Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

Υπουργείο Εργασίας Διεξήχθη η εκδήλωση προσέλκυσης Ελλήνων εργαζομένων υψηλών δεξιοτήτων

Υπουργείο Εργασίας
και Κοινωνικής Ασφάλισης

Αθήνα, 22 Απρίλιου 2024

Δελτίο Τύπου

Με πλήρη επιτυχία διεξήχθη η πρώτη εκδήλωση προσέλκυσης Ελλήνων εργαζομένων υψηλών δεξιοτήτων «Rebrain Greece Strategy: Connecting talents with leading enterprises»

Με πλήρη επιτυχία διεξήχθη στο Λονδίνο την 20η Απριλίου η πρώτη εκδήλωση προσέλκυσης Ελλήνων εργαζομένων υψηλών δεξιοτήτων «Rebrain Greece Strategy: Connecting talents with leading enterprises» που διοργανώθηκε από κοινού από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και 12 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις με ισχυρό αποτύπωμα στην εθνική οικονομία και συγκεκριμένα οι AAnG Holdings Group, Alpha Bank, Archirodon NV, CENERGY HOLDINGS- ELVALHALCOR (όμιλος Vilohalco), DEMO Pharmaceutical, EY Greece, GEK Terna, HELLENiQ ENERGY, LAMDA Development, OTE, PPC S.A (ΔΕΗ). 

Η προσέλευση των υποψήφιων εργαζομένων ξεπέρασε τον αριθμό των 600, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο το μεγάλο ενδιαφέρον τους για την επιστροφή τους στην ελληνική αγορά εργασίας.  

Η μαζικότητα της εκδήλωσης κατέδειξε, με τον πλέον εμφατικό τρόπο, το αίτημα των Ελλήνων εργαζομένων του εξωτερικού και ειδικά των νέων, αλλά και των επιχειρήσεων, για τη εντατικοποίηση της λειτουργίας και εφαρμογής του «Μηχανισμού Διασύνδεσης Ταλέντων Rebrain Greece» και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Είναι η πρώτη φορά που έχουμε συντονισμένη συνέργεια μεταξύ της Πολιτείας, εν προκειμένω του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και του επιχειρηματικού κόσμου για στοχευμένη προσέλκυση Ελλήνων εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης από το εξωτερικό. Αυτό, μάλιστα, σημειώθηκε από το σύνολο των εκπροσώπων των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μέσα από τις συζητήσεις που διεξήχθησαν αναδείχθηκαν οι ελλείψεις ταλέντων στις ελληνικές επιχειρήσεις καθώς και οι ανάγκες της αγοράς εργασίας για σύγχρονες δεξιότητες που προσδίδουν εξωστρέφεια, καινοτομία αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. 

Μετά την ολοκλήρωση των εταιρικών παρουσιάσεων, ακολούθησαν οι συνεντεύξεις των ενδιαφερόμενων από τους επικεφαλής των μονάδων Ανθρωπινού Δυναμικού των ανωτέρω εταιρειών, οι οποίοι και διαπίστωσαν τον υψηλό δείκτη προσόντων που διαθέτουν οι έλληνες που σταδιοδρομούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για το λόγο αυτό πολλές κρίθηκαν επιτυχείς και αναμένεται να οδηγήσουν στη κάλυψη της πλειοψηφίας των ανοικτών θέσεων εργασίας που είχαν στην αναρτηθεί στην πλατφόρμα «Rebrain Greece». Σημειώνεται δε ότι το ενδιαφέρον που εκφράστηκε μέσω της πλατφόρμας από τους Έλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου ανήλθε σε 1.500 εγγραφές. 

Την εκδήλωσε χαιρέτησε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία τόνισε ότι: «Πρωτοβουλίες όπως το Rebrain Greece έχουν ένα και μόνο σκοπό: τον επαναπατρισμό των Ελλήνων. Και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που μία τέτοια πρωτοβουλία, την οποία συζητούμε για αρκετά χρόνια, από την εποχή που ήμουν Υφυπουργός στο Υπουργείο Εργασίας, πλέον έγινε πραγματικότητα. Γιατί ο επαναπατρισμός των Ελλήνων εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης, σε εταιρείες που αποτελούν κρίσιμο και ουσιαστικό ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, είναι ένα εθνικό ζήτημα. Σκοπός μας είναι, από τη μια πλευρά να αντιμετωπίσουμε  το φαινόμενο της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης αντιμετωπίζουν οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και από την άλλη να ενισχύσουμε την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους. Και για να το επιτύχουμε αυτό οφείλουμε να προσελκύσουμε εργαζομένους σε δουλειές υψηλών δεξιοτήτων, εξασφαλίζοντάς τους καλούς μισθούς και σύγχρονες ευρωπαϊκές συνθήκες εργασίας. Γι αυτό Πολιτεία και ιδιωτικός τομέας θα συνεχίσουμε αυτές τις ουσιαστικές συνέργειες και συνεργασίες προς αυτή την κατεύθυνση.  Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στην Γενική Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη και τον Γενικό Διευθυντή Κώστα Αγραπιδά για αυτό το ελπιδοφόρο εγχείρημα που ξεκίνησε από τον Δημόσιο Τομέα».

