Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

Υπουργείο Εργασίας Συνέντευξη Μιχαηλίδου για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Υπουργείο Εργασίας
και Κοινωνικής Ασφάλισης

Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2024

Δελτίο Τύπου

Σημεία συνέντευξης της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη και την Μαρία Αναστασοπούλου

Για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

«5.300 συμπολίτες μας έχουν ήδη κάνει την αίτηση τους από χθες που ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Υπενθυμίζω πως πριν από λίγα χρόνια οι συνταξιούχοι οι οποίοι εργάζονταν λάμβαναν το 40% της σύνταξής τους. Η Νέα Δημοκρατία αύξησε το ποσοστό σε 70% το 2019 και πλέον, σήμερα, οι συνταξιούχοι που εργάζονται θα παίρνουν το 100% της σύνταξής τους γιατί τα χρήματα αυτά είναι δεδουλευμένα και έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές σε όλο τον ασφαλιστικό τους βίο. Υπολογίζουμε, ότι 100.000 συνταξιούχοι δουλεύουν και από αυτούς οι 36.000 το δηλώνουν. Κινητροδοτούμε τον κόσμο ώστε να δηλώνει την απασχόλησή του όντας συνταξιούχος ακριβώς επειδή δεν κόβεται η σύνταξη του.  Θα υπάρχει μια παρακράτηση 10% επί του μισθού τους από την οποία εξαιρούνται συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού όπως άτομα με ψυχική αναπηρία, όσοι λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα, οι πολύτεκνοι και οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας καθώς και οι απασχολούμενοι σε Φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, για τους οποίους όμως προβλέπεται αναστολή σύνταξης έως το 62 ο έτος της ηλικίας τους. Όσον αφορά στους ελέυθερους επαγγελματίες, ο αντίστοιχος πόρος του είναι 50% συν του ασφαλιστικού κλιμακίου που έχει διαλέξει να δηλώνει». 

Για τον κατώτατο μισθό

«Προχωράμε στην τέταρτη συνεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το μεικτό ποσό θα είναι πάνω από 800 ευρώ. Μέχρι τις 22 Μαρτίου θα έχει γίνει εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, οπότε από 1η Απριλίου θα έχει νομοθετηθεί η τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού. Από το 2019 έχουμε αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 20%, έτσι αντίστοιχα έχουμε δημιουργήσει τις οικονομικές και αναπτυξιακές συνθήκες ώστε και ο μέσος μισθός έχει ανέβει κατά 20%». 

Για το επίδομα ανεργίας 

«Το επίδομα ανεργίας πρέπει να είναι αναλογικό των ετών στην εργασία και αναλογικό του μισθού. Δηλαδή να υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας για όλους. Γιατί το επίδομα ανεργίας το έχει πληρώσει ως εργαζόμενος. Αυτό που εξετάζουμε επίσης είναι το επίδομα ανεργίας να είναι και εμπροσθοβαρές. Έτσι ώστε όταν βγαίνεις από την αγορά εργασίας χάνοντας τη δουλειά σου αρχικά να έχεις υψηλότερο επίδομα και σιγά-σιγά να βαίνει μειούμενο έτσι ώστε να υπάρχουν και κίνητρα για να ξαναμπείς στην αγορά εργασίας». 

Για τις αντιδράσεις σε ιερούς ναούς μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών 

«Η Ηγεσία της Εκκλησίας έχει κρατήσει μια πολύ υπεύθυνη στάση απέναντι σε αυτό το ζήτημα. Αλλά δυστυχώς πάντα και παντού από μεμονωμένες φωνές υπάρχουν ακραίες συμπεριφορές που προσωπικά με στεναχωρούν γιατί είμαι Χριστιανή Ορθόδοξη, μέλος της Εκκλησίας μας, και αυτό που θέλω είναι να ενώνει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!