Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Ιδιοτυπη περίπτωση συνιδιοκτησιας με δωρεάν παραχώρηση

Καλησπέρα,

Αντιμετωπίζω την παρακάτω περίπτωση και θα ήθελα αν έχετε την καλοσύνη να με βοηθήσετε.

Δύο αδελφοί, κατέχουν από 50% ενος διαμερίσματος στην Αθήνα. Ο ένας αδελφός μένει στην Ελλάδα εκτός Αθηνών και ο άλλος είναι κάτοικος εξωτερικού. Το διαμέρισμα το 2019 δεν το χρησιμοποιεί κανείς, έχει γίνει διακοπή ρεύματος και δηλώνεται στο Ε2 και από τους δύο σαν κενό (κωδικός 39). 

Το 2020 ο κάτοικος εξωτερικού κατεβαίνει στην Αθήνα αρχές Ιουνίου (λόγω covid!) επανασυνδέει το ρεύμα και χρησιμοποιεί το διαμέρισμα. 

Το ερώτημα είναι πως θα δηλώσουν φέτος οι δύο αδελφοί το διαμέρισμα;

Η λογική μου λέει:
- Ο πρώτος αδελφός για το 50% που κατέχει θα βάλει στο Ε2 πέντε μήνες κενο (κωδικός 39) και επτά μήνες δωρεάν παραχώρηση στον αδελφό του. Προφανώς θα επιβαρυνθεί με φόρο!
- Ο κάτοικος εξωτερικου για το 50% που κατέχει θα βάλει στο Ε2 πέντε μήνες κενο (κωδικός 39) και τίποτε άλλο. Θα πρέπει όμως να βάλει στο Ε1 (πίνακας 5) κάτι που να δείχνει ότι χρησιμοποίησε το διαμέρισμα.... Τι θα βάλει εκει; Θα συμπληρώσει κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία (μιας και η κύρια κατοικία του είναι στο εξωτερικό); Θα τσεκάρει το "ΜΙΣΘΩΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ Ή ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΜΕΝΗ" ή όχι; και αν ναι, θα βάλει στο κουτάκι 213/220 το 50% ή το 100%; 

Ευχαριστώ για την βοήθεια σας,
Πέτρος

Προσθέστε τη δική σας απάντηση