Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογικές ερωτήσεις

νέα ερώτηση

Φορολόγηση Προσωρινών Απολήψεων Εταίρων - Παρακράτηση 10%

Καλησπέρα και καλό μήνα,
Σε Ο.Ε. με διπλογραφικά βιβλία, με ζημίες την τελευταία 5ετία, οι εταίροι προβαίνουν σε απολήψεις ποσών έναντι μελλοντικών κερδών.
Η ΠΟΛ 1042/26.1.2015, αναφέρει ότι "...Σε περίπτωση που έχουν ήδη λάβει χώρα προσωρινές απολήψεις κερδών μέχρι την έκδοση της παρούσας, χωρίς να έχει παρακρατηθεί φόρος, γίνεται δεκτό ότι οι υπόχρεοι μπορούν να προβούν στην απόδοση του οφειλόμενου παρακρατούμενου φόρου έως τις 31.03.2015 χωρίς κυρώσεις...". Βέβαια, η ερμηνεία του Ν.4172/2013, στο άρθρο 36, κατονομάζει ρητά τα μερίσματα - προμερίσματα, ενώ κάνει και αναφορά σε "...κάθε άλλο συναφές διανεμόμενο ποσό...".
Δεδομένο ότι η εταιρία, πέρσι έβγαλε κέρδη, αποδόθηκε το 10% και το υπόλοιπο συμψηφίστηκε με τους δοσοληπτικούς λογαριασμούς των εταίρων και δεδομένο ότι η φορολόγηση των μερισμάτων και προμερισμάτων προϋποθέτει την ύπαρξη κερδών, ενώ οι προσωρινές απολήψεις ΔΕΝ συνιστούν Διανομή πραγματοποιηθέντων κερδών, πρέπει ή όχι να παρακρατηθεί φόρος; Ή μήπως αυτός, θα παρακρατηθεί όταν η επιχείρηση βγάλει κέρδη και διανείμει, ενώ τότε ταμειακά, ΔΕΝ θα δώσω χρήματα αλλά θα συμψηφίσω με τις προσωρινές απολήψεις; Αν δηλαδή επιστρέψουν χρήματα οι εταίροι, τι θα γίνει τότε αν παρακρατηθεί σήμερα φόρος;

Προσθέστε τη δική σας απάντηση