Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΠΟΛ. 2029/24-12-1987 Καθορισμός των δαπανών που αφορούν επιστημονική και τεχνολογική έρευνα και εντάσσονται στην παράγραφο 5 του άρθρου 9 του Ν. 1731-1987 -Ρυθμίσεις στην άμεση και έμμεση φορολογία-

Υ.Α. 12962 (ΠΟΛ) 2029 της 3.11/24.12.87.

Απόφαση του Υπουργού Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας

Καθορισμός των δαπανών που αφορούν επιστημονική και τεχνολογική έρευνα και εντάσσονται στην παράγραφο 5 του άθρου 9 του Ν. 1731/1987 (ΦΕΚ/Α/161) "Ρυθμίσεις στην άμεση και έμμεση φορολογία".

ΦΕΚ Β' 743/1987

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) Των παρ. 5 και 6 του άρθρου 9 του Ν. 1731/1987 (ΦΕΚ/Α/161 ) "Ρυθμίσεις στην άμεση και έμμεση φορολογία" που τροποποιεί και συμπληρώνει την παρ. 1 του άρθρου 35 του Ν.Δ. 3323/1955.

β) Του Ν. 1514/1985 (ΦΕΚ/Α/13) "Ανάπτυξη της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας".

γ) Του Ν. 1558/1985 (ΦΕΚ/Α/137) "Κυβέρνηση και Κυβερνητικά Όργανα".

δ) Του Π.Δ. 437/1985 (ΦΕΚ/Α/157) "για τον καθορισμό και την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων των Υπουργείων" και

2. Την ανάγκη του καθορισμού του είδους των δαπανών που αφορούν επιστημονική και τεχνολογική έρευνα, για την εφαρμογή των ρυθμίσεων της παρ. 5 του άρθρου 9 του Ν. 1731 / 1987 (ΦΕΚ /Α/161 ).

Αποφασίζουμε:

1. Χαρακτηρίζουμε ως επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας δαπάνες, τις δαπάνες που αφορούν τις εξής δραστηριότητες:

1.1. Μελέτη και εκπόνηση πρωτοτύπων εργασιών που έχουν σκοπό την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης σύμφωνα με γενικά παραδεκτές επιστημονικές θεωρίες, ή την επεξεργασία νέων θεωριών, ικανών να γίνουν αποδεκτές απο την επιστημονική κοινότητα (επιστημονικές έρευνες).

1.2. Μελέτη και εκπόνηση συστηματικών εργασιών που βασίζονται σε υπάρχουσες γνώσεις (απο την έρευνα ή από την πρακτική εμπειρία) με σκοπό την προεργασία για την παραγωγή νέων υλικών, προϊόντων ή διατάξεων (συσκευών, μηχανών, κατασκευών κ.λπ.), την κατάρτιση νέων διαδικασιών συστημάτων ή υπηρεσιών, ή την ουσιαστική βελτίωση αυτών που υπάρχουν για συγκεκριμένες εφαρμογές (τεχνολογικές έρευνες).

2. Στις παραπάνω δραστηριότητες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας περιλαμβάνονται επίσης ενδεικτικά και οι δραστηριότητες για:

  • κατάθεση αιτήσεων για χορήγηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναζήτηση συγγενών εφευρέσεων, υποστήριξη του νέου και της εφευρετικής δραστηριότητας των επινοημάτων (άρθρο 5 του Ν. 1733/22/9/1987).
  • εκτέλεση κατασκευαστικών μελετών (engineering) για το τελικό προϊόν και την τελική διαμόρφωση του προϊόντος, ώστε να είναι εμπορεύσιμο, δοκιμαστική κατασκευή μικρής σειράς πρωτοτύπων.
  • εκτέλεση βιομηχανικών σχεδίων (industrial design)
  • σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών για εξαρτήματα, υλικά, διατάξεις και πρότυπων προδιαγραφών προϊόντων και μεθόδων εξετάσης κι ελέγχου αυτών.
  • οριστική διαμόρφωση του νέου εξοπλισμού, εργαλείων και των προδιαγραφών ελέγχου ποιότητας και παραγωγής.
  • υλοποίηση έργων επίδειξης (demonstration projects), εφόσον αυτά συνδυάζονται με δοκιμαστική εφαρμογή νέου προϊόντος ή μεθόδου παραγωγής.
  • Εκτέλεση μελετών αγοράς και εμπρορίας (marketing) νέων προϊόντων μιας επιχειρηματικής μονάδας.

