Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

ΠΟΜΙΔΑ Πυροπροστασία ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων

ΠΟΜΙΔΑ

27 Μαρτίου 2024

Δελτίο Τύπου

Πυροπροστασία ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων: Υποβολή «Τεχνικής Έκθεσης» έως 31/3 και «Δήλωσης Εφαρμογής» έως 30/4

Παράταση λίγων ημερών της προθεσμίας που λήγει στο τέλος Μαρτίου, για τη θεσμοθετημένη υποχρέωση των ιδιοκτητών δασικών ακινήτων να εκπονήσουν μελέτη Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνική Έκθεση ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ και περιέγραψε ειδικότητες του «αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα», που μπορεί να τις συντάξει.

Επιβάλλεται οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που βρίσκονται εντός και πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων να εφαρμόσουν μέτρα πυροπροστασίας τόνισε ό υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης αναφερόμενος στην υποχρέωση τους για «σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα»  και μέχρι την 30.04.2024 να υποβάλουν στον οικείο Δήμο αρχικά, (και σε ηλεκτρονική πλατφόρμα αργότερα), Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας στην οποία θα δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα, βάσει των προβλέψεων του Κανονισμού για την προστασία του ακινήτου τους σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια του «Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων» που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ μετά από ΚΥΑ των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (19.05.2023),  εκδόθηκε σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος, προς εφαρμογή του, ενόψει και της νέας αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου του 2024.

Σύμφωνα με το portal www.ecopress.gr , o ΥΠΕΝ για τα μέτρα πυροπροστασίας είπε συγκεκριμένα τα εξής:  

-«Υπάρχει ένας νόμος, ψηφίστηκε πέρσι, που λέει ότι αν είστε κοντά στο δάσος έχετε υποχρέωση να κάνετε μία μίνι τεχνική έκθεση με έναν οποιοδήποτε μηχανικό που μπορεί να κάνει τέτοιες εκθέσεις δασολόγο, δασοπόνο, πολιτικό μηχανικό, γεωπόνο, γεωτέχνη όλοι αυτοί μπορούνε»,  είπε ο κος Σκυλακάκης σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι» και συμπλήρωσε

-«Αυτός ο ειδικός θα σας πει τι πρέπει να κάνετε αν είστε κοντά, αν το σπίτι σας συνορεύει με το δάσος. Και έχετε δικαίωμα να παρέμβετε ανάλογα με την περίπτωση από 3 έως 10 μέτρα στη βάση αυτής της τεχνικής έκθεσης που πρέπει να καταθέσετε στο δήμο».

Παράταση 15 ημερών

Ο υπουργός ΠΕΝ σημείωσε παράλληλα ότι: «και θα δώσουμε μία παράταση για αυτό. Τελείωνε 31 Μαρτίου η ανάγκη αυτών των τεχνικών εκθέσεων. Βλέπουμε ότι ο κόσμος δεν είναι ακόμη έτοιμος. Θα δώσουμε μία παράταση έτσι ώστε να έχει κάποιες 15 ας πούμε μέρες ακόμη, για να γίνουν οι τεχνικές εκθέσεις να κατατεθούν και μέχρι την αντιπυρική περίοδο να καθαριστεί αυτό το σύνορο μεταξύ δάσους και σπιτιών».

ΠΟΜΙΔΑ: ασαφείς και ανεφάρμοστες χρονικά υποχρεώσεις

Σημειώνεται ότι η ΠΟΜΙΔΑ μίλησε για ανεφάρμοστα μέτρα σε ασφυκτικές προθεσμίες, αναφέροντας ότι: Τα υπουργείο Περιβάλλοντος και το Πολιτικής Προστασίας έχουν νομοθετήσει για τον ίδιο σκοπό ξεχωριστά μέτρα ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, που αφορούν σε υποχρεώσεις εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν  εντός ασφυκτικών προθεσμιών και περιλαμβάνουν τη σύνταξη μελετών, τη λήψη μέτρων, την υλοποίηση έργων και την υποβολή δηλώσεων σε πλατφόρμες. Ισχύουν βαριά πρόστιμα και κυρώσεις ενώ καταγγέλλεται ετήσια «βιομηχανία» προστίμων του χιλιάρικου. Δείτε εδώ στο ecopress

-«Στην πραγματικότητα η όλη αυτή διαδικασία με τις δύο ξεχωριστές υποχρεώσεις δηλώσεων και υποχρεώσεων για τα ακίνητα, ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου αποτελεί τον απόλυτο αιφνιδιασμό εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν και τις δύο υποχρεώσεις, ώστε να  απειλούνται με υψηλά χρηματικά πρόστιμα και ποινικές συνέπειες αν δεν συμμορφωθούν με τις νέες ασαφείς και ανεφάρμοστες χρονικά υποχρεώσεις που τους επιβάλλονται», τονίζει ο Στράτος Παραδιάς πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και επισημαίνει ότι:

-«Τα δύο Υπουργεία νομοθετούν για τον ίδιο σκοπό, ξεχωριστά μέτρα το καθένα, υποβάλλοντας τους πολίτες σε μια νέα ατελείωτη ετήσια γραφειοκρατία, και σε ενέργειες που είναι εν γνώσει τους, πολύ πέρα από τις πραγματικές δυνατότητες συμμόρφωσής τους, με διαφαινόμενο όμως πραγματικό στόχο της απόσεισης της κρατικής και πολιτικής ευθύνης για ότι ήθελε συμβεί…».

