Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΑΑΔΕ Η Επιχείρηση στην Ψηφιακή Πλατφόρμα myDATA

Θεματικές Ενότητες myDATA

Η Επιχείρηση στην Ψηφιακή Πλατφόρμα myDATA

1 Τι επιλέγει η Επιχείρηση για να διαβιβάσει δεδομένα στην πλατφόρμα myDATA;

  • Επιχείρηση για συναλλαγές χονδρικής B2B και B2G

Επιχείρηση με συναλλαγές χονδρικής ημεδαπής - αλλοδαπής και διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, έχει τις παρακάτω επιλογές:

έσοδα τιμολόγησης και έξοδα αυτοτιμολόγησης

1. Στην περίπτωση που κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος εξέδωσε πάνω από πενήντα (50) τιμολόγια ανεξαρτήτως τζίρου, επιλέγει είτε Πάροχο, είτε ERP, είτε την Εφαρμογή Έκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών της Α.Α.Δ.Ε. και δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε.

2. Στην περίπτωση που κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος εξέδωσε κάτω από πενήντα (50) τιμολόγια ανεξαρτήτως τζίρου, επιλέγει είτε Πάροχο, είτε ERP, είτε την Εφαρμογή Έκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών της Α.Α.Δ.Ε., είτε έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε.

έξοδα τιμολόγησης, έσοδα αυτοτιμολόγησης και λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων -εξόδων υποχρεωτικά μέσω Λογιστή

3. Σε κάθε περίπτωση η Επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, διαβιβάζει αποκλειστικά μέσω εξουσιοδοτημένου Λογιστή - Φοροτεχνικού κατόχου άδειας που χορηγείται από το Ο.Ε.Ε., σύμφωνα με την περίπτωση β' της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν.2873/2000 ανεξαρτήτως τζίρου.

Ειδικότερα στην περίπτωση νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της περίπτωσης γ' του άρθρου 45 του ν. 4172/2013, η παραπάνω υποχρέωση υφίσταται, όταν έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα πάνω από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και τηρούν απλογραφικά λογιστικά αρχεία (Α.1123/2019).

Επιχείρηση με συναλλαγές χονδρικής ημεδαπής - αλλοδαπής και απλογραφικό λογιστικό σύστημα, έχει τις παρακάτω επιλογές:

έσοδα τιμολόγησης και έξοδα αυτοτιμολόγησης

4. Στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα του προηγούμενου φορολογικού έτους υπερβαίνουν τις 50.000€ και για την ίδια περίοδο έχει εκδώσει πάνω από πενήντα (50) τιμολόγια, επιλέγει είτε Πάροχο, είτε ERP είτε την Εφαρμογή Έκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών της Α.Α.Δ.Ε. και δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης

5. Στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνουν τις 50.000€ ή για την ίδια περίοδο έχει εκδώσει κάτω από πενήντα (50) τιμολόγια, επιλέγει είτε Πάροχο, είτε ERP, είτε την Εφαρμογή Έκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών της Α.Α.Δ.Ε., είτε έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε.

έξοδα τιμολόγησης, έσοδα αυτοτιμολόγησης και λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων -εξόδων

6. Στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα του προηγούμενου φορολογικού έτους υπερβαίνουν τις 50.000€ (όρια της περίπτωσης β' της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν.2873/2000), ανεξαρτήτως του πλήθους των τιμολογίων που έχει εκδώσει για την ίδια περίοδο, έχει την υποχρέωση να διαβιβάζει αποκλειστικά μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή -φοροτεχνικού κατόχου άδειας που χορηγείται από το Ο.Ε.Ε.

7. Στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνουν τις 50.000€ (όρια της περίπτωσης β' της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν.2873/2000), ανεξαρτήτως του πλήθους των τιμολογίων που έχει εκδώσει για την ίδια περίοδο, έχει την επιλογή είτε να διαβιβάζει μέσω εξουσιοδοτημένου Λογιστή - Φοροτεχνικού κατόχου άδειας που χορηγείται από το Ο.Ε.Ε., είτε η ίδια μέσω του δικού της ERP, είτε η ίδια μέσω της Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε.

  • Επιχείρηση για συναλλαγές εσόδων λιανικής B2C

Επιχείρηση με συναλλαγές λιανικής ημεδαπής - αλλοδαπής και διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, έχει τις παρακάτω επιλογές:

έσοδα λιανικών συναλλαγών με υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ.

