Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΒΕΠ Να απελευθερωθεί η άδεια παραγωγής ενέργειας στη βιομηχανία

Την απελευθέρωση της άδειας παραγωγής ενέργειας στη βιομηχανία, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες νόμιμες κι αδειοδοτημένες στέγες τους προτείνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς στο πλαίσιο των δράσεων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους το οποίο επιδρά στη διαμόρφωση της τελικής τιμής του προϊόντος που παράγεται, άρα, και της ανταγωνιστικότητάς του στις διεθνείς αγορές.

Το ΕΒΕΠ, όπως υπενθύμισε ο πρόεδρος του Βασίλης Κορκίδης στις εργασίες της 4ης Συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωστρέφειας που φιλοξένησε στα γραφεία του, «εγκαίρως έχει σημειώσει την αναγκαιότητα να δοθεί η δυνατότητα σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις να επενδύσουν στις ΑΠΕ, είτε κατά μόνας, είτε σε συνεργασία με άλλες ομοειδείς, προκειμένου να καλύψουν μέρος ή και το όλον της ενέργειας που καταναλώνουν, καθιστώντας την απόσβεση της επένδυσης διπλά επωφελή, καθώς η φθηνή ενέργεια θα επιδρούσε στο τελικό κόστος παραγωγής, άρα και πώλησης προϊόντων ενώ, επίσης, θα δημιουργούσε μία νέα επιχειρηματική δυναμική με νέες θέσεις εργασίας».

Όπως αναφέρθηκε, πρέπει να δίνεται σε μια μεταποιητική και βιομηχανική επιχείρηση η δυνατότητα να παράγει την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει, να αποθηκεύει το πλεόνασμα και να το χρησιμοποιεί όταν η παραγωγή δεν επαρκεί. Μια πρόταση, σε αυτό το πλαίσιο, είναι η απελευθέρωση της άδειας παραγωγής ενέργειας στη βιομηχανία, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες νόμιμες κι αδειοδοτημένες στέγες τους, που σημαίνει πως οι εταιρείες είναι ενεργές, χρειάζονται οικονομική ενέργεια η οποία τις βοηθά να παραμείνουν βιώσιμες και ανταγωνιστικές. Επιπροσθέτως, όπως εκτιμά το ΕΒΕΠ, δεν δημιουργείται θέμα «κατάληψης» γεωργικής γης για την παραγωγή ενέργειας, ενώ αμβλύνεται και η ανάγκη εισαγωγής ενέργειας για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών.

Ακόμη,  με την ευκαιρία της συνεδρίασης, ο κ. Κορκίδης, κατέθεσε υπόμνημα επισημάνσεων και προτάσεων με τίτλο: Ενέργεια, εξαγωγές και επενδύσεις τα «3Ε» της εξωστρέφειας ενώ αναφέρθηκε στο εκδοθέν από τη ΑΑΔΕ «Εγχειρίδιο-Οδηγό για την εξαγωγή εμπορευμάτων» επισημαίνοντας την χρησιμότητα του εγχειρίδιου αλλά τονίζοντας ότι στα 14 κεφάλαιά του, πρέπει να προστεθούν ακόμα δύο. Για τους εφοδιασμούς των ελληνικών ναυπηγείων και των κρουαζιερόπλοιων που, ουσιαστικά, αφορούν στις εξαγωγές υλικών τεχνολογίας για πλοία και πλωτά ναυπηγήματα, καθώς και της τροφοδοσίας-εξαγωγής τροφίμων.

Προβλήματα στις επιχειρήσεις ναυτιλιακού εφοδιασμού

Το επιμελητήριο, με άλλους φορείς, όπως είπε, έχει επισημάνει τα προβλήματα που δημιουργούνται στις επιχειρήσεις ναυτιλιακού εφοδιασμού από ρυθμίσεις που εμπεριέχονται στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο με ΦΠΑ, αποθήκες και παραστατικά σημειώνοντας την αναγκαιότητα απλοποίησης των τελωνειακών διαδικασιών και κυρίως, την εναρμόνισή τους προς τα ισχύοντα κοινοτικά δεδομένα. Βασική εκτίμηση είναι ότι η  απλοποίηση και η εναρμόνιση θα θέσουν επί πραγματικού το «free and fare competition», καθώς, οι ελληνικές επιχειρήσεις ουσιαστικά χάνουν σε ανταγωνιστικότητα, έναντι των άλλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, στο πεδίο των τροφοεφοδιασμών στα ελληνικά λιμάνια, και όχι μόνο.

«Η επαναλειτουργία των μεγάλων ελληνικών ναυπηγείων και το ρεκόρ άνω των 1.000 αφίξεων κρουαζιερόπλοιων σε 49 ελληνικά λιμάνια, επί της ουσίας, αποτελούν νέους προορισμούς για εξαγωγές στην αυλή μας» σημείωσε ο κ. Κορκίδης.

Η 4η Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωστρέφειας

Γενικότερα σε ό,τι αφορά στην 4η Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωστρέφειας, παρουσία της γενικής γραμματέως Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου «Enterprise Greece», Μάιρας Μυρογιάννη, καθώς και του διευθύνοντος συμβούλου, Μαρίνου Γιαννόπουλου, συζητήθηκαν τα συμπεράσματα, οι προτάσεις και ο απολογισμός από τις  επιχειρηματικές αποστολές σε Τουρκία, Σερβία και Ινδία.

Από τον εκπρόσωπο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στην ΕΕ, Π. Παπαναστασίου, έγινε ενημέρωση για την ευρωπαϊκή διάσταση αναφορικά με το κανονιστικό πλαίσιο, τομεακά, χρηματοδοτικά και γεωγραφικά θέματα ενώ από το ΥΠ.ΕΞ. έγινε παρουσίαση της πολυμερούς διάστασης των Συμφωνιών Ελευθέρου Εμπορίου της ΕΕ (ΣΕΣ) ως εργαλείο για προώθηση των ελληνικών εξαγωγών. Επίσης, παρουσιάστηκαν τα κύρια αποτελέσματα της Υπουργικής Διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και, τέλος, τοποθετήθηκαν τα μέλη του Συμβουλίου και, συγκεκριμένα οι: Σ. Εφραίμογλου, Σ. Διαμαντίδη, Π, Λώλου, Γ. Παράσχη, Α. Καλαμπόκη και Ν. Μαυρίκου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!