) ημερών από την επιστροφή του φορτηγού αυτοκινήτου Δ.Χ. από το εξωτερικό στην έδρα".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!