Υ.Α. 26527/2026 Σύσταση Οργάνων Ελέγχου επενδυτικών σχεδίων των αναπτυξιακών νόμων σύμφωνα με την περ. γ της παρ. 1 του άρθρου 120 του ν. 4887/2022.
Αριθμ. 26527
ΦΕΚ B' 1795/31.03.2026
Σύσταση Οργάνων Ελέγχου επενδυτικών σχεδίων των αναπτυξιακών νόμων σύμφωνα με την περ. γ της παρ. 1 του άρθρου 120 του ν. 4887/2022.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τον ν. 4887/2022 «Αναπτυξιακός Νόμος - Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» (Α’ 16) το άρθρο 21, την περ.γ της παρ.1 του άρθρου 120, το άρθρο 124, την παρ. 16 του άρθρου 129 και την παρ. 1 του άρθρου 130 αυτού.
2. Τον ν. 4399/2016 «Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας - Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις» (Α’ 117).
3. Τον ν. 3908/2011 «Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή» (Α’ 8).
4. Τον ν. 3299/2004 «Κίνητρα Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη και την Περιφερειακή Σύγκλιση» (Α’ 261).
5. Τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α’ 45), και ειδικότερα τα άρθρα 13,14 και 15 αυτού.
6. Τον ν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διόρθωσης» (Α’ 133).
7. Το άρθρο 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα (π.δ. 63/2005, Α’ 98) και το οποίο διατηρήθηκε σε ισχύ με την περ. 22 του άρθρου 119 του ν. 4622/2019 (Α’133).
8. Το π.δ. 5/2022 «Οργανισμός του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων» (Α’ 15).
9. Το π.δ. 77/2023 «Σύσταση Υπουργείου και μετονομασία Υπουργείων - Σύσταση, κατάργηση και μετονομασία Γενικών και Ειδικών Γραμματειών - Μεταφορά αρμοδιοτήτων, υπηρεσιακών μονάδων, θέσεων προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων» (Α’ 130).
10. Το π.δ. 32/2024 «Διορισμός Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 91).
11. Την υπ’ αρ. 57803/22.07.2024 υπουργική απόφαση «Διορισμός Υπηρεσιακής Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης» (Υ.Ο.Δ.Δ. 762)
12. Την υπ’ αρ. 61179/31.07.2024 κοινή απόφαση Πρωθυπουργού και Υπουργού Ανάπτυξης «Διορισμός Γενικής Γραμματέως Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης» (Υ.Ο.Δ.Δ. 801).
13. Την υπ’ αρ. 47445/14.06.2024 απόφαση της Υπηρεσιακής Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης «Τοποθέτηση Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νόμων και Άμεσων Ξένων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης» (ΑΔΑ: ΨΚΘΜ46ΝΛΣΞ-6ΦΛ).
14. Την υπ’ αρ. 41760/19.05.2023 κοινή υπουργική απόφαση «Καθορισμός αποζημιώσεων των συμμετεχόντων στις διαδικασίες αξιολόγησης, ελέγχου και παρακολούθησης των επενδυτικών σχεδίων των αναπτυξιακών νόμων, σύμφωνα με τον ν. 4887/2022» (Β’3408).
15. Την υπ’ αρ. 26366/30.3.2026 εισήγηση της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών (άρθρο 24 παρ. 5 ε του ν. 4270/2014) του Υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με την οποία από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό πέραν της επιβάρυνσης επί του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του κρατικού προϋπολογισμού, για την καταβολή των αποζημιώσεων του άρθρου 5 της παρούσας, η οποία δεν δύναται να υπολογισθεί εκ των προτέρων και θα καλυφθεί από πιστώσεις που θα εγγραφούν στο έργο 2021ΝΑ61900002 της ΣΑΝΑ 619 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, και η οποία καλύπτεται από την υπ’ αρ. 47160/19.5.2023 (Β’ 3408) κοινή υπουργική απόφαση.
