Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

ΕΦΚΑ Εγκ. 16/2024 Προσθήκη αρμοδιοτήτων στα Τμήματα Ασφάλισης και Εισφορών και στις Διοικητικές Επιτροπές

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ 
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
e-ΕΦΚΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ 
ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
Πληροφορίες: Ν. Κατσιμπούρης
Ταχ. Δ/νση: Σατωβριάνδου 18
104 32 Αθήνα
Τηλ: 2105285582
E-mail: d.asfalisis@efka.gov.gr

ΑΔΑ: 9Ε4Ξ46ΜΑΠΣ-Ο05

e-ΕΦΚΑ 03/04/2024

Α. Π.: 490574

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 16

ΠΡΟΣ: Αποδέκτες Πίνακα Α’

ΘΕΜΑ: «Προσθήκη αρμοδιοτήτων στα Τμήματα Ασφάλισης και Εισφορών των Τοπικών Διευθύνσεων και στις Διοικητικές Επιτροπές του e – ΕΦΚΑ αναφορικά με την κατάταξη σε ασφαλιστική κλάση και τον καθορισμό των ημερών ασφάλισης κατά μήνα, των μελών Σωματείων, Συνεργατικών και Ασφαλιστικών Συνεταιρισμών των κεφαλαίων Η', Θ', Ι' ,ΙΑ' και ΙΓ' του Κανονισμού Ασφάλισης του τ. ΙΚΑ - ΕΤΑΜ».

Σας κοινοποιούμε : 

Α) Την υπ. αριθμ. 70190/2023 (ΦΕΚ 4802 Β/28 -7-2023) Απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα : Προσθήκη αρμοδιοτήτων στις Τοπικές Διευθύνσεις του e - ΕΦΚΑ, και 

Β) Την υπ. αριθμ. 81691/2023 (ΦΕΚ 5537 Β/20 -92023) Απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα : Τροποποίηση των παρ. 1 και 2 του άρθρου 2 της υπ. αρ. 11641/08-02-2022 απόφασης του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Σύσταση, σύνθεση και λειτουργία Διοικητικών Επιτροπών του e – ΕΦΚΑ (Β' 622)». 

Με τις κοινοποιούμενες Αποφάσεις προστίθενται αρμοδιότητες στα Τμήματα Ασφάλισης και Εισφορών των Τοπικών Διευθύνσεων και στις Διοικητικές Επιτροπές του e –ΕΦΚΑ, και σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την ενιαία εφαρμογή τους : 

Με τις ανωτέρω Αποφάσεις του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθώς και με τις διατάξεις των κεφαλαίων Η', Θ',Ι', ΙΑ' και ΙΓ' του Κανονισμού Ασφάλισης του τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, όπως τροποποιήθηκαν με την υπ. αριθμ. Φ21/2446/8-1-1999 απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τον τρόπο καθώς και την διαδικασία για την κατάταξη και ανακατάταξη σε ασφαλιστική κλάση και τον καθορισμό των ημερών κατά μήνα, των μελών Σωματείων, Συνεργατικών και Ασφαλιστικών Συνεταιρισμών των αντίστοιχων κεφαλαίων του Κανονισμού Ασφάλισης του τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, μετά την σύσταση των Τοπικών Διευθύνσεων και των Διοικητικών Επιτροπών του e – ΕΦΚΑ. 

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΟΥ Τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ Φ21/2446/8-1-1999 Υ.Α. 

Για το χρονικό διάστημα πριν την τροποποίηση των διατάξεων των αντίστοιχων Κεφαλαίων του Κανονισμού Ασφάλισης του τ. Ι.Κ.Α. –Ε.Τ.Α.Μ. η κατάταξη σε ασφαλιστικές κλάσεις και ο καθορισμός των ημερών ασφάλισης κατά μήνα γινόταν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του τ. Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., μετά από απόφαση – πρόταση των οικείων Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών.

Με τις διατάξεις της υπ. αριθμ. Φ21/2446/8-1-1999 Απόφασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του Κανονισμού Ασφάλισης του τ. Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., και η κατάταξη σε ασφαλιστική κλάση και ο καθορισμός των ημερών ασφάλισης κατά μήνα για τα Σωματεία, τις Συνεργατικές και τους Ασφαλιστικούς Συνεταιρισμούς των κεφαλαίων Η', Θ',Ι', ΙΑ' του Κανονισμού Ασφάλισης του τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, γινόταν με απόφαση της ΤΔΕ του οικείου Περιφερειακού Υποκαταστήματος του τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Για τον σκοπό αυτό το Τμήμα Εσόδων του Υποκαταστήματος ή Παραρτήματος στην ασφαλιστική περιοχή του οποίου εδρεύει και λειτουργεί το σωματείο, η συνεργατική και ο ασφαλιστικός συνεταιρισμός θα έπρεπε να αποστείλει σχετικό έγγραφο στο Τμήμα Εσόδων του οικείου Περιφερειακού Υποκαταστήματος, το οποίο με την σειρά του θα έπρεπε να συντάξει την σχετική εισήγηση προς την ΤΔΕ. 

