Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Επιμελητήρια

ΒΕΑ Η ένταξη των μεταναστών στο εργατικό δυναμικό

ΒΕΑ

29 Απριλίου 2024

Δελτίο Τύπου

Η ένταξη των μεταναστών στο εργατικό δυναμικό

στο επίκεντρο συνάντησης της Διοίκησης του ΒΕΑ με τον Υπουργό Μετανάστευσης κ. Δ. Καιρίδη

Την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού, μέσω της δυνατότητας ένταξης των μεταναστών στο εργατικό δυναμικό της Χώρας, είχε ως κεντρικό θέμα, η συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της Διοίκησης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με τον Υπουργό, κο Δημήτρη Καιρίδη.

Εκ μέρους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, ο Α’ Αντιπρόεδρος κος Κώστας Δαμίγος, ο Γ’ Αντιπρόεδρος κος Γιώργος Παύλου και ο Οικονομικός Επόπτης κος Άγγελος Τζίβας, συναντήθηκαν με τον Υπουργό την Παρασκευή 26 Απριλίου, για την εξεύρεση λύσεων, βασισμένες στο «Σχέδιο Προγράμματος Ένταξης Μεταναστών στο Εργατικό Δυναμικό», με τα ακόλουθα σημεία συζήτησης:

-τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού τεχνιτών στις μεταποιητικές επιχειρήσεις και

-την δυνατότητα ένταξης των μεταναστών στο εργατικό δυναμικό.

Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο

Το Σχέδιο Προγράμματος, Ένταξης Μεταναστών στο Εργατικό Δυναμικό, έχει συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό χαρακτήρα και υποστηρίζεται από Εθνικούς Εταίρους μεταποιητικών και βιοτεχνικών κλάδων. Ενδεικτικά: Βιοτεχνικά Επιμελητήρια, Τοπικές Ομοσπονδίες Βιοτεχνών και άλλους κλαδικούς φορείς μεταποίησης, με ανάγκες στην αγορά εργασίας κ.λπ.

Η συζήτηση και η συνεργασία μεταξύ Υπουργού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, είχε ουσιαστικό παραγωγικό αποτέλεσμα και οι δύο πλευρές δήλωσαν, την πρόθεσή τους για στρατηγικό σχεδιασμό κάλυψης των θέσεων εργασίας, με εκπαίδευση, επιμόρφωση, εξειδίκευση και πρακτική των μεταναστριών και μεταναστών, των αιτούντων / αιτουσών και δικαιούχων, διεθνούς προστασίας.

Συνεργασία Υπουργείου και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας

Οι άξονες της στρατηγικής, θα βασιστούν στο πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε. για την ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών και προσφύγων που είναι: Μέσω των δράσεων και προγραμμάτων ενταξιακού χαρακτήρα, να ενθαρρύνεται η συμμετοχή των μεταναστών σε όλες τις πτυχές της συλλογικής ζωής των τοπικών κοινωνιών, η πρόσβασή τους χωρίς διακρίσεις σε βασικά δικαιώματα και αγαθά, η καταπολέμηση ρατσιστικών στάσεων και συμπεριφορών, καθώς και η ενσωμάτωση της μεταναστευτικής οπτικής, σε όλες τις επιμέρους δημόσιες, εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές.

Ο βασικός στόχος του σχεδίου, είναι η διευρωπαϊκή ομαλή κοινωνική ένταξη.

Οι δυο δημόσιοι φορείς, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας αναζητούν και θα επιδιώξουν τη καλύτερη συνεργασία, για την ένταξη και την ενσωμάτωση των αιτούντων άσυλο.

Το όφελος της κοινής δράσης, θα είναι διπλό, τόσο για τους εντασσόμενους μετανάστες, όσο και για τις ελληνικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της κινητικότητας και της κάλυψης αναγκών της αγοράς εργασίας, σε τομείς με αυξημένη ζήτηση και χαμηλή προσφορά εργατικού δυναμικού, με προϋπόθεση ασφαλώς, την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης απόφασης ασύλου του συμμετέχοντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!