Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Αποφάσεις - Εγκύκλιοι

ΔΔΘΕΚΑ Α 1057431 ΕΞ 2025 Παροχή οδηγιών σχετικά με τη δασμολογική κατάταξη ποτών εκ ζυμώσεως με αλκοόλη, στα οποία έχουν προστεθεί και άλλα συστατικά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ
Ανεξάρτητη Αρχή
Δημοσίων Εσόδων
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ
ΚΑΙ Ε.Φ.Κ.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ, ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ Α'ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΔΑΣΜΟΛΟΓΗΤΕΑΣ ΑΞΙΑΣ
Ταχ. Δ/νση:Πειραιώς 180
Ταχ. Κώδικας:177 78 Ταύρος
Πληροφορίες:Γ. Χαβουτσάς
Τηλέφωνο:213 1410 719
E-Mail:ddtheka@aade.gr

ΑΔΑ:

Αθήνα, 19/5/2025

Αριθμ. Πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Α 1057431 ΕΞ 2025

ΠΡΟΣ : Ως πίνακας διανομής

Θέμα: Παροχή οδηγιών σχετικά με τη δασμολογική κατάταξη ποτών εκ ζυμώσεως με αλκοόλη, στα οποία έχουν προστεθεί και άλλα συστατικά

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ

Α) ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Παροχή οδηγιών σχετικά με τη δασμολογική κατάταξη ποτών εκ ζυμώσεως με αλκοόλη, στα οποία έχουν προστεθεί και άλλα συστατικά.

Β) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Με την παρούσα εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα Τελωνεία θα προβαίνουν στην ορθή δασμολογική κατάταξη ποτών εκ ζυμώσεως με αλκοόλη, στα οποία έχουν προστεθεί και άλλα συστατικά.

Γ) ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

α) Αρμόδιες τελωνειακές αρχές,

β) Οικονομικοί φορείς που ασχολούνται με την παραγωγή και την εμπορία αλκοολούχων ποτών.

 

Σχετικά με τη δασμολογική κατάταξη των αναφερόμενων στο θέμα ποτών, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Α. Η δασμολογική κατάταξη των ποτών εκ ζυμώσεως με αλκοόλη στα οποία έχουν προστεθεί και άλλα συστατικά (π.χ. αρωματικές ύλες, σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης, χρωστικές ουσίες, κιτρικό οξύ, σταθεροποιητές κ.λπ.) έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη και εξακολουθεί να απασχολεί την Επιτροπή Ονοματολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και την Επιτροπή Εναρμονισμένου Συστήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων (Π.Ο.Τ.).

Ως τυπικό παράδειγμα τέτοιων προϊόντων μπορεί να αναφερθεί το εμπόρευμα με την κάτωθι περιγραφή, η δασμολογική κατάταξη του οποίου εξετάστηκε προσφάτως στην Επιτροπή Ονοματολογίας της Ε. Επιτροπής:

«Ποτό με αλκοόλη τύπου κοκτέιλ με διάφορες γεύσεις και αρώματα (όπως cranberry, πορτοκάλι, καρπούζι, ανανάς ή λάιμ, γενικά σύμφωνα με το στυλ των κοκτέιλ) και διαφόρων χρωμάτων (όπως μπλε, σκούρο καφέ, πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο ή κίτρινο). Περιέχει περίπου 51% ποτό από ζύμωση φρούτων, με περιεκτικότητα σε αιθυλική αλκοόλη περίπου 9,5% vol., που λαμβάνεται με φυσική ζύμωση μείγματος μήλου και χυμού άλλου φρούτου (ανανά, κράνμπερι, καρπούζι, λάιμ ή πορτοκάλι) σε απροσδιόριστη αναλογία. Το ποτό από ζύμωση φρούτων αναμειγνύεται με ένα πρόμιγμα νερού, ζάχαρης, κιτρικού οξέος, σταθεροποιητών, χρωστικών τροφίμων, αρωματικών υλών και μερικές φορές χυμού φρούτων. Το συγκεκριμένο ποτό έχει αλκοολικό τίτλο περίπου 4,7% vol. και δεν περιέχει πρόσθετη αιθυλική αλκοόλη».

