Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αυτοπαράδοση ακινήτων

Γεια σας,
Ενδιαφέρομαι να με ενημερώσετε σχετικά με την αυτοπαράδοση ακινήτου για μίσθωση σε Τεχνική εταιρεία.
Ο πελάτης μου - Τεχνική εταιρεία, χωρίς να με ενημερώσει, εκμίσθωσε ένα ακίνητο που δεν του έιχαμε κάνει αυτοπαράδοση από τον Μάιο του 2019. Όταν με ενημέρωσε, ξεκίνησα να κάνω τις νόμιμες διαδικασίες για δήλωση εκπρόθεσμης αυτοπαράδοσης στη ΔΟΥ τον Νοέμβριο του 2020, αλλά από εκεί με κατεύθυναν ώστε να μην προβώ στην ανωτέρω διαδικασία και αντ'αυτού, να υποβάλλω μισθωτήριο με ημερομηνία Οκτωβριου 2020, χωρίς τις κυρώσεις προστίμου της εκπροθέσμου δήλωσης αυτοπαράδοσης. Ο πελάτης μου αποφάσισε να το πουλήσει λόγω οικονομικής δυσπραγίας και όταν έφτασε στη διαδικασία πληρωμής ΦΜΑ , με πήραν τηλέφωνο από τη ΔΟΥ και μου είπαν ότι κακώς το πούλησε σε διάστημα 5 μηνών, διότι το είχε κάνει αυτοπαράδοση για εκμετάλλευση (εκμίσθωση) και επικαλούνται ότι υπάρχει σχετική διάταξη που λέει δεν έχει το δικαίωμα να το πουλήσει μέσα σε 5 μήνες από την αυτοπαράδοση αλλά μετά από 5 έτη. Όμως, όταν ζήτησα τη συγκεκριμένη διάταξη η απάντησή τους ήταν "Βρες το και φέρε το"...  
Δεν έχω βρει κάτι συναφές, το μόνο που έχω διαβάσει σε ερωτήματα σε διάφορα site, είναι σχετικό με το ΦΠΑ της αυτοπαράδοσης ακινήτων και λέει ότι μετά την εξολοκλήρου καταβολή του ΦΠΑ της αυτοπαράδοσης, δεν απαιτείται νέος διακανονισμός και αν μεταβιβαστεί το ακίνητο, πηγαίνει σε ΦΜΑ.
Από εσάς ζητώ να με ενημερώσετε σχετικά με τον αν υπάρχει αυτή η διάταξη με το απαγορευτικό χρονικό περιθώριο των 5 ετών από την αυτοπαράδοση του ακινήτου μέχρι τη μεταβίβασή του ή αν υπ΄παρχει οτιδήποτε άλλο συναφές με την υπόθεσή μου που θα με βοηθήσει, διότι η τελική κατάληξη από τη ΔΟΥ είναι να μας πάνε σε έλεγχο.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Προσθέστε τη δική σας απάντηση