Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Υπουργείο Εργασίας

Σπανάκης Απάντηση σε ερώτηση με θέμα: «Επίδομα ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους στα ξενοδοχεία».

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Απάντηση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλη Σπανάκη σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Νικητιάδη, με θέμα: «Επίδομα ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους στα ξενοδοχεία».

Με συγκεκριμένα, μη αμφισβητήσιμα στοιχεία και με βάση την πορεία της πραγματικής οικονομίας επί του πεδίου, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης απάντησε στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Νικητιάδη. Αρχικά ο κ. Σπανάκης ανέφερε: «Εάν πάτε στα 100 μαγαζιά ή στα μαγαζιά της παλιάς πόλης της Ρόδου και ρωτήσετε τους επαγγελματίες εάν είναι τα πράγματα όπως το 2019, θα σας απαντήσουν ότι έχουμε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και ότι αυτή τη στιγμή έχουμε αύξηση των τουριστών. Το υποστηρίζουν αυτό και στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) που παρουσιάζουν τις αυξήσεις που έχουμε σε τζίρους, σε αφίξεις αεροπλάνων, σε πρόσωπα και σε μήνες από το 2019 έως το 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ για τη Ρόδο, τον μήνα Μάρτιο του 2023 οι αφίξεις ήταν 10.848, ενώ τον Μάρτιο του 2019 μόλις 94! Άρα, στο ερώτημά σας αν έχουμε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αυτό αποδεικνύεται με πολλούς τρόπους: Πρώτον, από τις αεροπορικές αφίξεις και δεύτερον από τους τζίρους, η δε αύξηση των αφίξεων να προσθέσω ότι είναι πολλαπλάσια από την αύξηση των κλινών την αντίστοιχη περίοδο. Προσπαθούμε δε παράλληλα» πρόσθεσε ο Υφυπουργός «να ενισχύσουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και με άλλες, εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ειδικά στις περιόδους από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο και από Γενάρη έως Μάρτη να αυξήσουμε και εκεί την τουριστική κίνηση με στοχευμένες παρεμβάσεις».

Σχετικά με το επίδομα ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους στα ξενοδοχεία είπε: «Το επίδομα λαμβάνεται με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Εάν ο εργαζόμενος εργάστηκε από 100 έως 149 ημέρες δικαιούται να λάβει επίδομα για 3 μήνες και 5 ημέρες και αν εργάστηκε από 150 έως 230 ημέρες τότε μπορεί να επιλέξει εάν θα επιδοτηθεί είτε για 3 μήνες και 5 ημέρες είτε ως κοινός άνεργος. Μόνο για το 2023 έχουμε επίδομα ανεργίας στον εποχικό τουρισμό 172.940, το 2022 είχαμε 167.000 και όσον αφορά αυτούς που μπορούν να πάρουν εφάπαξ τα 610 ευρώ, έχουμε 52.563 εργαζόμενους εποχικού τουρισμού επισιτιστικού κλάδου που πήραν αυτό το επίδομα. Τώρα πια η τουριστική περίοδος ξεκινάει Μάρτιο και φθάνει στον Νοέμβριο. Αυτό δεν ήταν το 2019, δεν ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό γίνεται σήμερα, γιατί έχουμε μια στοχευμένη, συγκροτημένη πολιτική από το υπουργείο Τουρισμού, το υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο Οικονομικών».

Επιπλέον σχετικά με την ενίσχυση των ανέργων, ο Υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε: «Στο Υπουργείο Εργασίας με τον τελευταίο νόμο προβλέψαμε οι άνεργοι να μπορούν να εργάζονται σποραδικά, με σύμβαση μίας ημέρας, χωρίς να χάνουν το επίδομα ανεργίας τους. Προβλέψαμε συγκεκριμένα, ότι οι άνεργοι θα μπορούν να εργάζονται έως 3 ημέρες εβδομαδιαίως και έως 12 ημέρες μηνιαίως. Αυτό ήταν κάτι που ήταν ένα αίτημα των σωματείων». Όσο αφορά δε την διαρκώς αυξανόμενη έλλειψη προσωπικού ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης τόνισε ότι «η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πήρε την ανεργία στο 17% και την έχει πάει στο 9,2% και έχουμε στρατηγικό στόχο να την πάμε και στο 8%» και ανακοίνωσε ότι στις 30 Μαρτίου 2024, στο ΣΕΦ θα γίνουν Ημέρες Καριέρας μόνο για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις προκειμένου να συνταιριαστεί η προσφορά με τη ζήτηση έτσι ώστε να βρουν εργαζόμενους οι ξενοδοχειακές μονάδες και οι τουριστικές επιχειρήσεις». «Προχθές έγινε διαδικτυακή Ημέρα Καριέρας» κατέληξε ο κ. Σπανάκης «και πάνω από 1000 πιθανοί εργαζόμενοι από το εξωτερικό και πάνω από 200 επιχειρήσεις συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία».            

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!