Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αγρότης και ένταξη σε Κανονικό Καθεστώς .

Καλημέρα σας 

Πελάτης μου έλαβε από ΑΑΔΕ με email  το παρακάτω μήνυμα 
Με το παρόν μήνυμα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, μετά από διασταύρωση στοιχείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) στις 14/10/2020 με δεδομένα από αρχεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.ΠΕ.ΚΕ.ΠΕ.),αποδεικνύεται ότι αν και εισπράξατε επιδοτήσεις που ξεπερνούν το ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000€), κατά το φορολογικό έτος 2019, ωστόσο δεν υπαχθήκατε στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. ως οφείλατε βάσει του άρθρου 47 του ν.4410/2016.

Η επιδότηση αφορά ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΣΗ ΑΜΠΕΛΩΝ και πράγματι ήταν 8.192 € 
όμως θεωρούμε ότι η επιδότηση αυτή έχει χαρακτηριστικά επένδυσης (δηλαδή δίδεται για να ξεριζωθεί ένα παλαιό αμπέλι και να φυτέψουμε ένα καινούριο από το οποίο παραγωγή θα αποκομισθεί σε μεταγενέστερα έτη. 
Σύμφωνα με την 1201/2016 
ισχύεί ότι : 
«Διευκρινίζεται ότι στο ποσό των επιδοτήσεων, περιλαμβάνεται οποιοδήποτε ποσό επιδότησης ή ενίσχυσης καταβλήθηκε στον αγρότη, όπως πράσινη ενίσχυση, βασική ενίσχυση, ενίσχυση για γεωργούς νεαρής ηλικίας, συνδεδεμένες ενισχύσεις, εξισωτική, ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι κ.λ.π. Δεν θεωρούνται επιδοτήσεις ή ενισχύσεις και δεν λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ορίου των 5.000 ευρώ, οι κάθε είδους ενισχύσεις από το κράτος για την πραγματοποίηση επενδύσεων, καθώς και οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ. Συνεπώς, για να κριθεί το καθεστώς ενός αγρότη την 1.1.2017, λαμβάνεται υπόψη το ποσό των επιδοτήσεων που πράγματι έλαβε ο αγρότης εντός του 2016, ακόμη κι αν πρόκειται για ποσά που ανάγονται σε παλαιότερα έτη (π.χ. 2014, 2015 κλπ).»]
και από έρευνα σε site και άρθρα έγκριτων  συναδέλφων και εξειδικευμένων σε Φορολογία Αγρότης  έχω βρει το παρακάτω, 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι αναμπελώσεις είναι αποζημιώσεις και δεν λαμβάνονται υπόψη στην άθροιση των επιδοτήσεων για τον προσδιορισμό του ορίου ένταξης στο κανονικό καθεστώς. (Θεωρούμε ότι το σύνολο αυτών των ενισχύσεων ταξινομείται  στις «είδους ενισχύσεις για την πραγματοποίηση επενδύσεων» και δεν είναι «άμεση ενίσχυση»)
Ποια είναι η άποψη σας επί του ζητήματος? Σίγουρα θα απευθυνθούμε στην τοπική Δ.Ο.Υ. αλλά μήπως υπάρχει κάποια ποιο εξειδικευμένη απόφαση είτε του ΟΠΕΚΕΠΕ είτε της Δ.Ο.Υ. επί του θέματος? Δηλαδή τι επιδότηση είναι η ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΣΗ ΑΜΠΕΛΩΝΑ?  

  • 6 Απαντήσεις
Η απάντηση είναι διαθέσιμη μόνο στους συνδρομητές του Forin.gr