Η Γερμανία αποκομίζει τεράστια οφέλη από το ευρώ – Όχι του Μόνφινγκερ στη συνέχιση της λιτότητας
«Τεράστια οφέλη» αντλεί η Γερμανία από το κοινό νόμισμα, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Ίδρυμα Bertelsmann και στην οποία μάλιστα επισημαίνεται ότι αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει ακόμη και εάν το Βερολίνο υποχρεωθεί να διαγράψει μέρος των αξιώσεών του από τα διάφορα πακέτα στήριξης.
«Το ευρώ προσφέρει στη Γερμανία ως επί το πλείστον πλεονεκτήματα. Σε αντίθεση προς τις απόψεις των ευρωσκεπτικιστών, η Γερμανία αντλεί τεράστια οφέλη από το κοινό νόμισμα» αναφέρεται στην έρευνα και διευκρινίζεται ότι εάν η Γερμανία εγκατέλειπε σήμερα την Ευρωζώνη, το ΑΕΠ της θα μειωνόταν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο, με συνέπεια την αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά 200.000 άτομα. Εάν όμως παραμείνει η χώρα στην ζώνη του κοινού νομίσματος, στο διάστημα μεταξύ 2013 και 2025 θα προκύψει κέρδος ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία θα ωφεληθούν και οι πολίτες, υπογραμμίζεται στην μελέτη. Οι συντελεστές της έρευνας υποστηρίζουν ακόμη ότι, εάν η Γερμανία εγκατέλειπε το ευρώ, θα ακολουθούσε κατάρρευση της ευρωζώνης και παγκόσμια οικονομική κρίση.
ΚΑΡΦΩΝΕΙ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ Ο ΜΠΟΝΦΙΓΚΕΡ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ
Εναντίον της πολιτικής λιτότητας τάχθηκε το μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση Πέτερ Μπόφινγκερ, εκτιμώντας ότι, λόγω της ασταθούς κατάστασης στην Ευρωζώνη, θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία νέων χρεών.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική ραδιοφωνία, ο Μπόφινγκερ τόνισε ότι είναι απαραίτητο «να μην υπάρξουν άλλα προγράμματα λιτότητας».
Ο γερμανός οικονομολόγος υποστήριξε, εξάλλου, ότι η συνεχιζόμενη ύφεση στην Ευρώπη θα ήταν η πιο ακριβή λύση για τη Γερμανία και συμφώνησε με τον Επίτροπο για την Απασχόληση Λάζλο Άντορ, ο οποίος κατηγόρησε χθες το Βερολίνο για μισθολογικό «ντάμπινγκ».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα «με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί η μισθολογική προσαρμογή στην Ευρώπη, εάν είναι σωστό δηλαδή να επιτευχθεί μόνο μέσω της μείωσης μισθών στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, ενώ στη Γερμανία δεν προβαίνουμε σε καμία προσαρμογή».
«Εάν η Γερμανία αποτελεί μέρος του προβλήματος, θα πρέπει επίσης να αποτελέσει και μέρος της λύσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πέτερ Μπόφινγκερ, εξηγώντας πως, εάν η μισθολογική προσαρμογή ζητείται μόνο από τις αποκαλούμενες προβληματικές χώρες και μειώνονται μαζικά οι μισθοί, προκαλείται αποπληθωρισμός, αλλά η οικονομία μπαίνει σε πορεία ύφεσης. «Αυτό δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, εφόσον περίπου το 40% των εξαγωγών μας είναι εξαγωγές προς χώρες της Ευρωζώνης», συμπλήρωσε ο γερμανός οικονομολόγος.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!