Την κατάργηση του κατώτατου μισθού για τους νέους έως 29 ετών, προτείνει το ΚΕΠΕ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Ειδικές ρυθμίσεις για την εργασία των νέων, από 15 έως 29 ετών, ώστε να διευκολύνεται η είσοδός τους στην αγορά εργασίας και την ανάγκη μεγαλύτερης χρηματοδότησης και αναδιάρθρωσης του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, οι προτάσεις που αναφέρονται στην πρώτη μηνιαία έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για την ελληνική οικονομία.
Στις προτάσεις αυτές, περιλαμβάνεται η «κατάργηση του κατώτατου μισθού για νέους, έως ένα έτος από την πρόσληψή τους, ώστε να δίνεται ισχυρό κίνητρο πρόσληψης, παράλληλα με την ενίσχυση της δράσης του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) µε τη θέσπιση κινήτρων αποδοτικότητας, προς αποφυγή παραβάσεων της εργατικής νοµοθεσίας (ωράριο, συνθήκες απασχόλησης, κ.τ.λ.).
Ακόμη,η μετατροπή των επιδομάτων ανεργίας σε επιταγές εργασίας και η προώθηση της επιχειρηµατικότητας των νέων με την παροχή κεφαλαίου και υλικοτεχνικής υποδομής προς ενοικίαση με χαμηλό κόστος.Προτάθηκε ακόμη να καθιερωθεί στην δευτεροβάθμια τεχνική - επαγγελματική εκπαίδευση και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η εξάμηνη πρακτική άσκηση με αμοιβές χαμηλότερες του κατώτατου μισθού και επιδότηση του κόστους απο το κράτος.
Επιπλέον, η αντικατάσταση του επιδόματος ανεργίας με επίδομα απασχόλησης κυρίως για τους νέους και τους εργαζομένους οι οποιοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν και η άρση των περιορισμών που ισχυόυν σήμερα για την άσκηση συγκεκριμένων επαγγελμάτων.
Όσον αφορά την ενίσχυση της απασχόλησης το ΚΕΠΕ πρότεινε «τη ριζική αναδιάρθρωση του ΟΑΕ∆, ο οποίος οργανώθηκε στα πλαίσια διαφορετικών οικονοµικών συνθηκών από αυτές που επικρατούν σήµερα στη χώρα με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταποκριθεί µε αποτελεσµατικότητα στο έργο του (επιδοµατική στήριξη ανέργων, λειτουργίες σύζευξης προσφοράς-ζήτησης εργασίας, κτλ.)». Ακόμη είναι απαραίτητη η «αύξηση της χρηµατοδότησής του Οργανισμού, µετά την αξιολόγηση των δοµών του και του παραγόµενου αποτελέσµατος, µε την εξοικονόµηση άλλων κατηγοριών δαπανών είναι εκ των ων ουκ άνευ, προκειµένου να υποστηριχτεί µια πιο γενναιόδωρη επιδοµατική πολιτική αλλά και να διευκολυνθεί η πλήρης µηχανογράφηση του οργανισµού που θα διευκολύνει τις υπηρεσίες σύζευξης. Ενδεχοµένως να απαιτείται και βελτίωση της επιχειρησιακής επάρκειας των υπαλλήλων του ΟΑΕ∆, µέσω της συµµετοχής τους σε προγράµµατα ∆ια Βίου Μάθησης».
Κλείνοντας το ΚΕΠΕ εισηγείται την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με τις Η.Π.Α., τον Καναδά, την Αυστραλία και την Νορβηγία. Απότερος σκοπός της πρότασης αυτής είναι να απορροφηθούν άνεργοι,στα πλαίσια μιας μετανεστευτικής πολιτικής και να επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει. Οι προτάσεις αυτές είναι απαραίτητο να συνοδεύονται απο φορολογικές ελαφρύνσεις , παραχώρηση εκτάσεων για ξένες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και τέλος την παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων γης, έναντι συμβολικού ποσού για όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!