Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογία εισοδήματος

νέα ερώτηση

Φιλοξενία σε μισθωμένο ακίνητο

Η μητέρα μου έχει νοικιάσει ένα μίσθιο στην Αθήνα στο οποίο μένω εγώ (το έχει νοικιάσει για μένα). Στον πίνακα 7 θα βάλω το ΑΦΜ της μητέρας μου και όχι του εκμισθωτή της? Πρέπει λέει το σύστημα να συμπληρώσω και τα κενά δίπλα (091 και 097 Επιφάνεια σπιτιού, ΚΑ μήνες). Όταν το υποβάλω μου λέει "μήνες που εκμισθώνετε: τάδε", και την μητέρα μου την αναφέρει ως εκμισθωτή. Θα δημιουργήσω πρόβλημα στη μητέρα μου? δεν πιστεύω να φέρεται μετά ότι λαμβάνει και μισθώματα! Εν τέλει το πρόσωπο που με φιλοξενει θεωρείται η μητέρα μου ή ο εκμισθωτής της??? Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση..

  • 7 Απαντήσεις

Στο μισθωτήριο ποιος αναφέρεται ως μισθωτής, η μητέρα σας ή εσείς;

Η μητέρα μου..

Ομως να υποθέσω ότι η μητέρα σας μένει αλλού και στο σπίτι αυτό εσείς; Και το μισθωτήριο εμφανίζει ότι το σπίτι μισθώνει η μητέρα σας για να μένει;

Μένει και η μητέρα μου.. και οι δύο μένουμε.. αλλά νοικιάστηκε κυρίως για να συνεχίσω τις σπουδές μου στην Αθήνα. Μισθώτρια είναι η μητέρα μου. Εκείνη βέβαια δηλώνει κύρια κατοικία της το σπίτι μας στην Καλαμάτα.

Σύμφωνα με την εικόνα που διαμορφώνεται:

Επειδή το μισθωτήριο είναι στο όνομα της μητέρας και παράλληλα δηλώνει κύρια κατοικία αυτή της Καλαμάτας, θα πρέπει η ίδια να αναφέρει στον πίνακα 5 (των τεκμηρίων) της δήλωσής της την κύρια κατοικία της στην Καλαμάτα και επίσης σαν πρώτη δευτερεύουσα, αυτή που μισθώνει στην Αθήνα. Ακολούθως θα πρέπει στον πίνακα 7 περίπτωση 11, κωδ. 804 να δηλώσει τον ΑΦΜ του εκμισθωτή (τα στοιχεία του θα προκύψουν αυτομάτως). Στον 817 θα αναφέρει το ετήσιο ενοίκιο. Εσείς, στη δήλωσή σας θα αναφερθείτε ως φιλοξενούμενη της μητέρας σας με μοναδική καταχώρηση στον πίνακα 7, περίπτωση 10 όπου: κωδ. 801 ο ΑΦΜ της μητέρας σας, κωδ. 092 το "κλικάρετε", 091. τα τετραγωνικά της μισθωμένης κατοικίας, κωδ. 097 οι μήνες διαμονής και τίποτε άλλο.

Αγαπητέ κύριε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τόσο άμεση και κατατοπιστική απάντηση. Όταν το υποβάλω τη δήλωση μου γράφει ένα πινακάκι στο οποίό αναφέρει:
Επιφάνεια σε τ.μ. μισθωμένης κατοικίας
091 43
Φιλοξενούμενος σε κύρια κατοικία
092 1
Αριθμός μηνών για τους οποίους καταβάλατε ενοίκιο κύριας κατοικίας
097 12
ΑΦΜ εκμισθωτή
801 Το ΑΦΜ της μητέρας μου
Ελπίζω να μην εννοεί ότι η μητέρα μου είναι εκμισθώτρια και ότι λαμβάνει μισθώματα... Αν κατάλαβα καλά, σωστά πρέπει να τα έγραψα. Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια!! Ήταν πολύτιμη,. Να είστε καλά.. :)

Σωστά τα αναγράφετε. Από τη στιγμή που "κλικάρατε" το 092, το σύστημα και γενικώς η εφαρμογή του taxis, καταγράφει ότι φιλοξενείσθε σε ακίνητο της μητέρας σας , το οποίο εννοείται ότι εκείνη το δηλώνει στη δήλωσή της (πίνακα 5) ως μισθωμένο. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση