Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Στουρνάρας: οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι απολύτως εξασφαλισμένες

Σήμερα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της Βουλής, αφού επανέλαβε πως οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι απολύτως εξασφαλισμένες.

Μείζονος και πρωταρχικής σημασίας θέμα, υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ, είναι η ολοκλήρωση των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου έως τα τέλη Απριλίου του τρέχοντος έτους ώστε να διαφυλαχθεί η σταθερότητα και η φερεγγυότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Μάλιστα κάλεσε όσους μιλούν για «ναυάγιο» στη συγχώνευση Eurobank και Εθνικής να μην προτρέχουν, ξεκαθαρίζοντας ότι «η τρόικα δεν έθεσε κανένα βέτο στη συγχώνευση. Εξήγησε ότι αυτό που συνέβη ήταν πως οι δύο τράπεζες απέστειλαν απάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδας ότι δεν μπορούν να βρουν το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται».

Επίσης τόνισε πως δεν υπήρξε καμία ανησυχία στην αγορά από τις εξελίξεις στο μέτωπο της συγχώνευσης, απαντώντας έτσι στις αιτιάσεις περί αναστάτωσης στην κεφαλαιαγορά.

Απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων σχετικά με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο υπουργός σημείωσε ότι βιώσιμες θεωρούνται οι τράπεζες που, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, δεν θα χρειαστούν οποιαδήποτε πρόσθετη χρηματοδότηση από οποιονδήποτε, πέραν των μετόχων τους και καθίστανται στην ουσία αυτόνομες σε βάθος χρόνου.

Συνεχίζοντας, είπε ότι με δεδομένη τη χαμηλή αποδοτικότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου και το συνεχώς διευρυνόμενο λειτουργικό κόστος του ΤΤ, θα ήταν εξαιρετικά αμφίβολη η διαμόρφωση ικανοποιητικών εσόδων στα επόμενα χρόνια που να υπερκαλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα και τις απώλειες του δανειακού και του επενδυτικού χαρτοφυλακίου.

Με τα χαρακτηριστικά αυτά, πρόσθεσε, το πλέον πιθανό σενάριο θα ήταν το ΤΤ να χρειαζόταν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες. Μάλιστα ανέφερε πως η πορεία της μετοχής του Τ.Τ. στο Χρηματιστήριο, είχε απώλειες περίπου 90% μόνο σε ένα χρόνο.

Ο ίδιος αρνήθηκε πως οι ζημίες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου οφείλονται αποκλειστικά στο κούρεμα των κρατικών ομολόγων και συμπλήρωσε ότι δεν είχε εμφανίσει αξιόλογη κερδοφορία ούτε την περίοδο πριν από το κούρεμα των κρατικών ομολόγων.

Ο ΥΠΟΙΚ υπεραμύνθηκε της επιλογής του μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος, σημειώνοντας πως μόνη άλλη επιλογή, πλην της ίδρυσης Μεταβατικού Πιστωτικού Ιδρύματος, θα ήταν να τεθεί το ΤΤ σε εκκαθάριση, κάτι που το χαρακτήρισε ως ολέθρια λύση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδος, αλλά και για τους καταθέτες του ΤΤ.

«Όχι, λοιπόν, η εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης δεν διέλυσε το ΤΤ, αλλά αντίθετα το απάλλαξε από επισφαλείς απαιτήσεις και λοιπά στοιχεία ενεργητικού, που περιόριζαν την αποτελεσματικότητά του», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ως μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα πλέον, είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένο, έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος και αυτό ενισχύει ουσιαστικά τη σταθερότητα της καταθετικής βάσης και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του πελατειακού κοινού.

Τέλος είπε πως η πώληση των μετοχών του νέου ΤΤ θα γίνει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. «Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, το ΤΧΣ θα αξιολογήσει την κατάλληλη στιγμή, με τους καλύτερους όρους για το Ελληνικό Δημόσιο, της πώλησης της τράπεζας», κατέληξε.

Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης - Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!