Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Ανώνυμη εταιρεία, υποχρεώσεις μελών ΔΣ (εταίρων ή μή) για ομαλή λειτουργία ΑΕ ως προς το Δημόσιο

Aνώνυμη οικογενειακή εταιρεία (κτηματική με άνω του 60% του κεφαλαίου επενδεδυμένα σε ακίνητα) με ονομαστικές μετοχές, έχει κατά το καταστατικό της πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο.
Το εταιρικό κεφάλαιο είναι κατά 25% σε τέσσερα φυσικά πρόσωπα, δύο εκ των οποίων είναι Διπλ. Μηχανικοί, ένα είναι δικηγόρος-νομικός και ένα επιτηδευματίας.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο επιθυμούν να τοποθετηθούν και οι τέσσερεις εταίροι καθώς και ένας συνταξιούχος λογιστής (που δεν έχει μετοχές).
Η εταιρεία είναι σταθερά ζημιογόνος και  δεν δίνει μισθό στα μέλη του ΔΣ, ούτε οποιαδήποτε άλλη παροχή.
Ερώτημα :
Α. Tόσο κατά την μεταβολή στο μητρώο (εισαγωγή νέου ΔΣ) όσο και κατά την θητεία τους,σε τί πρέπει να είναι ατομικά ενήμεροι τα μέλη του ΔΣ, ώστε να μην προκύψει κανένα θέμα-κώλυμα-ζήτημα για την Ανώνυμη εταιρεία και την λειτουργία της, ως προς το Δημόσιο ?
(αναφέρομαι σε φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα ή οποιαδήποτε άλλη ατομική υποχρέωση, που  εφόσον δεν υπάρχει από το μέλος ΔΣ, δημιουργεί θέμα στην ΑΕ στην συναλλαγή της με το Δημόσιο).
Β. Το μέλος του ΔΣ, συνταξιούχος λογιστής (από το ΟΑΕΕ), που δεν έχει μετοχές στην ΑΕ, ούτε αμοίβεται ούτε έχει άλλη παροχή απο αυτή, πρέπει να προβεί σε κάποια ενέργεια-αναγγελία σε κάποια αρχή ?  Εχει η ιδιότητα του μέλους ΔΣ, επίπτωση στην σύνταξή του από τον ΟΑΕΕ
 
Παρακαλώ,
για την έγγραφη απάντηση και συμβουλή επί των ανωτέρω, σημειώνοντας και τις αντίστοιχες νομικές και φοροτεχνικές διατάξεις, διαταγές κλπ.

Εγκάρδια
Τερζάκης Σταύρος

Προσθέστε τη δική σας απάντηση