Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Ασφάλιση εταίρου που ταυτόχρονα είναι και διαχειριστής σε ΙΚΕ

Παρακαλούμε, δείτε παρακάτω δεδομένα και ερωτήματα. Δεδομένα

  • Έστω ΙΚΕ στην οποία συμμετέχουν δυο εταίροι, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και διαχειριστές της.
  • Στο καταστατικό της εν λόγω ΙΚΕ αναφέρεται ρητά ότι οι διαχειριστές δεν λαμβάνουν αμοιβή διαχείρισης.
  • Κύρια δραστηριότητα της εταιρείας είναι η παροχή υπηρεσιών κατασκήνωσης (ΚΑΜΠΙΝΓΚ).
  • Οι διαχειριστές και εταίροι της ΙΚΕ είναι ταυτόχρονα και αγρότες ειδικού καθεστώτος με εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα.

Ερωτήματα
  • Μπορεί ο ένας εταίρος και διαχειριστής να προσληφθεί ως μισθωτός με δεδομένο ότι παρέχει τις υπηρεσίες του στην εν λόγω ΙΚΕ σε συγκεκριμένο τόπο,χρόνο και με συγκεκριμένο τρόπο, ως υπάλληλος υποδοχής επισκεπτών ? Αν η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι θετική, τότε η συγκεκριμένη μισθωτή απασχόληση, θεωρείται παράλληλη δραστηριότητα και για το διάστημα που θα διαρκέσει η μισθωτή απασχόληση, ο διαχειριστής θα πρέπει να καταβάλλει στον ΕΦΚΑ (ΟΑΕΕ) ασφαλιστικές εισφορές της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας συμψηφιζόμενες με το 27,10% του μικτού μισθού του (όπως δλδ γίνεται και στους ελεύθερους επαγγελματίες με παράλληλη μισθωτή απασχόληση) ?
  • Εάν απαγορεύεται σε ΙΚΕ, διαχειριστής που είναι και ταυτόχρονα εταίρος , να ασφαλιστεί ως μισθωτός, τότε προκειμένου ο διαχειριστής και εταίρος να λάβει εισόδημα από μισθωτή απασχόληση πρέπει αποκλειστικά να λαμβάνει αμοιβή διαχείρισης και αναγκαστικά θα πρέπει να γίνει τροποποίηση καταστατικού της ΙΚΕ ώστε να προβλέπεται αμοιβή διαχείρισης ?
  • Η αμοιβή διαχείρισης που λαμβάνει  διαχειριστής και εταίρος, απαλλάσσεται από καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ? Συμπεριλαμβάνεται ή όχι στις υποβαλλόμενες ΑΠΔ και αν συμπεριλαμβάνεται με ποιο κωδικό υποβάλλεται ? Συμπεριλαμβάνεται ή όχι στις μηνιαίες βεβαιώσεις αποδοχών από μισθωτή απασχόληση ? Μπορεί να συμπεριληφθεί μόνο στο ετήσιο αρχείο βεβαιώσεων από μισθωτή απασχόληση ? Υπάγονται σε παρακράτηση φόρου ή/και χαρτόσημο και αν υπάγονται, με τι ποσοστό ?
  • Εάν υποθέσουμε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται στην περίπτωση που ο εταίρος και διαχειριστής προσλαμβάνεται ως μισθωτός στην ΙΚΕ είναι υψηλότερες από την λήψη αμοιβής διαχείρισης μιας και καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές (α) στο ΙΚΑ λόγω μισθωτής απασχόλησης και (β) στον ΕΦΚΑ (ΟΑΕΕ) λόγω αναγκαστικής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας, ακόμα και αν απαγορεύεται διαχειριστής που είναι ταυτόχρονα και εταίρος σε ΙΚΕ, να προσληφθεί ως μισθωτός, θεωρείται σε ένα πιθανό έλεγχο υπάρχει κίνδυνος για καταλογισμό προστίμου και ποιο μπορεί να είναι το ποσό αυτού του πιθανού προστίμου ?
  • Εάν ο εταίρος και διαχειριστής που πρόκειται να λάβει αμοιβή διαχείρισης, είναι και αγρότης ειδικού καθεστώτος, οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει προς τον ΕΦΚΑ (ΟΑΕΕ), εκπίπτουν από το εισόδημα της ατομικής του αγροτικής δραστηριότητας με τρόπο ώστε στο έντυπο Ε1 να συμπληρώνεται μεν στον κωδικό 325-326 η ληφθείσα αμοιβή διαχείρισης, αλλά στον κωδικό 351-352 να μην συμπληρώνεται ποσό ? Αν δεν ήταν αγρότης ειδικού καθεστώτος, τότε το συνολικό ποσό των ασφαλιστικών εισφορών (ή η σχετική αναλογία αν υπήρχε στο φορολογικό έτος και διανομή μερίσματος) θα καταχωρούνταν στο κωδικό 351-352 και θα εξέπιπτε από την αμοιβή διαχείρισης ?    

Προσθέστε τη δική σας απάντηση