Λυκουρέντζος Μέσα στο επόμενο 18μηνο αναμένεται να γίνει πραγματικότητα η ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ
Την εκτίμησή του ότι η ψηφιοποίηση του συστήματος του ΕΛΓΑ θα είναι μια πραγματικότητα στο επόμενο 18μηνο «αν και οι υπάλληλοι του οργανισμού πιστεύουν ότι μπορεί να επιτευχθεί σε μικρότερο χρονικό διάστημα, από οκτώ έως και 12 μήνες», διατύπωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων-ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, υπογραμμίζοντας ότι η υλοποίηση του project ύψους 2,8 εκατ. ευρώ θα επιτρέπει την αντικειμενική και αξιόπιστη εκτίμηση των ζημιών μέσω τεχνολογικών μέσων.
Μιλώντας από το βήμα του 11ου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας με θέμα «Η δύναμη της συνεργασίας ως καταλύτης για την επίτευξη των στόχων της βιωσιμότητας», που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο συζήτησης, ο κ. Λυκουρέντζος αναγνώρισε ότι το έργο έχει καθυστερήσει, αλλά όπως είπε αυτό οφείλεται σε νομικές διαδικασίες και προσφυγές, γεγονός που παρέτεινε τη διάρκεια της υλοποίησης του.
Υπογραμμίζοντας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΛΓΑ, αναμένεται να φέρει «επανάσταση» στην ταχύτητα και την ακρίβεια των διαδικασιών αποζημίωσης και αξιολόγησης των ζημιών στους αγρότες, ο ίδιος είπε:«Η διαδικασία αυτή δεν αφορά μόνο την τεχνολογία, αλλά και τον τρόπο που η πολιτεία ανταποκρίνεται στις ανάγκες των αγροτών, προσφέροντας τους εργαλεία και υπηρεσίες για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους», υπογράμμισε ο ίδιος.
Το νέο σύστημα, όπως ανέλυσε ο ίδιος, θα παρέχει στους εκτιμητές του ΕΛΓΑ φορητούς υπολογιστές για την άμεση καταγραφή δεδομένων στο πεδίο και θα μειώσει σημαντικά τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση της εκτίμησης των ζημιών, όπως μεταξύ άλλων από χαλαζόπτωση ή παγετό. Χαρακτηριστικά είπε ότι ενώ σήμερα, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από έξι έως και εννέα μήνες «με την ψηφιοποίηση, οι εκτιμήσεις θα γίνονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας άμεση και ακριβή αποζημίωση στους παραγωγούς. Θα κερδίσουμε χρόνο και αυτό είναι βέβαιο».
Συνέχισε λέγοντας ότι το νέο ψηφιοποιημένο σύστημα του ΕΛΓΑ θα επιτρέπει στους αγρότες να καταθέτουν δηλώσεις ζημιών και να παρακολουθούν την πρόοδο της διαδικασίας εξ αποστάσεως, χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν σε γραφεία ή να περιμένουν για την αποστολή των τελικών πορισμάτων. «Η τεχνολογία θα δώσει τη δυνατότητα για ταχύτερη, πιο ακριβή καταγραφή και αξιολόγηση των ζημιών, προσφέροντας ένα νέο επίπεδο διαφάνειας και αποτελεσματικότητας στην πολιτική αποζημιώσεων», επισήμανε, προσθέτοντας εμφατικά ότι «η σύγχρονη τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των φορητών υπολογιστών, των drones και των δορυφορικών εικόνων, θα καταστήσει τον ΕΛΓΑ ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος με μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λυκουρέντζος επισήμανε ότι η ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα για τη μεταρρύθμιση του ελληνικού αγροτικού τομέα, καθώς προορίζεται να μειώσει τη γραφειοκρατία, να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα και να βελτιώσει τις υπηρεσίες που παρέχονται στους αγρότες, καθιστώντας τις πιο άμεσες και προσβάσιμες. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η επιτάχυνση των διαδικασιών και η αμεσότητα των αποζημιώσεων θα δώσουν νέα ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και στην οικονομική ενίσχυση των παραγωγών, προωθώντας τη βιωσιμότητα και τη συνεχιζόμενη εξέλιξη του κλάδου.