Πέραν του ανωτέρω παραδείγματος, επισημαίνεται ότι στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας εμπίπτουν τα προϊόντα που εμπεριέχουν πρόσθετη αιθυλική αλκοόλη.

Β. Σχετικά με τα νομικά κείμενα που αφορούν στη δασμολογική κατάταξη του συγκεκριμένου τύπου ποτών, επισημαίνονται τα εξής:

Σύμφωνα με το κείμενο της κλάσης 2208, στην κλάση αυτή περιλαμβάνονται «[…] αποστάγματα, λικέρ και άλλα οινοπνευματώδη ποτά».

Σημειώνεται ότι τα προϊόντα που ονομάζονται «βάσεις ποτών» κατατάσσονται στην κλάση 2208 όταν, λόγω προσθηκών, έχουν χάσει τη γεύση, την οσμή ή/και την εμφάνιση ενός ποτού που παράγεται από συγκεκριμένο φρούτο ή φυσικό προϊόν (σχετικός είναι ο εκτελεστικός κανονισμός της Επιτροπής (Ε.Ε.) 2019/923 της 3ης Ιουνίου 2019 (ΕΕ L 148/9 της 6.6.2019). Επίσης, στις Επεξηγηματικές Σημειώσεις της Σ.Ο. (ΕΣΣΟ) για τη κλάση 2206 αναφέρονται τα κάτωθι:

«Όσον αφορά την κατάταξη ποτών με βάση αλκοόλη προερχόμενη από ζύμωση, στα οποία έχουν προστεθεί αποσταγμένη αλκοόλη, νερό και άλλες ουσίες (όπως σιρόπι, διάφορες αρωματικές και χρωστικές ουσίες και, σε ορισμένα από αυτά, πυκνή κρέμα), βλ. την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση C-150/08. Κατά την απόφαση, εφόσον εξαιτίας των εν λόγω προσθηκών έχουν χαθεί η γεύση, το άρωμα ή/και η εμφάνιση ποτού που παρασκευάζεται από συγκεκριμένο φρούτο ή φυσικό προϊόν, δηλαδή ποτού προερχόμενου από ζύμωση της κλάσης 2206, το ποτό κατατάσσεται στην κλάση 2208».

Πέραν της ανωτέρω αναφερόμενης στις ΕΣΣΟ απόφασης του Δικαστηρίου της Ε. Ένωσης (C-150/08-Siebrand), σχετικές με το θέμα είναι επίσης οι πολύ σημαντικές αποφάσεις C-532-14 & C-533-14 (Toorank) και C-196-10 (Paderborner). Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Επιτροπή Εναρμονισμένου Συστήματος του ΠΟΤ έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς λεπτομερείς συζητήσεις σχετικά με το πεδίο εφαρμογής των κλάσεων 2206 και 2208 και κατ’ επέκταση με τη δασμολογική κατάταξη ορισμένων προϊόντων (αλκοολούχων βάσεων) που προέρχονται από ζύμωση, τα οποία έχουν απωλέσει τον χαρακτήρα ποτών που έχουν υποστεί ζύμωση. Στο πλαίσιο των συζητήσεων αυτών δημοσιεύθηκαν το 2011 οι Γνωμοδοτήσεις Κατάταξης 2208.90/4, 2208.90/5 και 2208.90/6.

