Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Υπουργείο Ναυτιλίας Προχωρά ο πράσινος μετασχηματισμός της ακτοπλοΐας

Στην υλοποίηση του σχεδίου για την αντικατάσταση του στόλου της επιβατηγού ναυτιλίας, με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στα πλοία, προχωρά το υπουργείο Ναυτιλίας.

Την περασμένη Παρασκευή μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και της Μονάδας Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility - PPF)του ΤΑΙΠΕΔ υπεγράφη η σύμβαση, που αφορά στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την κατάρτιση αναλυτικής μελέτης, στρατηγικής και ανάπτυξης μηχανισμού χρηματοδότησης για τη σταδιακή ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου της χώρας, με στόχο τη μείωση εκπομπών άνθρακα στα πλοία και την επιτάχυνση και εξομάλυνση της πράσινης μετάβασης του κλάδου.

Το σύνολο του προϋπολογισμού ανέρχεται στο ποσό των 1.233.180,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και σύμφωνα με τον ορίζοντα υλοποίησης, αναμένεται να παραδοθεί έως το δεύτερο τρίμηνο του 2025.

Επίσης το υπουργείο Ναυτιλίας υπέγραψε με το ΤΑΙΠΕΔ την υλοποίηση κρίσιμων έργων λιμενικής υποδομής στο λιμάνι της Σούδας και της Στυλίδας. Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει την ωρίμανση και τη διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας, με δικαιούχο το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ως υπουργείο Ευθύνης.

Πρόκειται για την ανέγερση νέου σταθμού επιβατών στον λιμένα Σούδας Χανίων Κρήτης, σύμφωνα με το Master Plan που έχει εκπονηθεί και έρχεται σε συνέχεια σχετικού πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που περιλαμβάνει χώρους εξυπηρέτησης των επιβατών ακτοπλοΐας και κρουαζιεροπλοίων, καθώς και κτίρια διοίκησης και χώρους ελέγχων Schengen.

Το σύνολο του προϋπολογισμού ανέρχεται στο ποσό των 12.915.840,00 ευρώ(συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και σύμφωνα με τον ορίζοντα υλοποίησης, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Επίσης υπεγράφη η εκβάθυνση διαύλου λιμενολεκάνης του λιμένα της Στυλίδας.

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση βαθών (εκβάθυνση) στη λιμενολεκάνη και στον δίαυλο ναυσιπλοΐας του λιμένα της Στυλίδας Φθιώτιδας. Το σύνολο του προϋπολογισμού ανέρχεται στο ποσό των 10.000.000,00 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) και σύμφωνα με τον ορίζοντα υλοποίησης, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε ότι με την αναβάθμιση των λιμένων ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο για την ελληνική ναυτιλία ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας ως κεντρικού ναυτιλιακού κόμβου στη Μεσόγειο και πέραν αυτής.

Τόνισε ότι η συμφωνία αυτή αναμένεται να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να προσφέρει προηγμένες υπηρεσίες στη ναυτιλιακή μας κοινότητα. Ακόμα ανέφερε ότι το λιμάνι της Σούδας αποτελεί έναν κρίσιμο κόμβο στη Μεσόγειο και είναι στρατηγικό για τη ναυτιλία.

O εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, δήλωσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ και η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας εγκαινιάζει μια νέα περίοδο παραγωγικής συνεργασίας με το υπουργείο Ναυτιλίας, με κοινό στόχο την ποιοτική και λειτουργική αναβάθμιση δύο σημαντικών λιμένων της χώρας μας, αλλά και την επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού της ελληνικής ναυτιλίας.

Πρόσθεσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ, με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτει, συνδράμει καταλυτικά στο σχέδιο της πολιτείας, ώστε τα επόμενα χρόνια τα ελληνικά λιμάνια να αποτελέσουν έναν ακόμη ισχυρό μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα, με οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!