Νέες Κατευθύνσεις για τον ΕΛΓΑ και τις Ασφαλίσεις των Αγροτών
Σε πλήρη εξέλιξη είναι ο διάλογος για τις βασικές κατευθύνσεις του νέου κανονισμού ασφαλίσεων του ΕΛΓΑ, αν και το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση του δεν είναι ακόμα γνωστό, επισήμανε ο επικεφαλής του οργανισμού.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ασφαλίστρων, ο ίδιος είπε ότι η νέα πολιτική φαίνεται να στρέφεται προς την ανάγκη διασφάλισης των πόρων του ΕΛΓΑ, με έμφαση στη βιωσιμότητα του οργανισμού. Χαρακτηριστικά είπε ότι το 2024, η αξία της ασφαλισμένης παραγωγής φυτικής και ζωικού κεφαλαίου στον ΕΛΓΑ ανερχόταν σε 9,5 δισ. ευρώ, με τα έσοδα του οργανισμού να περιορίζονται περίπου στα 190 εκατ. ευρώ και στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι «η εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την αποζημίωση των αγροτών εξαρτάται από την ικανότητα του οργανισμού να συλλέξει αυτά τα ποσά». Έτσι, τόνισε ότι η πολιτική για την ασφαλιστική κάλυψη πρέπει να συνυπολογίσει τις υπάρχουσες δυνατότητες και τις πραγματικές ανάγκες της αγροτικής παραγωγής. Υπογράμμισε ότι η αύξηση των ειδικών ασφαλιστικών εισφορών φαίνεται αναπόφευκτη, αν και όπως διερωτήθηκε «οι αγρότες θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος;».
Οπως είπε, η πρόταση για τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος αποζημιώσεων, που να συνδυάζει δημόσιες και ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις, είναι μια από τις βασικές για την ενίσχυση της ασφαλιστικής κάλυψης και ενδεικτικά ανέφερε ότι στην Ισπανία έχει εφαρμοστεί ένα μικτό σύστημα, το οποίο επιτρέπει την αποζημίωση ζημιών σε ένα εκατ. στρέμματα για 45 εκατ. ευρώ, ενώ στη Θεσσαλία το σύστημα του ΕΛΓΑ έχει αποζημιώσει περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ για 1,23 εκατ. στρέμματα.
Πέρα από τις ασφαλιστικές αλλαγές, ο κ. Λυκουρέντζος έθεσε επί τάπητος τη σημασία της τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η "έξυπνη γεωργία". Τόνισε ότι η πολιτεία εξετάζει την παροχή κινήτρων σε παραγωγούς που προβαίνουν στην εγκατάσταση συστημάτων ευφυούς γεωργίας, όπως τα δίκτυα χαλαζικής προστασίας, μέσω του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε «η γραφειοκρατία και η κακή νοοτροπία ορισμένων παραγωγών παραμένουν ως εμπόδιο στην υλοποίηση τέτοιων πρωτοβουλιών». Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο το κράτος υποστηρίζει τους παραγωγούς μέσω δανείων και επιδοτήσεων για την κατασκευή των απαιτούμενων συστημάτων προστασίας.
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός κέντρου επιχειρήσεων που θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις ανάγκες προστασίας των αγροτικών περιοχών από φυσικές καταστροφές, ανάλογα με το μοντέλο των κέντρων πολιτικής προστασίας. «Αυτή η στρατηγική επιδιώκει να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες της αγροτικής παραγωγής, που αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και την αυξανόμενη ανάγκη για βιώσιμες λύσεις», είπε.
Πάντως, για το μέλλον του ΕΛΓΑ και της αγροτικής παραγωγής, ο πρόεδρος του οργανισμού επισήμανε ότι αυτό φαίνεται να εξαρτάται από την ικανότητα συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων και την αξιοποίηση των διαθέσιμων τεχνολογικών εργαλείων. «Η αγροτική οικονομία πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια επιχειρηματική δραστηριότητα και όχι ως μια εξάρτηση από την κρατική βοήθεια, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν λόγω της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών», τόνισε.
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας της διαδικασίας εκείνης μέσα στην οποία θα καθίσταται δυνατή ένας θεσμικά οργανωμένος διάλογος και θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμπεράσματα ευρύτερης αποδοχής, υπογράμμισε ο κ. Λυκουρέντζος και σημείωσε:«Πίστη μου βαθιά αποτελεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μην συζητάει και να μην καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συναίνεσης. Γιατί αυτό είναι εκείνο το οποίο θα μας δώσει την ώθηση να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αποτελεσματικά και με σιγουριά για το μέλλον. Αυτό είναι που με απασχολεί, με βασανίζει και θα μάχομαι για αυτό όσο θα μετέχω στο δημόσιο διάλογο, καθώς είναι αναγκαίο να αποτελέσει κατάκτηση της ελληνικής πολιτικής ζωής και της ελληνικής κοινωνίας».
Επισημαίνεται ότι το διήμερο 11ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας πραγματοποιείται με την υποστήριξη της γενικής διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ στο πλαίσιο του έργου ενημερωτικών δράσεων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) «COOPinCAP» και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!