Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Ευθυνη φορολογικου εκπροσωπου κατοικου εξωτερικου

Καλησπέρα, 

Πολλοί  δικηγόροι κατά την διαδικασία έκδοσης ΑΦΜ απο την ΔΟΥ Κατοίκων εξωτερικού εχουν οριστεί ως αντίκλητοι των φορολογουμένων. Όπως γνωρίζαμε έως 31/12/2013 ο αντίκλητος δεν έφερε καμία προσωπική ευθύνη για τις υποχρεώσεις του φορολογούμενου που είχε οριστέι ως αντίκλητος.  

Απο 1/1/2014 με την εισαγωγή σε ισχύ του ΚΦΔ ανιτκαστάθηκε ο όρος αντίκλητος απο τον όρο φορολογικός εκπρόσωπος του άρθρου 8 .  Εκδόθηκε η διευκρινιστική ΠΟΛ. 1283/30-12-2013 με την οποία ορίστηκε ότι δεν φέρουν προσωπική ευθύνη οι φορολογικοί εκπρόσωποι  (παρ. 2 ) όσων δεν διαθέτουν ταχυδρομική διευθυνση στην Ελλάδα.

Η αρμόδια ΔΟΥ αυτόματα έχει μετατρέψει, ως όφειλε, στις καταχωρήσεις του τμήματος μητρώου τον όρο απο αντίκλητος σε φορολογικός εκπρόσωπος.

Παρακαλώ θα ήθελα να επιβεβαιώσετε εάν φορολογικοί εκπρόσωποι φέρουν οποιαδήποτε προσωπική ευθύνη. Το ερώτημα συναρτάται κυρίως στις περιπτώσεις αυτές που δεν έχουν ταχυδρομική διεύθυνση στην Ελλάδα.  

Ωστόσο κάποιες περιπτώσεις που το ΑΦΜ τους εκδόθηκε στην κατοίκων εξωτερικού εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και το μητρώο ακόμα εμφανίζει στοιχεία αντικλήτου.

Το ίδιο ερώτημα τίθεται και για τις αλλοδαπές εταιρείες οι οποίες ορίζουν φορολογικό εκπρόσωπο για να λάβουν ΑΦΜ και να αγοράσουν πχ ακίνητο στην Ελλάδα.  Έχει ο οριζόμενος αυτός φορολογικός εκπρόσωπος προσωπική ευθύνη; 

Ευχαριστώ

Προσθέστε τη δική σας απάντηση