ΕΒΕΠ Οι προοπτικές της Μεσογείου μέχρι το 2050
ΕΒΕΠ
12 Μαΐου 2025
Δελτίο Τύπου
Το Ε.Β.Ε.Π. επισημαίνει τις προοπτικές της Μεσογείου μέχρι το 2050
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (Ε.Β.Ε.Π.) είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Μεσογειακών Εμπορικών Επιμελητηρίων (ASCAME), η αποστολή της οποίας υπερβαίνει τα ευρωπαϊκά σύνορα και φέρνει σε επαφή 300 επιμελητήρια από την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, προωθώντας τη συνεργασία, τον διάλογο και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου. Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. και μέλος της ASCAME, Βασίλης Κορκίδης, τονίζει πως, στην Ένωση των Μεσογειακών παραλιμένιων Επιμελητηρίων, όλοι πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι βαθιά διασυνδεδεμένο με τη Νότια και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι χώρες της Μεσογείου, μαζί με τις χώρες της ΕΕ, χτίζουν γέφυρες μεταξύ ηπείρων, δημιουργούν επιχειρηματικές ευκαιρίες και προωθούν ένα κοινό όραμα ευημερίας, καινοτομίας και ένταξης.
Το «Plan Bleu», ένα από τα Περιφερειακά Κέντρα Δραστηριοτήτων του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης (MAP) του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), δημοσίευσε πρόσφατα για την ASCAME την έκθεση «The Mediterranean by 2050: A Foresight by Plan Bleu». Αυτή η έκθεση προσφέρει μια ολοκληρωμένη κατανόηση των ζητημάτων βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή της Μεσογείου και των μελλοντικών προοπτικών για τα επόμενα 25 χρόνια. Τα θέματα που ανέδειξε η έκθεση και θα μας απασχολήσουν, τουλάχιστον μέχρι το 2050, είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, οι κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις και, τέλος, οι συστάσεις πολιτικής και διακυβέρνησης.
Με αφορμή, μάλιστα, τα συμπεράσματα της έκθεσης και με την συμμετοχή του Ε.Β.Ε.Π. θα πραγματοποιηθεί, τον Ιούνιο, στην Βαρκελώνη, η ετήσια Σύνοδος ηγετών της επιχειρηματικότητας, συγκεντρώνοντας κορυφαίους ειδικούς στον τομέα της εφοδιαστικής, των μεταφορών και των υποδομών για να συζητήσουν τις σημαντικότερες προκλήσεις και ευκαιρίες στην λεκάνη της Μεσογείου. Στο συνέδριο με τίτλο «Η Μεσόγειος ένας κόμβος για το μέλλον», τουλάχιστον 50 διακεκριμένοι ομιλητές θα ασχοληθούν με κρίσιμα θέματα όπως η βιωσιμότητα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και με λύσεις «τελευταίου μιλίου». Επίσης, 350 υψηλού επιπέδου εμπειρογνώμονες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική θα δημοσιοποιήσουν στρατηγικές για οικονομική ολοκλήρωση και εμπορική συνεργασία.
Η περιοχή της Μεσογείου, όπως άλλωστε έχουμε διαπιστώσει, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, με σημαντικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της θερμοκρασίας, της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και της αυξημένης συχνότητας ακραίων καιρικών φαινομένων. Για παράδειγμα, η περιοχή της Μεσογείου βιώνει αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5°C ετησίως, πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, η οποία είναι υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η στάθμη της θάλασσας προβλέπεται να αυξηθεί έως και 1 μέτρο έως το 2100, απειλώντας τις παράκτιες περιοχές και τα οικοσυστήματα.
Η έκθεση του «Plan Bleu» υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων, τα οποία απειλούνται από τη ρύπανση, την υπεραλίευση και την καταστροφή των υγροτόπων. Πάνω από το 50% των υγροτόπων στη Μεσόγειο έχουν χαθεί από το 1970 μέχρι σήμερα. Επιπλέον, η θαλάσσια βιοποικιλότητα απειλείται σοβαρά, με το 80% των ιχθυαποθεμάτων να υφίστανται υπερεκμετάλλευση. Η έκθεση, επίσης, τονίζει την ανάγκη ενισχυμένης περιφερειακής συνεργασίας και ολοκληρωμένων πολιτικών για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων. Συνιστά, μάλιστα, την εφαρμογή στρατηγικών βιώσιμης ανάπτυξης και την προώθηση πράσινων και γαλάζιων οικονομιών.
Η περιοχή της Μεσογείου αντιμετωπίζει, ως γνωστό, και σημαντικές κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις, με ποσοστά ανεργίας που υπερβαίνουν το 20% σε ορισμένες περιοχές της. Υπάρχει, μάλιστα, αυξανόμενη ανισότητα μεταξύ των χωρών της Βόρειας και της Νότιας Μεσογείου, όσον αφορά στην οικονομική ανάπτυξη και την πρόσβαση στους οικονομικούς πόρους. Ο πληθυσμός την χωρών της Μεσογείου είναι μεγαλύτερος τον χωρών της ΕΕ-27 και φθάνει τα 500 εκατομμύρια, ενώ κατά τη διάρκεια των τουριστικών περιόδων, διπλασιάζεται, καθιστώντας την Μεσόγειο κρίσιμο υλικοτεχνικό, αλλά και τουριστικό κόμβο.
Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. και των τομέων εμπορίου και logistics της ASCAME, Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνει πως, εάν επιθυμούμε να αναδείξουμε την Μεσόγειο σε παγκόσμιο οικονομικό κόμβο για το μέλλον θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα μετασχηματισμού για την ανταλλαγή ιδεών, για τη δικτύωση και την προώθηση της καινοτομίας, ξεκινώντας από την εφοδιαστική αλυσίδα. Η Μεσόγειος, η οποία συνδέει την Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική, κατέχει ζωτική θέση στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, με 450 λιμάνια και τερματικούς σταθμούς που διαχειρίζονται το 30% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου κατ' όγκο. Η εφοδιαστική, είναι ένας τομέας για την Μεσόγειο ύψους 4,3 τρις δολαρίων, ενώ αποτελεί βασικό κρίκο του παγκόσμιου εμπορίου και προωθεί την ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το μέλλον της περιοχής την Μεσογείου έγκειται στην αξιοποίηση της στρατηγικής της θέσης στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς και της ενσωμάτωσης των αλυσίδων εφοδιασμού με τη βελτίωση των υποδομών, ώστε να επιτευχθούν τα απαιτούμενης εμβέλειας επίπεδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!