Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

In Social Εκδήλωση του Ινστιτούτου με θέμα «Ακρίβεια, φόροι και ανάπτυξη το σταυροδρόμι των ανισοτήτων»

«Ακρίβεια, φόροι και ανάπτυξη το σταυροδρόμι των ανισοτήτων», ήταν το αντικείμενο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτιτούτο In Social το βράδυ της Τρίτης στην ΕΣΗΕΑ .

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο επικεφαλής του InSocial, καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων πώς «η ελληνική οικονομία με βάση την οπτική του Economist έχει λαμπρές προοπτικές, όμως με βάση την οπτική των νοικοκυριών έχει πολλές σκοτεινές πλευρές. Η ακρίβεια, λόγου χάρη, είναι ένα φαινόμενο το οποίο συσσωρεύεται και δεν εξαλείφεται παρά μόνο με δραστικές παρεμβάσεις στην ίδια την αγορά και στην ίδια τη λειτουργία των επιχειρήσεων». Ο κ. Χριστοδουλάκης σημείωσε ότι «οι επενδύσεις που γίνονται κυρίως στα ακίνητα στρεβλώνουν περισσότερο την αγορά πάρα την βοηθούν να βρει νέα μοντέλα ανάπτυξης τα οποία θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά της και ταυτόχρονα στερεί σε πολλά νοικοκυριά τη δυνατότητα στέγασης».

Κατά την εισήγησή της η καθηγήτρια στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Γεωργία Καπλάνογλου παρουσίασε μια έρευνα του ΕΚΠΑ, που αφορούσε τις αναδιανεμητικές συνέπειες της πληθωριστικής κρίσης στις δαπάνες των νοικοκυριών, σύμφωνα την οποία διαπιστώνεται πως «η επιβάρυνση των φτωχότερων νοικοκυριών είναι όλο και μεγαλύτερη σε σχέση με των πιο πλούσιων, ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων καθώς στους τομείς της ενέργειας και των καυσίμων έχουν υποχωρήσει οι επιβαρύνσεις». Πρόσθεσε οτι «απαιτείται μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και κυρίως της ανισότητας μεταξύ εισοδημάτων από κεφάλαιο και εργασία καθώς η προοδευτικότητα του σημερινού μοντέλου, σύμφωνα με μελέτες, δεν είναι τελικά και τόσο δίκαιη και αναδιανεμητική».

Για μια  πρωτόγνωρη αναδιανομή πλούτου σε βάρος της εργασίας, η οποία αποτελεί τη βάση του σύγχρονου «οικονομικού θαύματος», μίλησε ο διευθυντής ερευνών του ΕΚΚΕ και Γενικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ Ηλίας Κικίλιας, ο οποίος είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως «οι αγορές εκμεταλλεύτηκαν την άνοδο των τιμών μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και το κυβερνητικό αφήγημα πως η κρίση είναι εισαγόμενη, για να διευρύνουν την κερδοφορία τους».  «Ο εισαγόμενος πληθωρισμός γρήγορα εξελίχθηκε σε πληθωρισμό κερδών και απληστίας» τόνισε .

«Με τον τρόπο αυτό επιταχύνθηκε μια πρωτογενής ‘αναδιανομή' εισοδήματος μεταξύ μισθών και κερδών:  σε απόκλιση από την Ευρωζώνη όπου μισθοί και κέρδη ακολουθούν σχεδόν παράλληλη πορεία, το μερίδιο των μισθών συρρικνώνεται (είναι το δεύτερο χαμηλότερο στους 27) και το μερίδιο των κερδών επεκτείνεται -είναι το τρίτο μεγαλύτερο στους 27» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για «συνεχή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών τα τελευταία 15 χρόνια» μίλησε απο τη πλευρά του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, επίσης υπόψηφιος Ευρωβουλευτής. «Με την Ελλάδα να χάνει συνεχώς έδαφος στο πεδίο αυτό σε σχέση με χώρες που μπήκαν μετά από αυτήν στην Ευρωζώνη», όπως τόνισε , αναρωτήθηκε σε σχέση με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή «αν θα έχει αντοχές για την επόμενη κρίση - όταν αυτή εκδηλωθεί, αν θα αποκτήσει την αναγκαία δυναμικότητα για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και αν θα καταφέρει αυτό να το πετύχει μέσα από την αναγκαία ψηφιακή και περιβαλλοντική μετάβαση, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, χωρίς χαμένους και αποκλεισμένους οι οποίοι οδηγούνται σε ακραίες πολιτικές επιλογές». Απαραίτητη προϋπόθεση κατά τον κ. Σαχινίδη είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και η αντιμετώπιση του δημογραφικού.

Την εικόνα της αγοράς στο λιανεμπόριο και των βιωμάτων των καταναλωτών μετέφεραν στη συζήτηση με τις παρεμβάσεις τους η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ κυρία Παναγιώτα Καλαποθαράκου η οποία επισήμανε πως «η ακρίβεια δεν είναι εισαγόμενη, πως υπάρχουν εγγενείς αδυναμίες και παθογένειες στην λειτουργία όλων των αγορών (ενέργεια, τρόφιμα, τηλεπικοινωνίες κλπ), ταυτόχρονα παρατηρείται παντελής έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, πολιτικής βούλησης κι επιλογών για να αντιμετωπιστεί η ακριβεία με αποτέλεσμα να φτωχοποιούνται τα νοικοκυριά και να αυξάνεται συνεχώς ο κίνδυνος περιθωριοποίησης». Χαρακτήρισε ακόμα «περιορισμένο» το μέχρι σήμερα αποτέλεσμα των κυβερνητικών μέτρων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ Απόστολος Ραυτόπουλος σημείωσε πως «στην αγορά εκτός από την ακρίβεια επικρατεί η αισχροκέρδεια και η παραπλάνηση κι εξαπάτηση του καταναλωτή». Σημείωσε ακόμα πως «το 14% εργαζομένων με τον κατώτατο μισθό δεν μπορεί να αγοράσει βασικά προϊόντα για την επιβίωση του» και ζήτησε την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους για τον καθορισμό των μισθών».

Την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος οικονομικών και αναπτυξιακών θεμάτων κυρία Ειρήνη Χρυσολωρά. 

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο πρόεδρος της Ανανεωτικής Αριστεράς Θεόδωρος Μαργαρίτης, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Μπράτης, η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!