16. Το γεγονός ότι με τις διατάξεις της παρούσας τροποποιείται η διοικητική διαδικασία με επίσημο τίτλο «Έλεγχος Επενδύσεων που έχουν Υπαχθεί στους Αναπτυξιακούς Νόμους» και Μοναδικό Αριθμό Καταχώρισης (Μ.Α.Κ.) στο ΕΜΔΔ «Μίτος» 625200,
αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Σύσταση Οργάνων Ελέγχου
Συστήνονται Κεντρικά Όργανα Ελέγχου για τον έλεγχο επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις των αναπτυξιακών νόμων 4887/2022, 4399/2016, 3908/2011, 3299/2004, 2601/1998 και 1892/1990 και
α. οι αιτήσεις για την υπαγωγή τους έχουν υποβληθεί στη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακών Νόμων και Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (πρώην Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων) του Υπουργείου Ανάπτυξης ή
β. υπάγονταν έως την έναρξη ισχύος του π.δ. 5/2022 (Α’ 15) στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και περιήλθαν έκτοτε, δυνάμει του άρθρου 85 του π.δ. 5/2022, στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νόμων της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης
Άρθρο 2
Αρμοδιότητες - Έργο των Οργάνων Ελέγχου
1. Τα Όργανα Ελέγχου είναι αρμόδια για την πραγματοποίηση:
1.1. Τακτικού ελέγχου σύμφωνα με την περ. α της παρ. 5 του άρθρου 21 του ν.4887/2022. Ο τακτικός έλεγχος διενενεργείται μετά από αίτηση του φορέα του επενδυτικού σχεδίου προκειμένου να πιστοποιηθεί:
α. η υλοποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου σε ποσοστό 25%, 50% ή 65%, σύμφωνα με τις διατάξεις του εκάστοτε αναπτυξιακού νόμου και της οικείας Προκήρυξης ή
β. η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου και η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του.
Στον τακτικό έλεγχο της παρούσας υποπαραγράφου 1.1. περιλαμβάνεται και
i. Ο έλεγχος που διενεργείται για την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας των επενδυτικών σχεδίων που έχουν ενταχθεί στο Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (Ε.Σ.Ο.Α.Β.),
ii. Ο έλεγχος που διενεργείται για την πιστοποίηση της τήρησης των όρων των επιχειρηματικών σχεδίων διάσωσης και αναδιάρθρωσης του άρθρου 9 παρ. 2 του ν. 3299/2004.
1.2. Έκτακτου ελέγχου σύμφωνα με την περ. β της παρ. 5 του άρθρου 21 του ν. 4887/2022. Ο έκτακτος έλεγχος διενεργείται οποτεδήποτε κρίνεται απαραίτητο με απόφαση της Υπηρεσίας.
Στον έκτακτο έλεγχο της παρούσας υποπαρ. 1.2. περιλαμβάνεται και
i. Ο έλεγχος για την τήρηση των μακροχρονίων υποχρεώσεων των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις των αναπτυξιακών νόμων.
ii. Ο επανέλεγχος επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις των αναπτυξιακών νόμων που μπορεί να λαμβάνει και συστηματική μορφή με διενέργεια ορισμένου αριθμού επανελέγχων στη διάρκεια συγκεκριμένης χρονικής περιόδου π.χ. ετήσιας, σε επενδυτικά σχέδια που έχουν ήδη ελεγχθεί.
2. Τα Όργανα Ελέγχου διενεργούν επιτόπιο έλεγχο (αυτοψία) ή διοικητικό έλεγχο.
3. Αντικείμενο των ελέγχων δύναται να αποτελεί, κατά περίπτωση:
α. Ο έλεγχος και καταγραφή της υλοποίησης, ολοκλήρωσης και έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του επενδυτικού σχεδίου (έλεγχος υλοποίησης φυσικού αντικειμένου).
β. Ο έλεγχος των βιβλίων, στοιχείων και παραστατικών που αφορούν την υλοποίηση και εξόφληση του επενδυτικού σχεδίου (έλεγχος οικονομικού αντικειμένου).
γ. Η διαπίστωση της συμμόρφωσης του φορέα του επενδυτικού σχεδίου προς τις διατάξεις των αναπτυξιακών νόμων καθώς και της τήρησης των προϋποθέσεων και των όρων της απόφασης προκήρυξης και υπαγωγής.
δ. Η επιβεβαίωση των δηλωθέντων με την αίτηση τακτικού ελέγχου, στοιχείων.
ε. η διαπίστωση της τήρησης των μακροχρόνιων υποχρεώσεων του φορέα του επενδυτικού σχεδίου.
στ. Η επιβεβαίωση των πιστοποιηθέντων σε τυχόν προγενέστερη Έκθεση Ελέγχου στοιχείων.
4. Για τη διενέργεια του ελέγχου εφαρμόζεται ο Οδηγός Ελέγχου Επενδύσεων όπως ισχύει κάθε φορά.
Άρθρο 3
Συγκρότηση Οργάνων Ελέγχου - Ορισμός μελών
1. Τα Όργανα Ελέγχου συγκροτούνται με αποφάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, σύμφωνα με την περ. γ της παρ. 1 του άρθρου 120 του ν.4887/2022.
2. Κάθε Όργανο Ελέγχου απαρτίζεται από τρία (3) τουλάχιστον μέλη.
3. Ο αριθμός των μελών κάθε Οργάνου Ελέγχου και η ιδιότητά τους ορίζεται με την απόφαση συγκρότησης της παρ. 1 και συναρτάται με το είδος του ελέγχου (τακτικός ή έκτακτος), τη φύση του (επιτόπιος ή διοικητικός), το μέγεθος του Φορέα της επένδυσης (μεγάλη, μεσαία, μικρή και πολύ μικρή, επιχείρηση), τον τομέα και το κλάδο της ενισχυόμενης επιχειρηματικής δραστηριότητας (μεταποίηση, τουρισμός, παροχή υπηρεσιών, κ.λπ.) και γενικότερα με τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά του ελεγχόμενου επενδυτικού σχεδίου.
4. Τα μέλη κάθε Οργάνου Ελέγχου είναι στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νόμων και Άμεσων Ξένων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και επιλέγονται από την Υπηρεσία βάσει της ειδικότητάς τους, των γνώσεων και της εμπειρίας τους.
5. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες, λόγω σοβαρού κωλύματος ή αδυναμίας μέλους Οργάνου Ελέγχου, δεν καθίσταται δυνατή είτε i) η διενέργεια του ελέγχου, είτε ii) η ολοκλήρωση της σύνταξης της έκθεσης ελέγχου, η Υπηρεσία δύναται, με ειδική αιτιολογία, να αντικαθιστά το κωλυόμενο μέλος με έτερο μέλος αντίστοιχης ειδικότητας. Στις περιπτώσεις αυτές, το νέο μέλος συμμετέχει στον έλεγχο που θα διενεργηθεί ή επαναλαμβάνει τον έλεγχο που είχε πραγματοποιήσει το μέλος που αντικαταστάθηκε, αντίστοιχα.
Άρθρο 4
Όροι, Διαδικασία και Προϋποθέσεις διενέργειας ελέγχου.
1. Στην περίπτωση των τακτικών ελέγχων το Όργανο Ελέγχου συγκροτείται εντός μηνός από την ημερομηνία πιστοποίησης από την αρμόδια υπηρεσία της πληρότητας του αιτήματος ελέγχου. Στην περίπτωση των έκτακτων ελέγχων το Όργανο Ελέγχου συγκροτείται οποτεδήποτε κρίνεται απαραίτητο από την Υπηρεσία.
