Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Ν. 4984/2022

Ν. 4984/2022 (ΦΕΚ A 202 - 25.10.2022) Κύρωση της Σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας αναφορικά με φόρους εισοδήματος και την πρόληψη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Το παρόν έγγραφο παρατίθεται όπως δημοσιεύτηκε. Σε περίπτωση μεταβολών, ο νόμος θα κωδικοποιηθεί από τους συντελεστές του Forin.gr

ΝΟΜΟΣ ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 4984

ΦΕΚ A' 202/25.10.2022

Κύρωση της Σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας αναφορικά με φόρους εισοδήματος και την πρόληψη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Η Σύμβαση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας αναφορικά με φόρους εισοδήματος και την πρόληψη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής τέθηκε σε ισχύ την 30ή Δεκεμβρίου 2023. (Βλ. Φ. 0544/ M.7537/ΑΣ 1130/2024)

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Κεφάλαιο I

ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Κεφάλαιο II

ΟΡΙΣΜΟΙ

Κεφάλαιο III

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Κεφάλαιο IV

ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΔΙΠΛΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

Κεφάλαιο V

ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Σε πίστωση των ανωτέρω, οι υπογράφοντες, δεόντως εξουσιοδοτημένοι προς τούτο, υπέγραψαν την παρούσα Σύμβαση.

Συντάχθηκε στην Αθήνα, στις 11/5/2022, εις διπλούν, στην ελληνική και στη γαλλική γλώσσα, και αμφότερα τα κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά.

Για την Ελληνική Δημοκρατία
Χρήστος ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ
Υπουργός Οικονομικών

Για τη Γαλλική Δημοκρατία
Patrick MAISONNAVE
Πρέσβης της Γαλλίας

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

Κατά τη χρονική στιγμή της υπογραφής της Σύμβασης μεταξύ της Γαλλικής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας αναφορικά με φόρους εισοδήματος και την πρόληψη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι συμφώνησαν επί των ακόλουθων διατάξεων, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Σύμβασης.

1. Σχετικά με την υποπαράγραφο β της παραγράφου 1 του Άρθρου 3, τα γαλλικά Υπερπόντια Διαμερίσματα είναι η Guadeloupe (Γουαδελούπη), η Guyane (Γουιάνα), η Martinique (Μαρτινίκα), η Reunion (Ρεϋνιόν) οι η Mayotte (Μαγιότ). Η αρμόδια αρχή της Γαλλίας γνωστοποιεί στην αρμόδια αρχή της Ελλάδας οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτόν τον κατάλογο.

2. Σχετικά με την παράγραφο 1 του Άρθρου 4, ο όρος «κάτοικος ενός Συμβαλλόμενου Κράτους» περιλαμβάνει, όταν αυτό το Συμβαλλόμενο Κράτος είναι η Γαλλία, οποιαδήποτε προσωπική εταιρία ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια οντότητα (συμπεριλαμβανομένης της ένωσης προσώπων):

α) της οποίας η έδρα της πραγματικής διοίκησης βρίσκεται στη Γαλλία· και

β) η οποία υπόκειται σε φόρο στη Γαλλία- και

γ) της οποίας όλοι οι μεριδιούχοι, εταίροι ή μέλη, σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία της Γαλλίας, υπόκεινται προσωπικά σε φόρο στη Γαλλία αναφορικά με το μερίδιο που τους αναλογεί επί των κερδών της προσωπικής εταιρίας ή άλλης παρόμοιας οντότητας (συμπεριλαμβανομένης της ένωσης προσώπων).

3. Ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε άλλες διατάξεις της παρούσας Σύμβασης, ένας οργανισμός συλλογικών επενδύσεων που είναι εγκατεστημένος σε ένα Συμβαλλόμενο Κράτος, και εξομοιώνεται σύμφωνα με την εσωτερική νομοθεσία του άλλου Συμβαλλόμενου Κράτους με οργανισμό συλλογικών επενδύσεων, δικαιούται τα προνόμια που προβλέπονται στις διατάξεις των Άρθρων 10 και 11 για το μέρος του εισοδήματος που αντιστοιχεί στα δικαιώματα επί κεφαλαίων τα οποία κατέχουν πρόσωπα που είναι κάτοικοι οποιουδήποτε από τα Συμβαλλόμενα Κράτη ή πρόσωπα που είναι κάτοικοι οποιουδήποτε άλλου Κράτους με το οποίο το Συμβαλλόμενο Κράτος όπου αποκτήθηκαν μερίσματα ή τόκοι έχει συνάψει συμφωνία διοικητικής συνδρομής με σκοπό την πρόληψη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

4. Αναφορικά με το Άρθρο 19, νοείται ότι οι όροι «εκπαιδευόμενος ή μαθητευόμενος» περιλαμβάνουν κυρίως οποιοδήποτε πρόσωπο που προσφέρει εθελοντική εργασία σε διεθνές πλαίσιο, όπως ορίζεται στα Άρθρα L122-1 και επόμενα του Κεφαλαίου II, Τίτλος II του πρώτου Βιβλίου του Γαλλικού Κώδικα Στρατιωτικής Θητείας (“Code du Service National'), ή σε οποιεσδήποτε άλλες ταυτόσημες ή ουσιωδώς παρόμοιες διατάξεις που τίθενται σε ισχύ μετά την ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης.

5. Οι διατάξεις της Σύμβασης σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζουν τη Γαλλία να εφαρμόζει τις διατάξεις των Άρθρων 123 bis, 155 A, 115 quinquies, 209 Β, 212, 238 Α και 238-0 Α του γενικού φορολογικού κώδικα αυτής (“Code general des impots”), ή άλλες παρόμοιες διατάξεις που θα τροποποιούσαν ή θα αντικαθιστούσαν τις διατάξεις αυτών των άρθρων.

6. Ανεξάρτητα από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 29, οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 18 εφαρμόζονται, κατόπιν αιτήματος, υπέρ κατοίκων της Ελλάδας ή της Γαλλίας, με την αντίστοιχη μέθοδο εξάλειψης της διπλής φορολογίας που προβλέπεται στο άρθρο 21, για φορολογικά έτη που αρχίζουν την ή μετά την 1η Ιανουάριου 2015

Σε πίστωση των ανωτέρω, οι υπογράφοντες, δεόντως εξουσιοδοτημένοι προς τούτο, υπέγραψαν το παρόν Πρωτόκολλο.

Συντάχθηκε στην Αθήνα, στις 11/5/2022 εις διπλούν, στην ελληνική και στη γαλλική γλώσσα, και αμφότερα τα κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά.

Για την Ελληνική Δημοκρατία
Χρήστος ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ
Υπουργός Οικονομικών

Για τη Γαλλική Δημοκρατία
Patrick MAISONNAVE
Πρέσβης της Γαλλίας

Ακολουθεί το κείμενο της Σύμβασης στη Γαλλική γλώσσα

Παραγγέλλομε τη δημοσίευση του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2022

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Οι Υπουργοί

Οικονομικών ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

Ανάπτυξης και Επενδύσεων ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Εξωτερικών ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

Παιδείας και Θρησκευμάτων ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ

Πολιτισμού και Αθλητισμού ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΜΕΝΔΩΝΗ

Δικαιοσύνης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ

Υποδομών και Μεταφορών ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ

Θεωρήθηκε και τέθηκε η Μεγάλη Σφραγίδα του Κράτους.

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2022

Ο επί της Δικαιοσύνης Υπουργός
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