1. Στην περίπτωση αυτή ανεξαρτήτως τζίρου, επιλέγει είτε Πάροχο αναλυτικά (μία-μία), είτε Φ.Η.Μ. αναλυτικά (μία-μία), είτε ERP συγκεντρωτικά ανά μήνα, είτε την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε. συγκεντρωτικά ανά μήνα,

2. Ειδικότερα στην περίπτωση των καυσίμων ανεξαρτήτως τζίρου υποχρεούται από την κείμενη νομοθεσία να διαβιβάζει στην Α.Α.Δ.Ε. μέσω Φ.Η.Μ. αναλυτικά (μία-μία)

έσοδα λιανικών συναλλαγών χωρίς την υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ.
(εξαιρέσεις ΠΟΛ.1002/2014)

3. Στην περίπτωση αυτή ανεξαρτήτως τζίρου, επιλέγει είτε Πάροχο αναλυτικά (μία-μία), είτε ERP συγκεντρωτικά ανά μήνα, είτε την Εφαρμογή Έκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών της Α.Α.Δ.Ε. αναλυτικά (μία-μία), είτε Φ.Η.Μ. αναλυτικά (μία-μία), είτε την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε. συγκεντρωτικά ανά μήνα για την πιλοτική περίοδο από 01/10/2020 έως 31/12/2020 και από 01/01/2021 και μετά αναλυτικά (μία-μία) για όλες τις περιπτώσεις

Επιχείρηση με συναλλαγές λιανικής ημεδαπής - αλλοδαπής και απλογραφικό λογιστικό σύστημα, έχει τις παρακάτω επιλογές:

έσοδα λιανικών συναλλαγών με υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ.

4. Στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα του προηγούμενου φορολογικού έτους υπερβαίνουν τις 50.000€, επιλέγει είτε Πάροχο αναλυτικά (μία-μία), είτε Φ.Η.Μ. αναλυτικά (μία-μία), είτε ERP συγκεντρωτικά ανά μήνα, πλην των Επιχειρήσεων που από την κείμενη νομοθεσία υποχρεούνται να διαβιβάζουν στην Α.Α.Δ.Ε. με ορισμένο τρόπο (καύσιμα) και δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε. μόνο στην περίπτωση που έχει και χονδρική και εκδίδει πάνω από πενήντα (50) τιμολόγια

5. Στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνουν τις 50.000€, επιλέγει είτε Πάροχο αναλυτικά (μία-μία), είτε Φ.Η.Μ. αναλυτικά (μία-μία), είτε ERP συγκεντρωτικά ανά μήνα, είτε έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε., πλην των Επιχειρήσεων που από την κείμενη νομοθεσία υποχρεούνται να διαβιβάζουν στην Α.Α.Δ.Ε. με ορισμένο τρόπο (καύσιμα),

έσοδα λιανικών συναλλαγών χωρίς την υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ.
(εξαιρέσεις ΠΟΛ.1002/2014)

6. Στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα του προηγούμενου φορολογικού έτους υπερβαίνουν τις 50.000€, επιλέγει είτε Πάροχο αναλυτικά (μία-μία), είτε ERP συγκεντρωτικά ανά μήνα, είτε την Εφαρμογή Έκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών της Α.Α.Δ.Ε. αναλυτικά (μία-μία), είτε Φ.Η.Μ. αναλυτικά (μία-μία), και δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε. μόνο στην περίπτωση που έχει και χονδρική και εκδίδει πάνω από πενήντα (50) τιμολόγια. Στην περίπτωση που έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε. διαβιβάζει συγκεντρωτικά ανά μήνα για την πιλοτική περίοδο από 01/10/2020 έως 31/12/2020 και από 01/01/2021 και μετά, αναλυτικά (μία-μία) για όλες τις περιπτώσεις.

2 Ποιοι είναι οι χρόνοι που η Επιχείρηση διαβιβάζει δεδομένα στην πλατφόρμα myDATA

  • Επιχείρηση που επιλέγει Πάροχο

Η Επιχείρηση που επιλέγει Πάροχο, διαβιβάζει στο myDATA Rest API Παρόχων:

1. Μόνο Τύπους Παραστατικών εσόδων τιμολόγησης και εξόδων αυτοτιμολόγησης Α1 και εσόδων λιανικής Α2 σε πραγματικό χρόνο.