2. Τα μέλη του Οργάνου Ελέγχου οφείλουν να μην αποδεχθούν τον ορισμό τους αν πρόκειται να ενεργήσουν έλεγχο:
i. Σε επενδυτικό φορέα στο εταιρικό ή μετοχικό κεφάλαιο ή στην διοίκηση του οποίου συμμετέχουν οι ίδιοι ή σύζυγος ή ανιών ή κατιών συγγενής τους μέχρι τετάρτου βαθμού. Η εν λόγω συμμετοχή αποτελεί κώλυμα και όταν γίνεται μέσω νομικού προσώπου.
ii. Σε επενδυτικό σχέδιο στην αξιολόγηση του οποίου έχουν συμμετάσχει, σύμφωνα με τις περί αξιολόγησης διατάξεις του εκάστοτε αναπτυξιακού νόμου.
3. Το Όργανο Ελέγχου διενεργεί τον επιτόπιο Έλεγχο (αυτοψία) εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης συγκρότησής του. Η προθεσμία αυτή δύναται να παρατείνεται μόνο στην περίπτωση αδυναμίας διενέργειας του ελέγχου λόγω της ενδεχόμενης εποχιακής λειτουργίας της ενισχυόμενης επένδυσης.
4. Κάθε μέλος του Οργάνου Ελέγχου ασκεί το ελεγκτικό έργο που του ανατέθηκε με την απόφαση συγκρότησης, για το οποίο και είναι υπεύθυνο. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου συντάσσεται Έκθεση Ελέγχου με τα αποτελέσματα του ελέγχου. Η Έκθεση Ελέγχου υπογράφεται χειρόγραφα ή ψηφιακά από όλα τα μέλη του Οργάνου και υποβάλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία ηλεκτρονικό ή σε έντυπη μορφή, σύμφωνα με την παρ. 5.
5. Το Όργανο Ελέγχου οφείλει να υποβάλλει την Έκθεση Ελέγχου μέσω του οικείου Πληροφοριακού Συστήματος (Π.Σ.Κ.Ε. ή Π.Σ.-Αν), πλην των περιπτώσεων όπου αυτό δεν είναι τεχνικά εφικτό, όπως ιδίως Εκθέσεων Ελέγχου επενδυτικών σχεδίων των ν. 2601/1998 και ν.1892/1990, Εκθέσεων Ελέγχου για τα επιχειρηματικά σχέδια διάσωσης και αναδιάρθρωσης του άρθρου 9 παρ. 2 του ν. 3299/2004 και Εκθέσεων για τον επανέλεγχο επενδυτικών σχεδίων. Στις περιπτώσεις όπου δεν είναι τεχνικά εφικτή η υποβολή μέσω του οικείου Πληροφοριακού Συστήματος, οι Εκθέσεις Ελέγχου υποβάλλονται σε έντυπη μορφή.
6. Προκειμένου για επιτόπιο έλεγχο (αυτοψία), η Έκθεση Ελέγχου υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της αυτοψίας. Προκειμένου για διοικητικό έλεγχο, η Έκθεση Ελέγχου υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από την έκδοση της απόφασης συγκρότησης του Οργάνου Ελέγχου.
7. Το Όργανο Ελέγχου οφείλει, εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την γνωστοποίηση του Προϊσταμένου του Τμήματος Ελέγχου, να προσκομίσει Συμπληρωματική Έκθεση Ελέγχου, στην περίπτωση που συντρέχουν οι προϋποθέσεις της περ. β της παρ. 8 του άρθρου 21 του ν. 4887/2022. Τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο ισχύουν και όταν η αναγκαιότητα της σύνταξης Συμπληρωματικής Έκθεσης διαπιστώνεται και σε μεταγενέστερο στάδιο της διαδικασίας εξέτασης της επένδυσης. Με την προσκόμιση της Συμπληρωματικής Έκθεσης θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε το έργο του Οργάνου Ελέγχου ως προς το συγκεκριμένο επενδυτικό έργο και θεμελιώνεται το δικαίωμα της προβλεπόμενης αμοιβής.
