Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογικές ερωτήσεις

νέα ερώτηση

Πρακτορείο πώλησης λαχείων

Τι ισχύει για το πρακτορείο λιανικής διάθεσης λαχείων από 1/1/2013 ως προς την τήρηση του  βιβλίου λιανικής διάθεσης λαχείων (αναφέρετε στο βιβλίο σας ΚΦΑΣ σελίδα 32 θέμα 81 ότι καταργήθηκε ). Η προαιρετική τήρηση είναι δυνατή και αξιόπιστη.
Τι ισχύει για το πρακτορείο λιανικής διάθεσης λαχείων από 1/1/2013 για την έκδοση φορολογικών στοιχείων για την λιανική πώληση λαχείων , εάν υποχρεούται από 1/1/2013 στην χρήση Φ.Τ.Μ. ή χειρόγραφων αποδείξεων λιανικής (αναφέρετε στο βιβλίο σας ΚΦΑΣ σελίδα 1056 θέμα 41 ότι εξαιρείται και στην σελίδα 1057 θέμα 43  αναφέρετε ότι στις περιπτώσεις  εξαίρεσης εκδίδονται χειρόγραφες αποδείξεις λιανικής δεν διευκρινίζεται εάν θα είναι αθεώρητες αποδείξεις λιανικής πώλησης ή θεωρημένες απoδείξεις παροχής υπηρεσιών  και ποιο το περιεχόμενο αυτών πχ ποσότητα λαχείων ,άξια λαχείων , προμήθεια πρακτορείου κλπ) .
Εάν η απάντηση είναι δεν χρησιμοποιεί ΦΤΜ και δεν εκδίδει αποδείξεις λιανικής  τότε πρέπει να βρεθεί τρόπος ενημέρωσης του βιβλίου εσόδων , δηλαδή διαχωρισμός-υπολογισμός  του  εσόδου από προμήθεια λιανικής πώλησης λαχείων και του εσόδου από προμήθεια χονδρικής  πώλησης λαχείων διότι έχουν διαφορετικό ποσοστό κέρδους επί της ονομαστικής αξίας του λαχείου.
Πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι η Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων για μεν τις πωλήσεις λαϊκών λαχείων εκδίδει αποδείξεις σε κάθε πώληση  για δε τις πωλήσεις εθνικών λαχείων δεν εκδίδει αποδείξεις παρά δίδει σε κάθε τρίμηνο ή τέλος έτους βεβαίωση πώλησης.
Μέχρι 31/12/2012 ο διαχωρισμός-υπολογισμός εσόδων ήταν εύκολος διότι για μεν τα έσοδα από προμήθειες λαϊκών λαχείων είχαμε τις αποδείξεις που εκδίδει η Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων και το βιβλίο λιανικής διάθεσης όποτε από το βιβλίο λιανικής διάθεσης λαχείων βρίσκαμε και γράφαμε στο βιβλίο εσόδων τις προμήθειες λιανικής πώλησης λαϊκών λαχείων και από τις αποδείξεις αγοράς λαχείων αφαιρετικά βρίσκαμε και γράφαμε στο βιβλίο εσόδων τις προμήθειες χονδρικών πωλήσεων λαϊκού λαχείου. Για δε τα έσοδα από προμήθειες εθνικού λαχείου από το βιβλίο λιανικής διάθεσης λαχείων βρίσκαμε και γράφαμε στο βιβλίο εσόδων τις προμήθειες λιανικής πώλησης εθνικών λαχείων και στο   τέλος  του μήνα από τις αναλυτικές καρτέλες του πράκτορα της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων ή τέλος του τριμήνου από τις βεβαιώσεις της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων αφαιρώντας τις προμήθειες λιανικής πώλησης εθνικών λαχείων που ήταν γραμμένες στο βιβλίο λιανικής διάθεσης λαχείων  βρίσκαμε και γράφαμε στο βιβλίο εσόδων τις προμήθειες χονδρικής πώλησης εθνικών λαχείων.
Από 1/1/2013 ένας τρόπος διαχωρισμού-υπολογισμού εσόδων ίσως μπορεί να είναι να εκδίδονται διπλότυπες βεβαιώσεις πώλησης  λαϊκών –εθνικών λαχείων σε κάθε χονδρική πώληση λαχείων και με αυτές να ενημερώνεται το βιβλίο εσόδων και μετά στο τέλος  του μήνα από τις αναλυτικές καρτέλες του πράκτορα της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων ή τέλος του τριμήνου από τις βεβαιώσεις της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων αφαιρώντας τις προμήθειες χονδρικής πώλησης λαχείων που είναι γραμμένες στο βιβλίο εσόδων να  βρίσκουμε και να  γράφουμε στο βιβλίο εσόδων  τις προμήθειες λιανικής πώλησης λαχείων.
Όμως θα υπάρχει δυσκολία χειρισμού των χονδρικών πωλήσεων διότι αυτοί που αγοράζουν χονδρικά είναι πλανόδιοι συνταξιούχοι , ανάπηροι , αλλοδαποί ,Δημόσιοι υπάλληλοι και επομένως το πρακτορείο διάθεσης λαχείων που τους πουλάει λαχεία πρέπει κάτι να κάνει για να μπορεί να αποδεικνύει στον έλεγχο τις χονδρικές πωλήσεις , τι πρέπει να κάνει , τι στοιχεία και πότε πρέπει να ζητά από αυτούς  . (πχ ΑΦΜ ,έναρξη επαγγέλματος , απαλλαγή έναρξης επαγγέλματος κλπ).

Προσθέστε τη δική σας απάντηση