Στην εκδήλωση ρόλο συντονιστή είχε η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη η οποία απευθυνόμενη προς τους έλληνες του εξωτερικού υπογράμμισε ότι:  «Η Ελλάδα άλλαξε. Είναι μία διαφορετική χώρα από τη χώρα του 2009 με το πρώτο μνημόνιο, από τη χώρα του 2012 με τις μεγάλες δημοσιονομικές προκλήσεις, από την χώρα του 2015 με το κλείσιμο των τραπεζών, από την χώρα του 2016 με το τρίτο μνημόνιο. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις που συντελούνται δεν έχουν στόχο μόνο την ελληνική οικονομία αλλά προπάντων την αλλαγή κουλτούρας. Αυτό συντελείται από τον Ιούλιο του 2019, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η κυβέρνηση Μητσοτάκη.  Είμαι σίγουρη, ότι παρά τις αμφιβολίες που κάποιοι έχουν για τα διαχρονικά προβλήματα της χώρας,  ότι η Ελλάδα είναι ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον, οικονομικό, κοινωνικό, εργασιακό, ασφαλιστικό, φορολογικό και πάνω από όλα πολιτικό. Πλέον η χώρα έχει πολιτική σταθερότητα, απαραίτητο συστατικό να προχωρήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Επίσης, είναι αποφασισμένος ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να γυρίσουν σελίδα. Η χώρα βρίσκεται σε μία αναπτυξιακή πορεία, η ανεργία συμπιέζεται καθημερινά, τα έργα σε μεγάλους τομείς της οικονομίας είναι μεγάλα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο Δημόσιο είναι διαρκής, γίνονται δομικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, οι εργασιακές σχέσεις εκσυγχρονίζονται και γίνονται πιο σύγχρονα προστατευτικές, οι εργοδότες έχουν κίνητρα για ανάπτυξη. Οι συνθήκες είναι πλέον οι πιο κατάλληλες για την επιστροφή στην πατρίδα, το παράθυρο της χώρας είναι ανοικτό, όποιος μπει τώρα στο τρένο της επιστροφής θα είναι μέρος και συνδημιουργός αυτής της αλλαγής». 

Στην εκδήλωση σημαντικό ρόλο είχε η καθοδήγηση του Γενικού Διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας, Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασίας Κωνσταντίνου Αγραπιδά που εμπνεύστηκε την δημιουργία του μηχανισμού διασύνδεσης «Rebrain Greece». Ο κ. Αγραπιδάς συντόνισε τα πάνελ με τις εταιρείες αναδεικνύοντας τις ανάγκες, τα προσόντα και σύγχρονες δεξιότητες που ζητάει πλέον η αγορά. Μεταξύ άλλων, ο κ. Αγραπιδάς αναφέρθηκε στην εκδήλωση σημειώνοντας ότι: «Έχει μία καίρια συμβολική αξία. Το ελληνικό Κράτος, η δημόσια διοίκηση έρχεται μαζί με τις εταιρίες να ψάξει και να βρει εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης και ταλέντα και όχι το αντίθετο. Υπάρχει μεγάλη στενότητα στο τομέα της αγοράς εργασίας πανευρωπαικά και για τη χώρα είναι μία μεγάλη πρόκληση καθώς εργαζόμενοι με σύγχρονες δεξιότητες και προσόντα προσδίδουν στις επιχειρήσεις ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, τις κάνουν πιο καινοτόμες και πιο εξωστρεφείς. Η σημερινή εκδήλωση αναδεικνύει κάτι καινούριο. Την σύμπραξη του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα που δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη στον κοινό στόχο που είναι η προσέλκυση των ελλήνων του εξωτερικού. Οι εταιρείες που λαμβάνουν σήμερα μέρος είναι μεγάλης επενδυτικής αξίας, ο τζίρος τους αθροιστικά υπολογίζεται περίπου στα 25 δις ευρώ. Η πρωτοβουλία «Rebrain Greece» έχει γίνει νόμος του κράτους και για τη εκδήλωση του Λονδίνου άνοιξαν 300 θέσεις εργασίας. Η πλατφόρμα του Rebrain  Greece είναι ανοικτή στους έλληνες του εξωτερικού αλλά και σε αυτούς που διαμένουν στην Ελλάδα και ο στόχος είναι να καλυφθούν όλες. Η επιτυχία της εκδήλωσης θα μας επιτρέψει να γίνει ένας μόνιμος θεσμός». 

Στην επιτυχία της εκδήλωσης συνέβαλε αρκετά και ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ιωάννης Τσαούσης κοινοποιώντας μέσω του μηχανισμού ενημέρωσης της Πρεσβείας τον σκοπό της εκδήλωσης σε ενδιαφερόμενους εκτός της πλατφόρμας «Rebrain Greece». Ο κ. Τσαούσης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Αγκαλιάζουμε την σημερινή πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας προς τους εργαζόμενους του εξωτερικού. Θέλουμε να απευθυνθούμε και εμείς ως Πρεσβεία, σε όλους αυτούς που κάποτε έφυγαν από την χώρα, ότι υπάρχει πλέον μία άλλη Ελλάδα, μία Ελλάδα που δίνει ευκαιρίες και δυνατότητες και όσοι σκέφτονται να επιστρέψουν τώρα είναι μία χρυσή ευκαιρία για να το πράξουν. Τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας καλυτερεύουν συνεχώς, έχουμε αναβαθμίσεις από μεγάλους οίκους αξιολόγησης, η ανάπτυξη της χώρας είναι η μεγαλύτερη της ευρωζώνης». 

Από την πλευρά του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών μίλησε η Κατερίνα Δασκαλάκη, Διευθύντρια του Τομέα Εργασιακών Σχέσεων του Σ.Ε.Β η οποία κατέγραψε την μεγάλη αλλαγή στο επιχειρηματικό κλίμα και συγκεκριμένα δήλωσε ότι: «Η βελτίωση του επιχειρηματικού και οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με τις επενδύσεις των επιχειρήσεων σε ψηφιακές τεχνολογίες  συμβάλλουν σταδιακά στον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, κρίνεται χρήσιμη και σημαντική η επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και εξειδίκευσης. Σε αυτόν τον προσανατολισμό κινούνται ο ΣΕΒ και οι επιχειρήσεις-μέλη του». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!