Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Φορολογικές ερωτήσεις

νέα ερώτηση

πώληση λογισμικού μέσω διαδικτύου

Ενα ειδικό θέμα διάθεσης λογισμικού μέσω internet που δεν εχω λάβει απάντηση απο την ΔΟΥ.
Ελευθερος επαγγελματιας διαθετει λογισμικο μέσω internet. Η πώληση διενεργειται ως εξης:
Ο πελατης μπορει να ειναι ελληνας, τριτων χωρων, ενδοκοινοτικος (ιδιωτης η επαγγελματιας) κανει online αγορα και πληρωμη της αξιας του λογισμικου μεσω ShareIt.com. Το ShareIt.com ειναι μια εταιρεια με εδρα την Γερμανια η οποια εκδιδει ηλεκτρονικο τιμολογιο προς τον πελατη, προβαινει στην εισπραξη (με πιστωτικη, επιταγη κ.α) και παρακρατει ενα ποσοστο προμηθειας.
Αναλογα με την χωρα προελευσης που δηλωνει ο πελατης καθως και με το αν ειναι επαγγελματιας η οχι, χρεωνει γερμανικο ΦΠΑ 19%. (Το ποσο του ΦΠΑ το παρακρατει το ShareIt.com.)
Στο τελος του μηνα προβαινει σε εκθαριση και αποστελει στον Ελληνα Ελευθερο επαγγελματια πιστωτικο τιμολογιο με το ποσο που αναλογει στις πωλησεις μειον τις προμηθειες.
Τι στοιχεια ωφειλει να εκδοσει ο ελληνας επαγγελματιας;
σχετικη αποφαση ειναι η 
Αρ. Πρωτ.: 1032538/264/0015/29.6.2006
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 15η ΒΙΒΛΙΩΝ & ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
η ερωτηση στην οποια απαντα περιγραφει την περιπτωση που αναφερω.
ομως αν ο ελ.επαγγελματιας εκδιδει τιμολογιο προς τον τελικο αγοραστη τοτε ο τελικος αγοραστης θα εχει 2 παραστατικα για 1 αγορα του (ενα απο shareit και ενα απο τον ελ.επαγγελματια.)
ακομα ο ελ.επαγγελματιας δεν θα καταχωρησει στα βιβλια του το πιστωτικο τιμολογιο απο shareit, που ουσιαστικα για αυτον αυτο ειναι το εσοδο του;
δεν αποτελει ενδοκοινοτικη παραδοση υπηρεσιων με αντισυμβαλλομενο το shareit;
ποιος ειναι ο σωστος τροπος τηρησης αυτης της δραστηριοτητας τοσο οσο αφορα στα εκδιδομενα στοιχεια οσο και στην αντιμετωπιση του ΦΠΑ;
παρακαλω για την απαντηση σας, που ουσιαστικα πιστευω ειναι απαντηση αν επιτρεπουμε σε καποιον να δραστηριοποιηθει σε αυτον τον τομεα η οχι.
Ευχαριστω.

Προσθέστε τη δική σας απάντηση