Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογικές ερωτήσεις

νέα ερώτηση

Φορολογική αναγνώριση ζημιάς σε συγχώνευση μητρικής εταιρίας

Δεδομένα : Επιχείρηση με νομική μορφή Μονοπρόσωπη ΑΕ (εταιρία – Νο 1), αντικείμενο εργασιών εμπόριο υλικών συσκευασίας, συστάθηκε το 2008, με μοναδικό μέτοχο εταιρία με νομική μορφή GMBH (εταιρία Νο 2), με έδρα την Αυστρία, με αντικείμενο εργασιών παραγωγή – εμπόριο υλικών συσκευασίας και συμμετοχή σε άλλες εταιρίες, συμμετέχοντας σε άλλες εταιρίες ανά τον κόσμο.

  • Στην συνέχεια, το πρώτο τρίμηνο του έτους 2018 η μητρική εταιρία άλλαξε επωνυμία σε  (........HOLDING GMBH- εταιρία Νο 3) και άλλη έδρα αλλά εντός της Αυστρίας, όμως συνέχισε με το ίδιο ΑΦΜ.
  • Μητρική της  HOLDING GMBH , ήταν μία άλλη εταιρία με νομική μορφή  GMBH (εταιρία Νο 4), η οποία έχει ως έδρα την Αυστρία, αντικείμενο εργασιών την συμμετοχή σε άλλες εταιρίες και συμμετέχει σε άλλες εταιρίες ανά τον κόσμο.
  • Τέλος, το τελευταίο τρίμηνο του 2018, η εταιρία HOLDING GMBH (εταιρία Νο 3) , απορροφήθηκε απο την GMBH (εταιρία Νο 4),  η οποία έχει ως έδρα την Αυστρία, αντικείμενο εργασιών την συμμετοχή σε άλλες εταιρίες και συμμετέχει σε άλλες εταιρίες ανά τον κόσμο.
  • Γεγονός που σημαίνει ότι σήμερα ως μοναδικός μέτοχος της Ελληνικής Μονοπρόσωπης ΑΕ (εταιρία Νο 1) είναι η εταιρία Νο 4.
  • Οι συγχωνεύσεις, είναι αποτέλεσμα πολιτικής εξαγοράς – επέκτασης. Οι συγχωνεύσεις αυτές, αφορούν την μητρική μας εταιρία. Η Ελληνική εταιρία (Νο 1), δεν έχει κάνει καμία τροποποίηση καταστατικού, ως προς την αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης. Οι μοναδικές αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί, αφορούν την σύνθεση του Δ.Σ. της Ελληνικής εταιρίας (Νο 1)
  • Η Ελληνική Α.Ε. (Νο 1), την τελευταία πενταετία, καταγράφει στον ισολογισμό της ζημιές οι οποίες αναγνωρίζονται και φορολογικά..

 Ερωτάτε :
  • Στην χρήση 2018, κατά την οποία έγιναν οι αλλαγές στην μετοχική  σύνθεση του μοναδικού μας μετόχου, για τον υπολογισμό των φορολογητέων κερδών θα υπολογιστούν οι ζημιές που έχει από προηγούμενες χρήσεις;

Δηλαδή, θα αναγνωριστούν φορολογικά οι ζημιές παρελθουσών χρήσεων, της Ελληνικής εταιρίας (Νο 1) ή όχι, λόγω των αλλαγών – απορρόφησης της αρχικής μητρικής μας εταιρίας  από άλλη εταιρία;

Προσθέστε τη δική σας απάντηση