2. Στην περίπτωση που η Επιχείρηση επιλέξει τον Πάροχο για να διαβιβάσει και τους Τύπους Παραστατικών εξόδων Β1-Β2, καθώς και Τύπους Παραστατικών τακτοποίησης εσόδων -εξόδων Γ, ο Πάροχος θεωρείται ERP και η Επιχείρηση διαβιβάζει στο myDATA Rest API ERP έως την υποβολή των αντίστοιχων δηλώσεων για απλογραφικά και διπλογραφικά ανά περίπτωση φορολογικής περιόδου (μήνας, τρίμηνο για το ΦΠΑ-λοιπές επιβαρύνσεις και έτος για φορολογία εισοδήματος Ε3-Ε1/Ε3-Ν).

  • Επιχείρηση που έχει την υποχρέωση ή επιλέγει ERP

Η Επιχείρηση που έχει την υποχρέωση ή επιλέγει ERP, διαβιβάζει στο myDATA Rest API ERP:

1. Τους Τύπους Παραστατικών εσόδων τιμολόγησης και εξόδων αυτοτιμολόγησης Α1 και εσόδων λιανικής Α2, για την πιλοτική περίοδο από 01/10/2020 έως και 31/12/2020, έως τις είκοσι (20) του επόμενου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης και για την παραγωγική περίοδο 01/01/2021 και μετά σε πραγματικό χρόνο.

2. Ειδικότερα Επιχείρηση μη υπόχρεη στη χρήση Φ.Η.Μ. (εξαιρέσεις ΠΟΛ.1002/2014) που επιλέγει ERP για συναλλαγές λιανικής Α2 από 01/01/2021 και μετά, διαβιβάζει υποχρεωτικά αναλυτικά (μία -μία), όχι όμως σε πραγματικό χρόνο, αλλά εντός πέντε (5) ημερών από την έκδοση αυτών.

3. Στην περίπτωση των Τύπων Παραστατικών εξόδων Β1-Β2, καθώς και Τύπων Παραστατικών τακτοποίησης εσόδων - εξόδων Γ, η Επιχείρηση διαβιβάζει έως την υποβολή των αντίστοιχων δηλώσεων (ΦΠΑ, παρακρατούμενοι κ.τ.λ.) για απλογραφικά (τριμηνιαία βάση) και διπλογραφικά (μηνιαία βάση) ανά περίπτωση φορολογικής περιόδου (μήνας, τρίμηνο για το ΦΠΑ και έτος για Ε3-Ε2/Ε3-Ν).

  • Επιχείρηση που έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης

Η Επιχείρηση που έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης, διαβιβάζει:

1. Τους Τύπους Παραστατικών εσόδων τιμολόγησης και εξόδων αυτοτιμολόγησης Α1 και εσόδων λιανικής Α2, τόσο στην πιλοτική περίοδο (01/10/2020 έως και 31/12/2020), όσο και στην παραγωγική (01/01/2021) έως τις 20 του επόμενου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης.

2. Ειδικότερα Επιχείρηση μη υπόχρεη στη χρήση Φ.Η.Μ. (εξαιρέσεις ΠΟΛ.1002/2014) που έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης για συναλλαγές λιανικής Α2 από 01/01/2021 και μετά, διαβιβάζει υποχρεωτικά αναλυτικά (μία -μία), όχι όμως σε πραγματικό χρόνο, αλλά έως τις είκοσι (20) του επόμενου μηνά από την ημερομηνία έκδοσης.

3. Στην περίπτωση των Τύπων Παραστατικών εξόδων Β1-Β2, καθώς και Τύπων Παραστατικών τακτοποίησης εσόδων - εξόδων Γ, η Επιχείρηση διαβιβάζει έως την υποβολή των αντίστοιχων δηλώσεων (ΦΠΑ, παρακρατούμενοι κ.τ.λ.) για απλογραφικά (τριμηνιαία βάση) και διπλογραφικά (μηνιαία βάση) ανά περίπτωση φορολογικής περιόδου (μήνας, τρίμηνο για το ΦΠΑ και έτος για Ε3-Ε2/Ε3-Ν).

  • Επιχείρηση που έχει την υποχρέωση ή επιλέγει Φ.Η.Μ. αποκλειστικά για λιανικές συναλλαγές

Η Επιχείρηση που έχει την υποχρέωση χρήσης ή επιλέγει Φ.Η.Μ. αποκλειστικά για λιανικές συναλλαγές, διαβιβάζει:

1. Μόνο τους Τύπους Παραστατικών εσόδων λιανικής Α2, τόσο στην πιλοτική περίοδο (01/10/2020 έως και 31/12/2020), όσο και στην παραγωγική (01/01/2021) έως τις 20 του επόμενου μήνα.

