Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

Σχέδιο νόμου Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Pillar II)

Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο "Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου, της 15ης Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Pillar II)"

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νόμου στο Μέρος Β’ ενσωματώνεται η Οδηγία (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2022 «σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ένωση» (Pillar II, L 328).

Ειδικότερα, καθιερώνεται το παγκόσμιο ελάχιστο επίπεδο φορολογίας των πολυεθνικών ομίλων επιχειρήσεων και  των  ημεδαπών  ομίλων  επιχειρήσεων  μεγάλης  κλίμακας,  ώστε  αυτοί  να καταβάλλουν δίκαιο μερίδιο φόρων για τη δραστηριότητά τους, εντός και εκτός της εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σ’ αυτό το πλαίσιο, καθορίζεται το κράτος παραγωγής των κερδών και κατ’ επέκταση το νομιμοποιούμενο για τη φορολόγησή τους κράτος.

Επιπλέον:

  • Με το άρθρο 55 προβλέπεται η δυνατότητα υπογραφής με ψηφιοποιημένη υπογραφή κατά τη διενέργεια τελωνειακών ελέγχων, τόσο από τον ελεγχόμενο, όσο και από τον  ελεγκτή,  στο  πλαίσιο  του  εκσυγχρονισμού  του  ελεγκτικού  έργου  και  της ψηφιοποίησης των διοικητικών διαδικασιών.
  • Με το άρθρο 56 προβλέπεται η επιτάχυνση της διαδικασία; έγκρισης και αποστολής των κατασχεθέντων προϊόντων προς φύλαξη, εκποίηση, διάθεση και μεταποίηση σε άλλη Τελωνειακή Αρχή.
  • Με το άρθρο 57 προβλέπεται η σαφής διατύπωση και κατηγοριοποίηση των ενεργειακών προϊόντων και εύφλεκτων και επικίνδυνων υλικών, τα οποία θα μπορούν, είτε να εκποιηθούν σε μονοήμερη δημοπρασία, είτε,αν αυτή αποβεί άκαρπη ή αν δεν επιτρέπεται η εκποίηση, να επιληφθούν αυτώνοιαρμόδιοι φορείς.
  • Με το άρθρο 58 προβλέπεται η αποστολή χρηματικού καταλόγου από την αρχή που απέκτησε τον νόμιμο τίτλο προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), καθώς και των Ατομικών Φύλλων Έκπτωσης (Α.Φ.ΕΚ.) ήδη βεβαιωθέντων εσόδων, αποκλειστικά μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών  Συστημάτων  και  Ψηφιακής  Διακυβέρνησης  του  Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  • Με το άρθρο 59 προβλέπεται η χρήση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) φυσικού  προσώπου  που  απεβίωσε,  καθώς  και  νομικού  προσώπου  ή  νομικής οντότητας που λύθηκε ή ολοκλήρωσε τις εργασίες της εκκαθάρισης ή διαγράφηκε από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), ενώ ρυθμίζεται και η καταβολή των οφειλών των ως άνω προσώπων.
  • Με το άρθρο 60 προβλέπεται ότι για τη θέσπιση μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα, ορίζεται ως αρμόδια αρχή η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού  Ερευνών  της  Γενικής  Διεύθυνσης  του  Σώματος  Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της  Γενικής Γραμματείας Φορολογικής  Πολιτικής  του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
  • Με το άρθρο 61 προβλέπεται ότι δικαίωμα υποβολής αίτησης υποψηφιότητας για τηνπλήρωση  θέσης  προϊσταμένου  Γενικής  Διεύθυνσης  Οικονομικών  Υπηρεσιών (Γ.Δ.Ο.Υ.)  Υπουργείου  έχουν  υπάλληλοι  όλων  των  κλάδων  κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) της Κεντρικής Διοίκησης.   
  • Με το άρθρο 62 προβλέπεται η αναστολή,σε εξαιρετικές περιπτώσεις (σεισμών,πλημμυρών ή άλλων θεομηνιών),για  μεγαλύτερο  χρονικό  διάστημα της  είσπραξης  ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.Άρθρο 63: Η ρύθμιση του νομικού καθεστώτος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.).

Δείτε αναλυτικά το σχέδιο νόμου και την αιτιολογική έκθεση εδώ:

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!