Άρθρο 5
Περιορισμοί και όροι για τα μέλη των Οργάνων Ελέγχου - Αποζημίωση διενέργειας ελέγχου
1. Στα μέλη του Οργάνου Ελέγχου που διενεργούν έλεγχο κατά τα ανωτέρω και υποβάλλουν την Έκθεση Ελέγχου, παρέχεται αποζημίωση, το ποσό της οποίας ορίζεται με την υπ’ αρ. 41760/19.05.2023 κοινή υπουργική απόφαση «Καθορισμός αποζημιώσεων των συμμετεχόντων στις διαδικασίες αξιολόγησης, ελέγχου και παρακολούθησης των επενδυτικών σχεδίων των αναπτυξιακών νόμων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4887/2022» (Β’ 3408), ως εξής:
i. στα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νόμων και Άμεσων Ξένων Επενδύσεων που διενεργούν επιτόπιο έλεγχο (αυτοψία), παρέχεται η αποζημίωση της παρ. 1 του άρθρου 8 της υπ’ αρ. 41760/19.05.2023 κοινής υπουργικής απόφασης.
ii. στα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακών Νόμων και Άμεσων Ξένων Επενδύσεων που διενεργούν διοικητικό έλεγχο, παρέχεται η αποζημίωση της παρ. 3 του άρθρου 8 της υπ’ αρ. 41760/19.05.2023 κοινής υπουργικής απόφασης.
2. Για την υποβοήθηση του έργου των Οργάνων Ελέγχου η Υπηρεσία υποχρεούται να διαθέτει όλες τις διοικητικές πράξεις και τα στοιχεία του φακέλου των συγκεκριμένων προς έλεγχο επενδυτικών σχεδίων καθώς και κάθε άλλο απαραίτητο στοιχείο.
3. Για τη διευκόλυνση του έργου των Οργάνων Ελέγχου, οι φορείς των ενισχυόμενων επενδυτικών σχεδίων οφείλουν να παρέχουν όλα τα προβλεπόμενα, από το οικείο θεσμικό πλαίσιο, δικαιολογητικά καθώς και τυχόν πρόσθετα στοιχεία, που κατά την κρίση των Οργάνων Ελέγχου σχετίζονται με το ενισχυόμενο επενδυτικό έργο, και συμβάλλουν στη διαπίστωση της πλήρωσης των όρων και προϋποθέσεων του νόμου και των εκδοθεισών διοικητικών πράξεων.
Το Όργανο Ελέγχου τάσσει προθεσμία δέκα (10) ημερών προς τον επενδυτικό φορέα, ώστε τυχόν πρόσθετα απαιτούμενα στοιχεία να υποβάλλονται εντός ευλόγου χρόνου από την ολοκλήρωση του επιτόπιου ελέγχου ή κατά την διενέργεια του διοικητικού ελέγχου. Η ως άνω τασσόμενη προθεσμία δεν παρατείνει τις προθεσμίες της παρ. 6 του άρθρου 4. Σε περίπτωση που ο φορέας δεν ανταποκριθεί εντός της τασσόμενης προθεσμίας, το Όργανο Ελέγχου προχωρά στη σύνταξη της έκθεσης χωρίς τα πρόσθετα στοιχεία».
4. Για τα μέλη των Οργάνων Ελέγχου εφαρμόζονται οι διατάξεις της περ. ε του άρθρου 14 του ν. 5026/2023 (Α’ 45) περί υποβολής δήλωσης περιουσιακής τους κατάστασης (πόθεν έσχες) και οικονομικών συμφερόντων.
Άρθρο 6
Έναρξη ισχύος
Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 30 Μαρτίου 2026
Ο Υπουργός
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!