Εξαιρετικά Επιχείρηση που υποχρεούται από κείμενη νομοθεσία να διαβιβάζει δεδομένα στην Α.Α.Δ.Ε. με ορισμένο τρόπο (καύσιμα), έχει και διακριτό χρόνο διαβίβασης (ημερήσια)

Οι υπόλοιποι Τύποι Παραστατικών για έσοδα και έξοδα τόσο στην πιλοτική (01/10/2020 έως και 31/12/2020), όσο και στην παραγωγική περίοδο (01/01/2021) διαβιβάζονται υποχρεωτικά μέσω των υπόλοιπων καναλιών διαβίβασης ανά περίπτωση.

  • Επιχείρηση που επιλέγει την Εφαρμογή 'Εκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών της Α.Α.Δ.Ε. για συναλλαγές χονδρικής και στην περίπτωση λιανικής μόνο για έσοδα λιανικών συναλλαγών χωρίς την υποχρέωση χρήσης Φ.Η.Μ. (εξαιρέσεις ΠΟΛ.1002/2014)

Η Επιχείρηση που επιλέγει την Εφαρμογή Έκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών της Α.Α.Δ.Ε., διαβιβάζει:

1. Τους Τύπους Παραστατικών εσόδων τιμολόγησης και εξόδων αυτοτιμολόγησης Α1 σε πραγματικό χρόνο για τις συναλλαγές χονδρικής Β2Β.

2. Τους Τύπους Παραστατικών εσόδων από συναλλαγές λιανικής Α2 αποκλειστικά για Επιχειρήσεις μη υπόχρεες στη χρήση Φ.Η.Μ. (εξαιρέσεις ΠΟΛ.1002/2014), σε πραγματικό χρόνο (συναλλαγές λιανικής Β20).

Διευκρινίζεται ότι οι Επιχειρήσεις των περιπτώσεων 1) και 2) μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή ανεξαρτήτως ύψους ακαθαρίστων εσόδων και πλήθους τιμολογίων που εκδίδουν.

Με την παραπάνω διαδικασία οι επιχειρήσεις εκδίδουν ηλεκτρονικά τα παραστατικά τους και ταυτόχρονα διαβιβάζουν σύνοψη και χαρακτηρισμό εσόδων τιμολόγησης και εξόδων αυτοτιμολόγησης στην Α.Α.Δ.Ε..

3 Παραδείγματα δυνατότητας χρήσης της Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε.

  • Επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα

Μοναδικό κριτήριο για την Επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα είναι το πλήθος έκδοσης τιμολογίων κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. Συγκεκριμένα όσες εκδίδουν έως και πενήντα (50) τιμολόγια πώλησης έχουν τη δυνατότητα να διαβιβάζουν δεδομένα μέσω της Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε.

  • Επιχείρηση που τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα

Η Επιχείρηση που τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα έχει δύο κριτήρια. Διαζευκτικά, όποιο από τα δύο πληρείται ενεργοποιεί τη δυνατότητα χρήσης της Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε.. Τα δύο κριτήρια είναι α) τα ακαθάριστα έσοδα του προηγούμενου φορολογικού έτους όταν δεν υπερβαίνουν τις 50.000€ και β) το πλήθος έκδοσης τιμολογίων πώλησης όταν δεν υπερβαίνουν τα πενήντα (50) κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Παραδείγματα Επιχειρήσεων με απλογραφικό λογιστικό σύστημα

Ακαθάριστα Έσοδα Πλήθος Τιμολογίων Δυνατότητα Χρήσης
έως και 50.000,00€ έως και 50 ναι
πάνω από 50.000,00€ έως και 50 ναι
έως και 50.000,00€ πάνω από 50 ναι
πάνω από 50.000,00€ πάνω από 50 όχι

Συμπερασματικά από τα παραπάνω παραδείγματα προκύπτει, ότι μόνο στην περίπτωση που η Επιχείρηση κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος έχει ακαθάριστα έσοδα πάνω από 50.000€ και έχει εκδώσει πάνω από πενήντα (50) τιμολόγια, δεν έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί για όλο το επόμενο φορολογικό έτος, την Ειδική Φόρμα Καταχώρησης της Α.Α.Δ.Ε..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!