ΗΠΑ - Κίνα Τι προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ουάσινγκτον και Πεκίνο στη Γενεύη
EPA/ALBA VIGARAY
Η Κίνα και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα εκεχειρία στον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο μετά τις συνομιλίες που είχαν χθες Κυριακή στη Γενεύη, στη διάρκεια των οποίων συμφώνησαν να αναστείλουν την εφαρμογή του μεγαλύτερου μέρους των τιμωρητικών δασμών και των άλλων μέτρων που έχουν επιβάλει η μία χώρα στην άλλη ως την Τετάρτη.
Βάσει της συμφωνίας, οι ΗΠΑ θα μειώσουν τους επιπλέον δασμούς που επέβαλαν φέτος στην Κίνα στο 30% από 145% και σε απάντηση το Πεκίνο θα μειώσει τους δασμούς του επί των αμερικανικών προϊόντων στο 10% από 125%.
Ωστόσο φαίνεται να παραμένουν σε ισχύ οι δασμοί που είχαν επιβληθεί πριν τις 2 Απριλίου, περιλαμβανομένων όσων υιοθετήθηκαν κατά την πρώτη θητεία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όπως και άλλοι περιορισμοί – όπως η απόφαση των ΗΠΑ να ακυρώσουν την εξαίρεση από τους δασμούς των πακέτων μικρής αξίας.
Μείωση δασμών, αλλά άνισα και όχι στο 0%
Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να τροποποιήσουν ή να ακυρώσουν τρία εκτελεστικά διατάγματα, τα οποία προέβλεπαν συνολικά την επιβολή δασμών 115% στα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα.
Η Ουάσινγκτον δέχθηκε να μειώσει τους δασμούς της «Ημέρας Απελευθέρωσης» από το 34% στο 10% για 90 ημέρες και να ακυρώσει τους δασμούς που επέβαλε στη συνέχεια, μετά την απάντηση του Πεκίνου.
Από την πλευρά της η Κίνα ακυρώνει όλους τους δασμούς που έχει επιβάλει στα αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα μετά τις 2 Απριλίου, διατηρώντας το τρέχον ποσοστό του 10%.
Παρά ταύτα το Πεκίνο παραμένει αντιμέτωπο με αμερικανικούς δασμούς ύψους 30%, ενώ διαφορετικού ύψους δασμοί θα εξακολουθούν να ισχύουν για διάφορα εισαγόμενα στις ΗΠΑ κινεζικά προϊόντα – από ηλεκτρικά οχήματα ως το αλουμίνιο και τον χάλυβα.
Αναστολή άλλων περιοριστικών μέτρων
Η Κίνα δεσμεύθηκε επίσης να αναστείλει άλλα αντίμετρα που επέβαλε στις ΗΠΑ μετά τις 2 Απριλίου, αν και δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα γίνει αυτό. Στο πλαίσιο των αντιποίνων που υιοθέτησε, το Πεκίνο πρόσθεσε τις σπάνιες γαίες τον κατάλογο των προϊόντων των οποίων ελέγχει τις εξαγωγές, ξεκίνησε έλεγχο αντιντάμπινγκ κατά της εταιρείας χημικών προϊόντων DuPont στην Κίνα και έβαλε στον μαύρο κατάλογο κάποιες αμερικανικές εταιρείες άμυνας και τεχνολογίας.
Η φρασεολογία της συμφωνίας υπονοεί ότι αυτές οι εταιρείες θα αφαιρεθούν από τον κατάλογο, στον οποίο περιλαμβάνονται επιχειρήσεις στις οποίες έχει απαγορευθεί να συναλλάσσονται και να επενδύουν στην Κίνα. Παράλληλα θα σταματήσει η έρευνα αντιντάμπινγκ.
Η συμφωνία αναφέρει ότι θα ανασταλούν όλα τα αντίμετρα που υιοθετήθηκαν μετά τις 2 Απριλίου και κατά συνέπεια η απόφαση δεν θα αφορά δεκάδες εταιρείες που μπήκαν στον κινεζικό μαύρο κατάλογο τον Μάρτιο, ενώ δεν θα σταματήσει η έρευνα αντιντάμπινγκ που ξεκίνησαν οι κινεζικές αρχές εις βάρος της Google τον Φεβρουάριο.
Ερωτήματα για τις σπάνιες γαίες
Οι σπάνιες γαίες, καθώς η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές τους αφορά όλες τις χώρες, δεν είναι ξεκάθαρο αν περιλαμβάνονται στη χθεσινή συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δεν απάντησε άμεσα σε ερώτημα για το θέμα, ενώ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών παρέπεμψε τα ερωτήματα στο κείμενο της συμφωνίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!