Συζητήσεις με την τρόικα για το πώς θα εισπραχθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο
Δύο ανοικτούς φακέλους, των ληξιπρόθεσμων χρεών και του νέου ποινολογίου, θα θέσει από σήμερα στο τραπέζι των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Η κυβέρνηση εν όψει και της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης, που θα λάβει τη μορφή σχεδίου νόμου την άνοιξη, επείγεται να κλείσει τα εν λόγω θέματα ώστε να ενισχυθούν οι εισπράξεις του Δημοσίου, οι οποίες από την αρχή του έτους κινούνται κάτω από τους στόχους.
Η εκκρεμότητα άλλωστε που υπάρχει όσον αφορά στη νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα έχει οδηγήσει αρκετούς οφειλέτες σε «στάση πληρωμών» προς την εφορία, καθώς αναμένουν τις ευνοϊκότερες διατάξεις για να εξοφλήσουν τα χρέη τους.
Δεν είναι λίγοι εξάλλου και οι υπόχρεοι οι οποίοι αδυνατούν σήμερα να εξοφλήσουν τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί, για διάφορες φοροπαραβάσεις, καθώς το ισχύον σύστημα προβλέπει εξοντωτικές ποινές που είναι αδύνατον, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, να πληρωθούν.
Οι ανωτέρω λόγοι πάντως έχουν αρχίσει να γίνονται κατανοητοί από τα κλιμάκια της τρόικας, που συνειδητοποιούν πλέον την οικονομική αδυναμία στην οποία έχουν περιέλθει δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, λόγω των μνημονιακών μέτρων που εφαρμόζονται και έχουν βυθίσει στην ύφεση την πραγματική οικονομία.
Σύμφωνα με το σχέδιο της νέας ρύθμισης, η κάθε περίπτωση οφειλέτη θα εξετάζεται ξεχωριστά, ενώ δεν αποκλείεται οι φορολογούμενοι να προτείνουν αρχικά οι ίδιοι στον προϊστάμενο της Εφορίας το ποσό της δόσης που θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν κάθε μήνα.
Θα πρέπει όμως να αποδείξουν την οικονομική τους κατάσταση και ο έφορος μετά θα αποφασίζει για το ποσό της κάθε δόσης και τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων εξόφλησης της οφειλής και στην πορεία της ρύθμισης το ποσό της δόσης θα μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τα εισοδήματα του οφειλέτη.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προχωρήσει σε διαγραφή των χρεών, τα οποία θεωρούνται ανείσπρακτα, προκειμένου να μειωθεί το διοικητικό βάρος και να υπάρχει μια ρεαλιστική εικόνα για το ύψος των οφειλών προς το Δημόσιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών θα στραφεί πρώτα στην είσπραξη των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών, τα οποία «φούσκωσαν» το 2012 κατά 12,3 δισ. ευρώ το συνολικό «λογαριασμό» χρεών, εκτινάσσοντας τα χρέη πάνω από τα 56 δισ. ευρώ.
Πηγή: Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης – Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας
Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!