Εκσυγχρονίστε και αναβαθμίστε τη ψηφιακή υποδομή του λογιστικού σας γραφείου!

Μάθετε περισσότερα

Ο φορολογικός σας σύμβουλος! Αποκτήστε πρόσβαση στη γνώση από €8,33/ μήνα.

Μάθετε περισσότερα

Οικονομικές Ειδήσεις

ManpowerGroup Το 82% των εργοδοτών στην Ελλάδα δυσκολεύεται να βρει εξειδικευμένα ταλέντα

«Ανάμεσα στις τέσσερις πρώτες χώρες του κόσμου, μαζί με την Ιαπωνία, τη Γερμανία και το Ισραήλ, στις οποίες παρατηρείται υψηλότερο ποσοστό έλλειψης ταλέντων διεθνώς, βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς το 82% των εργοδοτών στη χώρα μας δηλώνει σοβαρή δυσκολία να βρει εξειδικευμένα ταλέντα».

Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της ετήσιας διεθνούς έρευνας έλλειψης ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup για το 2024, με την έλλειψη ταλέντων στην Ελλάδα να αποτυπώνει υψηλό ρεκόρ 11ετίας, ενώ το ποσοστό εμφανίζεται κατά 7% υψηλότερο από τον μέσο όρο παγκοσμίως (75%).

Σύμφωνα με την έρευνα, η εξέλιξη χρόνο με τον χρόνο του αριθμού των εργοδοτών που δυσκολεύονται κατά την αναζήτηση ταλέντων είναι σταθερά αυξητική, καθώς από 42% το 2014 το ποσοστό εκτοξεύεται στο 61% το 2018, για να ανέβει κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες το 2023 (στο 77%) και να κορυφωθεί στο 82% το 2024.

Έλλειψη ταλέντων ανά κλάδο

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, οι κλάδοι στους οποίους αποτυπώνεται μεγαλύτερη έλλειψη ταλέντου στην Ελλάδα είναι οι υπηρεσίες επικοινωνίας και ο κλάδος της βιομηχανίας & κατασκευών, με το 89% των εργοδοτών να αναφέρει δυσκολία στην εύρεση ταλέντων.

Στον τομέα της ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, το 88% των εργοδοτών αναφέρει δυσκολία στην εύρεση ταλέντων. Επιπλέον, το 85% των εργοδοτών αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εύρεση ταλέντων στον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών.

Στον κλάδο των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, το 82% των οργανισμών δεν βρίσκει το απαιτούμενο ταλέντο. Στην υγεία και στις βιοεπιστήμες, το ποσοστό των εργοδοτών που αντιμετωπίζει δυσκολίες ανέρχεται στο 81%. Στους τομείς των χρηματοοικονομικών και των κτηματομεσιτικών, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 79%.

Η ζήτηση για ταλέντα στην πληροφορική ξεπερνά την προσφορά, όπου το 74% των οργανισμών αναφέρει δυσκολία στην εύρεση των ταλέντων και οι προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο φτάνουν στο +11%, συρρικνωμένες κατά -21% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά -16% από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Μεγάλες επιχειρήσεις, μεγάλες δυσκολίες

Οι Έλληνες εργοδότες στις μεγάλες επιχειρήσεις, με αριθμό προσωπικού 250-999 ατόμων, συναντούν τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην εύρεση ταλέντων, καθώς σχεδόν 9 στους 10 (87%) δηλώνουν ότι δυσκολεύονται.

Το 84% των εργοδοτών επιχειρήσεων 1.000-4.999 ατόμων συναντά επίσης σοβαρές δυσκολίες, ενώ πιο χαμηλό είναι το ποσοστό (82%) των εργοδοτών που δυσκολεύονται να βρουν ταλέντα σε επιχειρήσεις με προσωπικό 5.000 ατόμων και άνω.

Ίσο ποσοστό αποτυπώνεται και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν 10-49 άτομα.

Το μικρότερο ποσοστό εργοδοτών που δυσκολεύεται να βρει προσωπικό εντοπίζεται στις επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 εργαζόμενους (78%).

Βασικοί παράγοντες των στρατηγικών ανθρώπινου δυναμικού για το 2024

Καθώς οι Έλληνες εργοδότες σχεδιάζουν τις στρατηγικές τους προτεραιότητες HR για το επόμενο έτος, σημείωσαν ότι η ευημερία των εργαζομένων (24%), η πρόσληψη ειδικευμένων εργαζομένων (21%) και η πράσινη μετάβαση (21%), επηρεάζουν περισσότερο τα σχέδιά τους.

Το 20% αναφέρει την Τεχνητή Νοημοσύνη και την τεχνολογική μετάβαση, το 18% τις αναγκαστικές απολύσεις, λόγω δύσκολης οικονομίας, επίσης 18% τη διατήρηση ταλέντων, ακόμα και όταν δεν είναι απολύτως απαραίτητα και ίσο ποσοστό την απειλή της ύφεσης. Το 17% τη «μεγάλη παραίτηση», το 16 τις πρωτοβουλίες διαφορετικότητας, ισότητας και ένταξης και ίσο ποσοστό την ενδεχόμενη βελτιστοποίηση ανθρώπινου δυναμικού.

Παγκόσμιοι & ελληνικοί οργανισμοί εντοπίζουν τις τρεις κορυφαίες προκλήσεις κατά την εξέταση των θέσεων εργασίας Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) που απαιτούν δεξιότητες AI: την εκπαίδευση του προσωπικού, ώστε να αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη στους ρόλους του, την εύρεση κατάλληλων εργαζομένων και τον καθορισμό ρόλων που μπορούν να επωφεληθούν από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Πώς οι Έλληνες εργοδότες αντιμετωπίζουν την έλλειψη ταλέντων

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, καθώς το 2024 η δεξαμενή ταλέντων συρρικνώνεται, οι εργοδότες αναδιαμορφώνουν τα οφέλη που προσφέρουν, για να διακρατήσουν τα κορυφαία ταλέντα.

Το 44% των εργοδοτών προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία σχετικά με το πού και το πότε εργάζονται οι εργαζόμενοι, το 31% θα επιλέξει την προσφορά μπόνους συμμετοχής, το 28% την εξέταση νέων δεξαμενών ταλέντων, π.χ. ώριμων εργαζομένων. Το 25% θα χρησιμοποιήσει ως εργαλείο την αύξηση μισθών, ενώ το 24% τη διακράτηση ταλέντων, ακόμα και όταν δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Το 18% δηλώνει ότι θα μειώσει τις απαιτήσεις προσόντων, το 16% ότι θα δώσει προτεραιότητα στην αυτοματοποίηση για επιλεγμένες εργασίες/διαδικασίες και το 9% ότι θα προσφύγει σε προσλήψεις διεθνώς.

Η έρευνα διεξήχθη από τον όμιλο ManpowerGroup τον Οκτώβριο του 2023 σε 40.077 εργοδότες σε 41 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 525 Ελλήνων εργοδοτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θέλετε να συμπληρώνετε το κείμενο αυτό σε κάθε αναζήτηση σας; Αρκεί απλά να γραφτείτε δωρεάν στο Forin.gr πατώντας εδώ ή να συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια! Πρόσθεσε το σχόλιο σου τώρα!