3. Ολες οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που σχετίζονται με την εκτέλεση των παραπάνω δραστηριοτήτων ανεξάρτητα από τη φύση τους, Θεωρούνται ότι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 5 του άρθρου 9 του Ν. 1731/1987. Ως τέτοιες δαπάνες αναφέρουμε ενδεικτικά τις εξής:

α) εξοπλισμός εργαστηριακής υποδομής κι εγκαταστάσεων ημιβιομηχανικών δοκιμών.

β) αμοιβές προσωπικού κάθε βαθμίδας (εξειδικεμένοι επιστήμονες, μεταπτυχιακοί σπουδαστές, τεχνικοί, διοικητικοί, κ.λπ.) που απασχολούνται στην εκτέλεση του έργου κατά το χρόνο διάρκειάς του.

γ) μετακινήσεις εσωτερικού κι εξωτερικού για συνεργασία με εργαστήρια, για συγκέντρωση πληροφοριών, ανακοίνωση αποτελεσμάτων σχετικών με ερευνητικό έργο που εκτελείται, εκτελέστηκε ή σχεδιάζεται για να εκτελεστεί, συμμετοχή σε σεμινάρια, συνέδρια, επιστημονικές συναντήσεις κ.τλ.

δ) αναλώσιμα διάφορα (όπως π.χ. χημικά αντιδραστήρια, μικροεξαρτήματα κι όργανα μιας χρήσης ή μικρού αριθμού χρήσεων).

ε) χρόνος απασχόλησης Η/Υ αγορά "πακέτων" προγραμμάτων Η/Υ.

στ) δαπάνη για άδεια εκμετάλλευσης Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, τεχνογνωσίας, κλπ., που έχει σχέση με την εκτέλεση του ερευνητικού έργου

ζ) ανάθεση σε ερευνητικά εργαστήρια του Δημοσίου τομέα ερευνητικού έργου (ή τμήματος) με σύμβαση

η) δαπάνες που αφορούν υποχρεώσεις της επιχείρησης απο την ίδια συμμετοχή σε ερευνητικά έργα ή προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται απο το δημόσιο (π.χ. Πρόγραμμα Ανάπτυξης Βιομηχανικης Ερευνας. Πρόγραμμα Συγχρηματοδότησης κ.τλ.) ή απο την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα ή διεθνείς οργανισμούς.

Η παραπάνω κατηγορία (α) θεωρείται επενδυτική δαπάνη, ενω οι υπόλοιπες, λειτουργικές δαπάνες. Η παρ. 5 του άρθρου 9 του Ν. 1731/ 1987 ορίζει οτι οι δαπάνες που αφορούν πάγιο εξοπλισμό, αποσβένοντα ισόποσα σε τρία (3) χρόνια.

4. Για την εφαρμογή των φορολογικών εκπτώσεων που προβλέπει ο Ν. 1731/1987 για τις δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να τηρεί ιδιαίτερο λογαριασμό στα λογιστικά βιβλία της, οπου θα καταχωρούνται οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας και οι σχετικές αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων (Διοικητικού Συμβουλίου, Γεν. Δ/ντη, Δ/ντη Ερευνών, κ.λπ.) για την εκτέλεση των ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Με τις αποφάσεις τους τα αρμόδια όργανα των επιχειρήσεων ορίζουν:

  • τον σκοπό του εκτελούμενου ερευνητικού έργου
  • το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης
  • τα άτομα που θα απασχοληθούν σ` αυτό και ο χρόνος απασχόλησης τους στο συγκεκριμένο ερευνητικό έργο.
  • τον εξοπλισμό που θα αγορασθεί γι` αυτό το συγκεκριμένο έργο
  • τον προϋπολογισμό κατά κατηγορία δαπάνης, όπως αυτή αναλύεται παραπάνω στην παρ. 2.

5. Η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας γνωματεύει για την ένταξη δαπανών στις κατηγορίες των παραγράφων 1 και 2 ανωτέρω, κατά περίπτωση μετά απο γραπτό ερώτημα του Υπ. Οικονομικών.

6. Η απόφαση αυτη ισχύει απο τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!