Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ΕΕΤ Οι τράπεζες έτοιμες να «δώσουν λεφτά» και γνωρίζουν πώς να τα κατανέμουν με ορθολογικό τρόπο

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την εκκαθάριση των ισολογισμών τους από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), που ήταν το αποτέλεσμα της δεκαετούς κρίσης. Σήμερα αλλάζουν σελίδα. Ο ρόλος τους στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι καθοριστικός. Έχουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα, και στηρίζουν την πραγματική οικονομία με τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε συνέντευξη του στο liberal.gr, «οι τράπεζες είναι λοιπόν έτοιμες να «δώσουν λεφτά», και γνωρίζουν πώς να τα κατανέμουν με ορθολογικό τρόπο και υπό τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι εποπτικές αρχές. Είναι τα χρήματα των καταθετών και, έτσι, τα κριτήρια στις χορηγήσεις των δανείων βρίσκονται στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών, δηλαδή του SSM και της Τράπεζας της Ελλάδος».

Ο κ. Χαρδούβελης, αναφερόμενος στην πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ αναφέρει ότι «η πλειοψηφία των αναλυτών προβλέπει μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ το 2024. Αν αυτό συμβεί προς το τέλος του έτους, τότε η ζήτηση για δάνεια θα αρχίσει να τονώνεται και θα παρατηρήσουμε σημαντική αύξηση στον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης ιδιαίτερα το 2025. Θεωρώ, όμως, παρακινδυνευμένη την πρόβλεψη για γρήγορη μείωση των επιτοκίων κυρίως επειδή ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να μειωθεί τόσο γρήγορα στον στόχο του 2%, γεγονός που θα αναγκάσει την ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Μιλώντας για τις προοπτικές της πιστωτικής επέκτασης το 2024 αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «αναμένεται να ωφεληθούν κυρίως από την εξάλειψη της αβεβαιότητας για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων», αλλά και από σειρά άλλων παραγόντων, που αναφέρεται εκτενώς. Ο κ. Χαρδούβελης αναφέρεται αναλυτικά και στο ζήτημα της μείωσης του περιθωρίου επιτοκίων μεταξύ δανείων και καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών που είναι σε επίπεδο ελαφρώς άνω του μέσου της Ευρωζώνης, προβλέποντας «μια σταδιακή μείωση του περιθωρίου ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων και μια μεγαλύτερη μείωση από την εποχή που η ΕΚΤ ξεκινήσει μια πτώση των επιτοκίων παρέμβασής της, ίσως το 2025" .

Ο πρόεδρος της ΕΕΤ και της Εθνικής Τράπεζας, μιλώντας γενικότερα για την οικονομία τονίζει ότι «τα τελευταία χρόνια γίνεται σειρά μεταρρυθμίσεων, και βλέπουμε τον θετικό τους αντίκτυπο στο επενδυτικό κλίμα και την παραγωγικότητα. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, την Υγεία, τη Δικαιοσύνη, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό ή την Πράσινη Μετάβαση. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, οι οποίες μαζί με ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, είναι οι παράγοντες που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστική σε επενδύσεις. Η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελούν κλειδί για τη μετατροπή της τρέχουσας θετικής οικονομικής συγκυρίας σε μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι τα κύρια στοιχεία, που θα βελτιώνουν το επίπεδο ευημερίας στη χώρα μας. Και το παράθυρο ευκαιρίας για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου εκτείνεται χρονικά μέχρι το 2026»

«Βραχυπρόθεσμα, μια μεγάλη παγίδα θα ήταν να θεωρηθεί η θετική πορεία της οικονομίας δεδομένη και να υπάρξει εφησυχασμός. Σε ένα διεθνές περιβάλλον με συνθήκες οικονομικής επιβράδυνσης και με πολλαπλές αβεβαιότητες, που αφορούν τις υψηλές τιμές και το κόστος ενέργειας, την πορεία των επιτοκίων αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, οι παγίδες είναι πολλές. Σε αυτό το πλαίσιο, η περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας με την κατανομή των επενδύσεων σε δραστηριότητες και τομείς υψηλής παραγωγικότητας και προστιθέμενης αξίας είναι μείζονος σημασίας», προσθέτει.

Δίνει επίσης ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα Παιδείας τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η Παιδεία πρέπει να γίνει βασικός πυλώνας εθνικής στρατηγικής. Όπως στη διαχείριση των μεγάλων εθνικών θεμάτων έχουμε κατακτήσει πολιτική και κοινωνική συναίνεση, έτσι πρέπει να κάνουμε και στην Παιδεία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!