Επιπλέον, η Επιτροπή Ονοματολογίας της Ε. Επιτροπής κατά τη διάρκεια της 251ης Συνόδου (Δεκέμβριος 2023) κατέληξε, σε σχέση με προϊόν που φέρει τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται στο παράδειγμα που παρατίθεται ανωτέρω, στα εξής:

«Τα συγκεκριμένα ποτά με αλκοόλη κατατάσσονται στον κωδικό ΣΟ 2208 90 69, ως άλλα οινοπνευματώδη ποτά, σε δοχεία χωρητικότητας 2 λίτρων ή λιγότερο, κατ' εφαρμογή των Γενικών Κανόνων 1 και 6 για την ερμηνεία της Συνδυασμένης Ονοματολογίας. Η κατάταξη στην κλάση 2206 αποκλείεται επειδή τα ποτά αυτά, ως τελικά προϊόντα, δεν έχουν διατηρήσει τον χαρακτήρα των ποτών που έχουν υποστεί ζύμωση αυτής της κλάσης, έχοντας χάσει τη γεύση, την οσμή και την εμφάνιση ενός ποτού που έχει υποστεί ζύμωση που παράγεται από ένα συγκεκριμένο φυσικό προϊόν».

Σύμφωνα μάλιστα με τα αναγραφόμενα στα πρακτικά στης συγκεκριμένης Συνόδου, η υπόθεση θεωρήθηκε λήξασα από την Ε. Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη κλήθηκαν να ελέγξουν τις Δεσμευτικές Δασμολογικές Πληροφορίες τους (ΔΔΠ) και, όπου χρειάζεται, να τις ανακαλέσουν σύμφωνα με το παραπάνω συμπέρασμα.

Γ. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, και με δεδομένο ότι:

α) δεν μπορεί να δοθεί μια ενιαία οδηγία ως προς τη δασμολογική κατάταξη των συγκεκριμένων προϊόντων (καθώς έκαστο εξ αυτών χαρακτηρίζεται από διαφορετική σύσταση και μπορεί να περιέχει διαφορετικά πρόσθετα) και

β) η δασμολογική κατάταξη των προϊόντων αυτών έχει σοβαρό αντίκτυπο στην φορολογική αντιμετώπιση αυτών από πλευράς ειδικού φόρου κατανάλωσης και φόρου προστιθέμενης αξίας,

όταν προκύπτουν περιπτώσεις δασμολογικής κατάταξης παρόμοιων ή πανομοιότυπων ποτών, τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να εξετάζονται αποκλειστικά κατά περίπτωση από τα αρμόδια Τελωνεία, σε συνεργασία με το Γ.Χ.Κ. και να λαμβάνονται απαραιτήτως υπόψη τα σχετικά δελτία χημικής ανάλυσης που αυτό εκδίδει. Θα πρέπει δηλαδή να αναζητούνται τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά των προϊόντων αυτών και να διαπιστώνεται εάν έχει αλλοιωθεί ο αρχικός χαρακτήρας τους ως ποτών εκ ζυμώσεως ή ως μειγμάτων ποτών που προέρχονται από ζύμωση και μη αλκοολούχων ποτών (να διαπιστώνεται δηλαδή εάν έχουν χάσει τη γεύση, την οσμή και την εμφάνιση ενός ποτού που έχει υποστεί ζύμωση), ανεξάρτητα από το εάν περιέχουν πρόσθετη αιθυλική αλκοόλη, συνεκτιμώντας παράλληλα, εκτός από τα δελτία χημικής ανάλυσης, τα προαναφερόμενα νομικά κείμενα (κείμενο Σ.Ο., Σημειώσεις Κεφαλαίων, Επεξηγηματικές Σημειώσεις της Σ.Ο. και του Π.Ο.Τ., Κανονισμοί δασμολογικής κατάταξης, αποφάσεις Δικαστηρίου ΕΕ).

Συνημμένα:

1) Απόφαση C-150/08 (Siebrand), του ΔΕΕ.

2) Απόφαση C-532/14 & 533/14 (Toorank), του ΔΕΕ.

3) Απόφαση C-196/10 (Paderborner), του ΔΕΕ.

4) Τρεις Γνωμοδοτήσεις του Π.Ο.Τ. για την κλάση 2208.

5) Εκτελεστικός Κανονισμός της Επιτροπής (Ε.Ε. ) 2019/923, της 3ης Ιουνίου 2019.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΑΔΕ

Γ. ΠΙΤΣΙΛΗΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!