Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΤΕΕ Αλλαγές σε χρηματοδότηση - νομοθεσία προκειμένου να γίνεται συντήρηση των υποδομών

Χρονική επέκταση των παραχωρήσεων, με παράλληλη επέκταση του αντικειμένου τους ώστε να περιλαμβάνονται και έργα συντήρησης των υποδομών, κάθε Περιφέρειας που φιλοξενεί ένα έργο παραχώρησης, πρότεινε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός μιλώντας στο συνέδριο «Υποδομές και δίκτυα: Η ελληνική πραγματικότητα. Εκσυγχρονισμός, ανθεκτικότητα και βιώσιμη ανάπτυξη». Τόνισε την ανάγκη καλλιέργειας κουλτούρας συντήρησης στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα - και στους ιδιώτες, «κουλτούρα να επισκευάζουμε το σπίτι μας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά - ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη να επεκταθεί η εφαρμογή του μοντέλου του Ελεγκτή Δόμησης σε τομείς που δεν είναι αποτελεσματικό το Δημόσιο.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μεγάλο έργο του Εθνικού Μητρώου Υποδομών, όπου η πλατφόρμα είναι έτοιμη και έως τον Ιούνιο, και θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να εντάξουν τα έργα της αρμοδιότητάς τους. Στην πλατφόρμα αυτή θα υπάρχει η ταυτότητα κάθε έργου, με τα τεχνικά του στοιχεία αλλά και πληροφορίες, όπως για την αρχή που έχει αναλάβει τη συντήρησή του, το ιστορικό των συντηρήσεων κλπ.. Έτσι, «θα γνωρίζουν όλοι ποιος είναι ο υπεύθυνος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Στασινός. Η Πολιτεία πρέπει να φροντίσει να μπουν τα δεδομένα κάθε υποδομής από όλους τους φορείς έγκαιρα και με επάρκεια, συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΤΕΕ παρουσίασε και μια λύση του προβλήματος στην εξεύρεση των πόρων για την συντήρηση των έργων. Σύμφωνα με τον Γιώργο Στασινό, πρέπει «να φτιάξουμε ένα μοντέλο που να στηρίζεται στις παραχωρήσεις που ήδη υπάρχουν» και η εταιρεία που έχει την παραχώρηση, να αναλάβει και τη συντήρηση των υποδομών που βρίσκονται εντός της ίδιας Περιφέρειας. «'Αρα, να μεγαλώσουμε σε χρόνο τη σύμβαση παραχώρησης σε κάποιες περιοχές και οι εταιρείες που βρίσκονται εγκατεστημένες εκεί να αναλαμβάνουν και τη συντήρηση των έργων. Δεν γίνεται να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί» παρατήρησε.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να γίνονται μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλους ευρωπαϊκούς πόρους, έργα εκσυγχρονισμού σε υφιστάμενες υποδομές, «όπως είναι οι έξυπνες γέφυρες που κάνουμε. Θα πρέπει να παρακολουθούμε κιόλας τα έργα, όχι μόνο να τα φτιάχνουμε». «Επομένως, χρηματοδότηση από τις παραχωρήσεις, ιδιωτικά έργα με παραχωρήσεις, για να ενδιαφέρεται κάποιος να τα φτιάχνει και για να μην κρύβονται οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι γιατί δεν μπορούν να συντηρήσουν τα έργα. Αυτή είναι η λύση, πρέπει να τεθεί σε δημόσια συζήτηση, να μην κρυβόμαστε, να μπούμε όλοι στη λογική της συντήρησης» είπε συνοψίζοντας.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε τέλος στον υποχρεωτικό προσεισμικό έλεγχο κτιρίων του Δημοσίου και συγκεκριμένα σε όλα τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, τους πυροσβεστικούς σταθμούς και τα αστυνομικά τμήματα. «Τα τελευταία 30 με 40 χρόνια συζητάμε για τον προσεισμικό έλεγχο. Ξεκινάμε μέσα στον Μάιο με Ιούνιο να κάνουμε προσεισμικό έλεγχο σε ευαίσθητες και κρίσιμες υποδομές» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ας κάνουμε αυτά τα δύο βασικά, να ξεκινήσουμε από κάπου, να δούμε πού χρειαζόμαστε χρήματα για συντήρηση, γιατί αυτή τη στιγμή συζητάμε χωρίς δεδομένα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!