Όσον αφορά τους πωλητές λαϊκού λαχείου (Κεφάλαιο ΙΓ του Κανονισμού Ασφάλισης του τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) η κατάταξη σε ασφαλιστική κλάση γινόταν με απόφαση της ΤΔΕ του τ. Περιφερειακού Υποκαταστήματος Αθηνών, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Τμήματος Εσόδων. 

Αναλυτικές οδηγίες είχαν δοθεί με την υπ. αριθμ. 7/1999 εγκύκλιο του τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. 

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΟΥ e– ΕΦΚΑ 

Με το Π.Δ. 8/2019 (ΦΕΚ 8 Α/23-01-2019) όπως ισχύει, ορίστηκε η οργανωτική δομή του e – ΕΦΚΑ. Ειδικότερα με το άρθρο 34 συστάθηκαν οι Τοπικές Διευθύνσεις, με τα αντίστοιχα Τμήματα, καθώς και οι αρμοδιότητες αυτών.

Με την υπ. αριθμ. 11641/2022 (ΦΕΚ 622 Β/14-22022) Απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συστάθηκαν οι Διοικητικές Επιτροπές του e - ΕΦΚΑ με αρμοδιότητα την εκδίκαση ενστάσεων και προσφυγών κατά διοικητικών πράξεων του Φορέα. 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ e - ΕΦΚΑ 

Σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 70190/2023 Απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η μέριμνα για την κατάταξη των μελών Σωματείων, Συνεργατικών, και Ασφαλιστικών Συνεταιρισμών των κεφαλαίων Η', Θ', Ι', ΙΑ' και ΙΓ' του Κανονισμού Ασφάλισης του τ. ΙΚΑ –ΕΤΑΜ, σε ασφαλιστική κλάση και για τον καθορισμό των ημερών ασφάλισης κατά μήνα αποτελεί αρμοδιότητα του Τμήματος Ασφάλισης και Εισφορών των Τοπικών Διευθύνσεων του e - ΕΦΚΑ (προσθήκη αρμοδιότητας στην περ. γ. της παρ. 13 του άρθρου 34 του πδ. 8/2019).

Επιπλέον, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 81691/2023 Απόφαση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η απόφαση για την κατάταξη σε κλάση και τον καθορισμό των ημερών ασφάλισης κατά μήνα αποτελεί αρμοδιότητα των Διοικητικών Επιτροπών του e – ΕΦΚΑ (τροποποίηση των παρ. 1 και 2 του άρθρου 2 της υπ. αριθμ. 11641/8-02-2022 Απόφασης του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την προσθήκη μιας επιπλέον αρμοδιότητας στην ήδη υπάρχουσα υποπαρ. 3), η οποία θα πρέπει να λαμβάνεται κατόπιν σχετικής εισήγησης του αρμόδιου Τμήματος Ασφάλισης και Εισφορών. 

Συνεπώς για τα Σωματεία, τις Συνεργατικές και τους Ασφαλιστικούς Συνεταιρισμούς των κεφαλαίων Η', Θ', Ι', και ΙΑ' του Κανονισμού Ασφάλισης του τ. ΙΚΑ –ΕΤΑΜ, το Τμήμα Ασφάλισης και Εισφορών της αρμόδιας Τοπικής Διεύθυνσης, θα συντάσσει σχετική εισήγηση προς την Διοικητική Επιτροπή για την κατάταξη σε ασφαλιστική κλάση και για τον καθορισμό των ημερών ασφάλισης κατά μήνα, κατά τα γνωστά, σύμφωνα με τις διατάξεις των αντίστοιχων Κεφαλαίων και τις σχετικές οδηγίες. 

Όσον αφορά τους Πωλητές Λαϊκού Λαχείου η απόφαση θα εκδίδεται από την Διοικητική Επιτροπή της Τοπικής Διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ Α' Κεντρικού Τομέα Αθήνας με έδρα την Αθήνα, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Τμήματος Ασφάλισης και Εισφορών. 

Η ανωτέρω διαδικασία θα ακολουθείται και στην περίπτωση ανακατάταξης σε ασφαλιστική κλάση και ανακαθορισμού ημερών ασφάλισης. 

Όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού της ασφαλιστικής κλάσης κατάταξης και των ημερών ασφάλισης κατά μήνα, καθώς και για το πότε γίνεται κατάταξη ή νέα κατάταξη ισχύουν οι προγενέστερες οδηγίες. 

Παρακαλούμε, με ευθύνη των Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Τμημάτων, να ενημερωθεί το προσωπικό αρμοδιότητάς σας. 

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!