Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Deloitte Ελλάδος Οι Έλληνες CFOs επενδύουν σε ψηφιοποίηση και μετασχηματισμό των επιχειρήσεων

Σε ψηφιοποίηση, ανάπτυξη και μετασχηματισμό των επιχειρήσεων επενδύουν οι Οικονομικοί Διευθυντές (CFOs) της χώρας, σύμφωνα με την έρευνα «Greek CFO Survey 2025» που διεξήγαγε η Deloitte Ελλάδος και πραγματοποιήθηκε κατά τους πρώτους μήνες του 2025, με τη συμμετοχή 120 στελεχών οικονομικών διευθύνσεων από επιχειρήσεις διαφορετικών μεγεθών και κλάδων δραστηριότητας.

Η έρευνα ανέδειξε υψηλά επίπεδα αισιοδοξίας για τις οικονομικές προοπτικές, με βασικές προτεραιότητες τη μείωση του κόστους, την οργανική ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό των οικονομικών διευθύνσεων. Ωστόσο, οι Έλληνες CFOs υπογραμμίζουν ιδιαίτερα τους γεωπολιτικούς κινδύνους, την οικονομική αβεβαιότητα και τη μείωση της ζήτησης ως τους τρεις κορυφαίους παράγοντες κινδύνου που θα επηρεάσουν τις λειτουργίες της οικονομικής διεύθυνσης στο άμεσο μέλλον.

Αναλυτικά, οι Έλληνες CFOs εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι συγκριτικά με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους, με το 44% να εκφράζει θετική στάση απέναντι στο οικονομικό περιβάλλον (έναντι 28% στην υπόλοιπη Ευρώπη). Παράλληλα, δείχνουν εμπιστοσύνη στην ικανότητα των επιχειρήσεων να διαχειριστούν κρίσεις και να κινηθούν με ασφάλεια προς την ανάπτυξη, παρά την παρουσία σημαντικών εξωτερικών κινδύνων, όπως οι γεωπολιτικές εξελίξεις (68%), η οικονομική αβεβαιότητα (60%) και η μείωση της ζήτησης (39%).

Στο πεδίο του στρατηγικού σχεδιασμού, οι CFOs εστιάζουν, κυρίως, στη βελτιστοποίηση του κόστους αλλά και στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το 76% δηλώνει ότι η μείωση του κόστους θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα βελτίωσης της κερδοφορίας, ενώ, σχεδόν ισόποσα (75%), δίνουν προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση των λειτουργιών. Παράλληλα, το 72% επιλέγει την οργανική ανάπτυξη της επιχείρησης ως κύρια στρατηγική επιλογή, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση υπαρχόντων πόρων και δυνατοτήτων, έναντι στρατηγικών ανάπτυξης μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών. Τα βασικά μεγέθη που προσδοκούν να αλλάξουν τους επόμενους 12 μήνες είναι:

  • Αύξηση της κερδοφορίας (67%).
  • Αύξηση των εσόδων (66%).
  • Ενίσχυση επενδύσεων (48%).
  • Αύξηση του εργατικού δυναμικού (42%).

Ο λειτουργικός μετασχηματισμός βρίσκεται στο επίκεντρο, με το 64% των CFOs να εργάζεται προς τη βελτίωση των διαδικασιών στην οικονομική διεύθυνση. Παράλληλα, δηλώνουν ότι το 50% των υφιστάμενων διαδικασιών βρίσκονται σε στάδιο εξέλιξης ή δεν έχουν οριστεί ακόμη. Οι κυριότερες πρωτοβουλίες που πιστεύουν ότι απαιτούνται στο πλαίσιο των λειτουργιών των Οικονομικών Διευθύνσεων περιλαμβάνουν:

  • Επανασχεδιασμό των διαδικασιών.
  • Αύξηση της παραγωγικότητας μέσω υιοθέτησης νέων τεχνολογιών.
  • Στοχευμένη εκπαίδευση του προσωπικού.

Η ικανοποίηση για τις διαθέσιμες τεχνολογικές λύσεις είναι υψηλή, με το 62% των CFOs να δηλώνει «ικανοποιημένο» και το 20% «πολύ ικανοποιημένο». Παρ' όλα αυτά, η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών εξακολουθεί να περιορίζεται από:

  • Τη δυσκολία διασύνδεσης των επιμέρους συστημάτων (49%).
  • Το κόστος διαχείρισής τους (35%).
  • Την έλλειψη άμεσης πληροφόρησης (34%).

Το Enterprise Resource Planning (ERP) (92%) και τα Excel spreadsheets (75%) συνεχίζουν να κυριαρχούν, ενώ οι τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (10%) και αυτοματοποίησης (13%) βρίσκονται ακόμη σε αρχικά στάδια ενσωμάτωσης. Το γεγονός, όμως, ότι το 95% των CFOs θεωρεί την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης αναπόφευκτη για την οικονομική διεύθυνση, σηματοδοτεί τη μετάβαση προς ένα τεχνολογικά προηγμένο, ταχύτερο και στρατηγικά ευέλικτο μοντέλο λειτουργίας.

Ο Κωνσταντίνος Μοτσάκος, Partner,Finance Operate Leader της Deloitte Ελλάδος, δήλωσε: «Στο σημερινό δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον, ο ρόλος του Οικονομικού Διευθυντή (CFO) γίνεται όλο και πιο κρίσιμος. Εν μέσω συνεχόμενων χρηματοοικονομικών μετασχηματισμών και αναταράξεων, οι CFOs δεν είναι υπεύθυνοι μόνο για τη διαχείριση της οικονομικής απόδοσης, αλλά και για την προώθηση στρατηγικών πρωτοβουλιών, την ενίσχυση της καινοτομίας και τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας του οργανισμού. Η παρούσα έρευνα αποσκοπεί στην παροχή μιας ολοκληρωμένης εικόνας για τις προοπτικές και τις προτεραιότητες των Οικονομικών Διευθυντών στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα εξετάζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι CFOs στους τομείς της τεχνολογίας, των λειτουργιών και των διαδικασιών στις ελληνικές επιχειρήσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!