Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Νέες δράσεις επιχειρηματικότητας μέσω ΕΣΠΑ
Τις δύο νέες δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του ΕΣΠΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 200 εκ. ευρώ, παρουσίασε η Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αηδονά, στο πλαίσιο επίσκεψής της στην Πέλλα και συμμετοχής της σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Έδεσσα.
Πρόκειται για τις δράσεις «Αφετηρία Καινοτομίας και Εξωστρέφειας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» και «Κλειδί Προόδου: Καινοτομία, Εξωστρέφεια και Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Κεντρική Μακεδονία», για τις οποίες η κ. Αηδονά ανέφερε ότι έρχονται να προστεθούν στους πόρους των πρώτων τεσσάρων δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, που είναι σε εξέλιξη, μέσω του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, «δημιουργώντας έτσι ένα σημαντικό συνολικό πλαίσιο ενίσχυσης του επιχειρείν στην Κεντρική Μακεδονία», ενώ κάλεσε τις επιχειρήσεις «να αξιοποιήσουν αυτή τη μεγάλη ευκαιρία», συμμετέχοντας στα προγράμματα.
«Είμαι εδώ για να μιλήσουμε για δυο θετικές δράσεις, για δυο δράσεις ανάπτυξης, για δυο δράσεις έμπρακτης στήριξης της επιχειρηματικότητας, για δυο δράσεις που ρίχνουν ζεστό χρήμα στην αγορά, για δυο δράσεις μέσω των οποίων, εφόσον τις αξιοποιήσετε, μπορείτε να κάνετε ένα αποφασιστικό βήμα για πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, για πιο καινοτόμες και εξωστρεφείς, για πιο υγιείς και ισχυρές οικονομικά επιχειρήσεις. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πραγματική τοπική οικονομία. Δηλαδή, νέο εισόδημα, ρευστότητα στην αγορά και φυσικά νέες θέσεις εργασίας. Προσδοκώ οι δυο νέες δράσεις στήριξης της επιχειρηματικότητας από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να γίνουν σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη στα αμέσως επόμενα χρόνια. Και αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από όλους μας και πρωτίστως από την καλή συνεργασία όλων μας», επισήμανε η Περιφερειάρχης, ενώ αναφέρθηκε στις ενισχύσεις των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020, αλλά και στις τέσσερις δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, που είναι σε εξέλιξη, μέσω του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, συνολικής δημόσιας δαπάνης 75 εκ. Ευρώ.
Στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας και του ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ ΑΜΚΕ/ΕΦΕΠΑΕ ανέλυσαν τις λεπτομέρειες συμμετοχής στις δυο νέες δράσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι διαδικασίες αξιολόγησης είναι διαφανείς και με αντικειμενικά κριτήρια, ενισχύονται υφιστάμενες, αλλά και νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις, το ύψος της επιχορήγησης είναι 50% για την υλοποίηση έργων από 25.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ, μέσα από μια ευρεία γκάμα δαπανών, ενώ για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης υφιστάμενων επιχειρήσεων του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, ακόμα και επιστήμονες.
Σε ό,τι αφορά στην Πέλλα η κ. Αηδονά παρατήρησε πως «είναι πρωταγωνίστρια στην πρωτογενή αγροτική παραγωγή, με έντονη δυναμική και ισχυρό εξωστρεφή προσανατολισμό και ταυτόχρονα μια περιοχή με πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα διεθνούς εμβέλειας».
«Η Πέλλα είναι σε αναπτυξιακή πορεία. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τις πολιτικές της και με την αφοσίωσή της, με σχέδιο και με χρηστή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, μέχρι και το τελευταίο ευρώ, όλα αυτά τα χρόνια, συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη μέσω και της διαρκούς υποστήριξης των επιχειρήσεών μας. Στην κατεύθυνση αυτή, απορροφήσαμε πλήρως, εγκαίρως και με απόλυτη διαφάνεια του πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020. Και ταυτόχρονα, εξασφαλίσαμε πόρους ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Εξασφαλίσαμε δηλαδή τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση που έγινε ποτέ στην Κεντρική Μακεδονία. Αυτά τα κονδύλια είναι ο μοχλός υλοποίησης του αναπτυξιακού σχεδίου μας στην τρέχουσα δεκαετία», επισήμανε.
Επιθεώρηση σε αντιπλημμυρικά έργα
Στο πλαίσιο της παρουσίας της στην Πέλλα, η κ. Αηδονά, συνοδευόμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή, επισκέφθηκε περιοχές όπου εξελίχθηκαν σημαντικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
Μεταξύ αυτών η παρέμβαση στον χείμαρρο Θερμοπόταμο (Λουτρά Πόζαρ), στο Λουτράκι Αλμωπίας, ένα έργο με προϋπολογισμό άνω των 2 εκ. ευρώ, ο καθαρισμός του Εδεσσαίου ποταμού μέσα στην πόλη της Έδεσσας, καθώς και το αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή του Εξαπλάτανου.
«Η θωράκιση του τόπου μας απέναντι στον κίνδυνο των πλημμυρών και απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελεί για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απόλυτη προτεραιότητα. Με σχέδιο και συνέπεια, κατευθύνουμε σημαντικούς πόρους στην υλοποίηση κρίσιμων αντιπλημμυρικών έργων, με στόχο την προστασία της ζωής, της περιουσίας των πολιτών και των υποδομών. Τα έργα μας στην Πέλλα, σε περιοχές που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το στοιχείο του νερού, εντάσσονται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό πρόληψης και ανθεκτικότητας. Είναι η αναγκαία προετοιμασία για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και να έχουμε ένα ικανοποιητικό επίπεδο θωράκισης των αστικών κέντρων μας. Είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι επενδύουμε σε έργα ουσίας με σημαντικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες», δήλωσε κ. Αηδονά.
Η κεντρική εκδήλωση παρουσίασης των δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στην Κ.Μακεδονία πραγματοποιήθηκε στην Έδεσσα, παρουσία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Πέλλας Ιορδάνη Τσώτσου, ενώ το πρωί η Περιφερειάρχης συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ, και είχε συνάντηση για τα ζητήματα του επιχειρηματικού κόσμου της Πέλλας με τη Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου.
Την κ. Αηδονά συνόδευσαν στην επίσκεψή της στην Πέλλα ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής και ο Τομεάρχης Επαγγελματικών Φορέων και Περιφερειακός Σύμβουλος Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!