Ο ΥΠΕΝ  για τα δασικά ακίνητα

Εξάλλου ο υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης  στη ραδιοφωνική συνέντευξη του στο «Σκάι» απαντώντας σε ερωτήσεις για τα δασικά ακίνητα  είπε ότι:

-«Ο κύριος Ζερεφός  είπε ότι έρχεται το θερμότερο καλοκαίρι μετά από έναν από τους θερμότερους  χειμώνες. Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Είναι η μεγαλύτερη κρίση για την οποία δεν έχουμε προετοιμαστεί ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη ούτε στον κόσμο ούτε δημοσιονομικά έχουμε τους πόρους.  Είναι πολύ μεγάλα τα προβλήματα που θα έχουμε μπροστά μας και πρέπει να είμαστε πολύ περισσότερο αποτελεσματικοί  Μία αλλαγή που πρέπει να υπάρξει κατόπιν αυτών που σας είπα είναι ότι πρέπει να υπερασπιστούμε το πραγματικό δάσος».

-«Να μπορέσουμε να επιλύσουμε όλα αυτά τα παλαιά προβλήματα της  σύγκρουσης του κράτους με τη λεγόμενη λογική των οικοπεδοφάγων, που μας απασχόλησε δεκαετία του 70 και φτιάξαμε το Σύνταγμα εξ αυτού του λόγου και να πάμε στα προβλήματα του 21ου αιώνα που το πραγματικό μας πρόβλημα είναι ότι τα δάση μας κινδυνεύουν να καούν», τόνισε ο κος Σκυλακάκης επισημαίνοντας το παράδοξο:  «να λέμε ότι αυτό ξέρετε είναι ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους και να μη βλέπουμε δάσος μπροστά μας».

Το πραγματικό δάσος είναι αυτό που πρέπει να προστατεύσουμε είπε ο υπουργός υπογραμμίζοντας ότι:

-«Αυτό είναι που πρέπει να προστατεύσουμε. Αυτή την έννοια έχει η μεταρρύθμιση για τη διαχείριση των δασών», σημειώνοντας ότι η δασική μεταρρύθμιση συνδέεται και με τα μέτρα για τα αυθαίρετα, «απευθυνόμενο το υπουργείο και προς το ΣτΕ και να πείσουμε ότι το κράτος γίνεται αξιόπιστο στα θέματα αυτά της δόμησης. Όταν το κράτος είναι αξιόπιστο μπορούμε να βρούμε να αναζητήσουμε μία καινούργια συμφωνία για αυτό τον σκοπό».

Μεταρρύθμιση στη διαχείριση των δασών

Παρουσιάζοντας τις ρυθμίσεις για τη μεταρρύθμιση στη διαχείριση των δασών, ο κος Σκυλακάκης τόνισε ότι «τα μισά ελληνικά δάση είναι εκτός διαχείρισης εδώ και πολλές δεκαετίες» και είπε:

-«Αυτό που ξεκινάμε να κάνουμε είναι να βάλουμε όλα μας τα δάση , κατά προτεραιότητα από τα δάση της Αττικής σε διαχείριση και να επιδοτούμε την αφαίρεση της βιομάζας, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μία νέα οικονομία των δασών με πρωταγωνιστές αυτούς που θα μπαίνουν στα δάση,  θα βγάζουν το ξύλο και τα κλαδιά και θα το μετατρέπουν σε χρήσιμα πράγματα προϊόντα ξύλου ή  ενέργεια και με αυτόν τον τρόπο να αφαιρέσουμε την καύσιμη ύλη που κάνει τις πυκνές καταστροφικές».

«Κάθε χρόνο θα δίνουμε και άλλα δάση σε τέτοια διαχείριση,  με στόχο μέσα σε μία θα έλεγα πενταετία αν όχι όλα ένα μεγάλος αριθμός των δημοσίων δασών να μπούνε σε διαχείριση» είπε ο υπουργός. Συμπλήρωσε ότι η διαχείριση των δασών θα ανατίθεται σε δασικούς συνεταιρισμούς η σε υβριδικά σχήματα με τη συμμετοχή δασικών συνεταιρισμών και ιδιωτών επιχειρηματιών « για να έχουμε ισχυρούς οικονομικά ανθρώπους που έχουν συμφέρον να επενδύσουν στο δάσος, γιατί χρειάζεται ένας στόλος καινούργιων μηχανημάτων σε ολόκληρη τη χώρα να αγοραστεί  και να αρχίσει να μπαίνει στα δάση μαζί με τριπλασιασμό τουλάχιστον των δασεργατών που μπαίνουν στα δάση για την απάλειψη της βιομάζας».

Τέλος ο υπουργός αναφέρθηκε στα προγράμματα Antinero, καθαρισμού των δασών και δημιουργίας έργων πυροπροστασίας που βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να λειτουργήσουν προληπτικά για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!